Хто з депутатів Вінницької міської ради, а також членів їхніх родин та помічників користується законною нагодою заробити на держзакупівлях

Вінницькі депутати та їх родичі, які заробляють на держзакупівлях

01 листопада 2018, 15:00

Хто з депутатів Вінницької міської ради, а також членів їхніх родин та помічників користується законною нагодою заробити на держзакупівлях

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницькі депутати та їх родичі, які заробляють на держзакупівлях

  адміністратор   Додати коментар

Якщо ви зареєстровані як ФОП – ви маєте право брати участь у держзакупівлях. Так само має право спробувати щастя заробити за бюджетний кошт фірма, яка належить вам або де ви є засновником. І той факт, що ви – депутат міської ради або його родич чи помічник, тут не завадить. Особливо якщо закупівлі проводить не міська рада, її виконком чи засновані нею комунальні підприємства, а структури, які до міської ради не мають жодного стосунку. Про це повідомляє Vlasno.info з посиланням на Вінницьку агенцію журналістських розслідувань.

Олександр Бурмагін, медіа-юрист Платформи прав людини: — Не буде порушенням чинного законодавства, якщо підприємство депутата міської ради який не працює в раді на постійній основі, або ж його родичів, близьких осіб, бере участь у тендерах міської ради, її департаментів та виграє, але сам депутат особисто з цього питання не приймає рішень під час голосування в раді, або її комісіях. Якщо це питання, або будь-яке пов'язане з цим виноситься на сесію міської ради, або ж на розгляд постійної комісії міської ради, і депутат буде приймати участь в голосуванні, то це вже є конфліктом інтересів. В таких випадках, відповідно до процедур, передбачених Законом України "Про запобігання корупції", він повинен завчасно повідомити про конфлікт та утриматись від участі в прийнятті рішення із зазначеного питання. Слід зазначити, що з приводу голосувати чи ні після повідомлення в практиці склались різні підходи. НАЗК в роз'ясненнях пише, що якщо депутат заявив про конфлікт завчасно, до прийняття рішення, то він може голосувати. Але переважна більшість самих депутатів місцевих рад все ж таки і повідомляє, і утримується.

Отже, хто з депутатів Вінницької міської ради, а також членів їхніх родин та помічників користується законною нагодою заробити на держзакупівлях, а заробивши – спрямовує частку прибутку до партійної каси?

Вінницька Європейська Стратегія: двоє позапартійних та один помічник

У 2015 році за списками партії "Вінницька Європейська Стратегія", від якої на вибори йшла команда на той час вже голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана та колишнього секретаря Вінницької міської ради, а нині мера Вінниці Сергія Моргунова, до Вінницької міської ради пройшли 20 депутатів. Із них у поле зору Агенції потрапили двоє: засновник та видавець щотижневої газети "Вінницькі реалії" Степан Бессолов та бізнесмен Ігор Скоромний. Обидва – позапартійні та обиралися до ВМР вже не вперше.

Зокрема, пан Бессолов є одним з небагатьох депутатів, для кого ця каденція – четверта. Очолюване ним видання виходить із 2009 року, а угоди на висвітлення "Вінницькими реаліями" діяльності ВМР та Вінницької обласної ради укладаються протягом останніх щонайменше шести-восьми років. У них, за словами видавця, обговорюється сума на рік та вартість одного квадратного сантиметра газетної площі. Так, у 2017 році загальна вартість угод із виконкомом Вінницької міської ради та департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА склала 63 000 гривень, у 2018 – 79 000.

– Гроші насправді невеликі. Умовно кажучи, це або десь двадцять невеликих або середніх матеріалів, або декілька статей на полосу, – пояснює Степан Бессолов.

За його словами, не було жодного випадку, коли виконком ВМР або департамент ОДА, які є замовниками робіт, втручалися у редакційну політику, хоча саме з її урахуванням редакція і обирає теми для висвітлення, зазвичай – актуальні для міста та області проекти та проблеми.

— Іноді трапляється, що в ОДА кажуть: ми не вважаємо, що ця стаття є висвітленням діяльності, – і тоді матеріал не враховується для оплати, доводиться пропонувати інший, – розповідає Бессолов.

Ніякого конфлікту інтересів у такому співробітництві він не вбачає, бо, каже, укладає угоди як ФОП, що є видавцем газети, а не як депутат. Тим паче, що конфлікт інтересів, – це коли ти впливаєш на прийняття рішення, яке тебе стосується.

— А в даному випадку міська рада не голосує за виділення коштів тому чи іншому ЗМІ. Це, напевно, вирішується на рівні департаменту та затверджується виконкомом (а за законом депутат місцевої ради не може бути членом виконкому), – зазначає депутат-видавець.

Не вбачає конфлікту інтересів у поєднанні депутатства та участі у держзакупівлях і Ігор Скоромний, який перебуває у ВМР вже другу каденцію поспіль та наразі є секретарем постійної комісії міської ради з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи.

Згідно із декларацією депутата, він є власником двох фірм: ПП "Вадим" та ПП "Яско". Останнє було зареєстроване у 2004 році та має 14 КВЕДів, основний з яких – роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Серед інших – торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами, оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами та роздрібна торгівля пальним.

За даними Youcontrol, ПП "Яско" брало участь у держзакупівлях починаючи з 2009 року. При цьому найбільші суми укладених угод припадають на поточний, 2018 рік і вже перевищують 94 мільйона гривень. Серед комунальних підприємств, бюджетних організацій та держустанов, із якими ПП "Яско" уклало тендерні угоди у період із 2016 року, – Служба автомобільних доріг у Вінницькій області Державного агентства автомобільних доріг України, Головне управління Національної поліції у Вінницькій області, Департамент будівництва, містобудування та архітектури Вінницької обласної державної адміністрації, департамент міського господарства ВМР та комунальне підприємство ВМР "Вінницьке шляхове управління". Зокрема, останнє, за даними пошуково-аналітичної системи 007.org.ua, у період з 24.03.18 по 28.10.18 провело 37 платежів, за якими ПП "Яско" отримало понад 7 000 000 гривень.

При цьому сам Ігор Скоромний у розмові із журналістом Агенції заявив: співробітництво зі "Шляховим управлінням" буде припиняти, оскільки воно не є вигідним: при зростанні цін на пальне ціну, за якою його постачає "Яско" у рамках тендерної угоди, підняти можна лише за наявності довідку з Торгово-промислової палати, яка коштує 1200 гривень. До того ж, каже депутат, тендери складають лише 3-5 відсотків від загального обороту його підприємства, тож навіть якщо він перестане брати учать у закупівлях – нічого страшного не трапиться:

— Мені нецікаво, чи є підприємство приватним чи комунальним, і я навіть не знаю, хто директор департаменту комунального господарства. У мене люди працюють – і я маю платити їм зарплату. Є людина, яка займається тендерами – і їй нецікаво, депутат Скоромний чи ні.

Третя особа, пов'язана із тендерими закупівлями та ВЄС, – це Леонід Олександрович Коляденко. Він – помічник депутата від цієї партії Антоніни Іващук, яка очолює депутатську комісію з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи, а також є керівником відділу оперативного ВМР "Цілодобова варта". За її словами, депутатським помічником пан Коляденко став завдяки допомозі, яку надавав під час виборчої кампанії. Сам пан Коляденко – засновник та власник ПП "Велес+", про яке Агенція вже неодноразово писала. Зареєстроване воно у 2002 році, а його статутний капітал дорівнює ста гривням. За інформацією Youcontrol, фірма з основним КВЕДом "Будівництво житлових і нежитлових будівель" (решта – діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту; неспеціалізована оптова торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами; оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням; діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування; діяльність у сфері архітектури) бере участь у держзакупівлях із 2014 року. При цьому сплеск тендерних надходжень припадає на 2017 рік, коли загальна сума закупівель перевищила 22,5 мільйона гривень.

Загалом за даними Clarity Project, починаючи з 2016 року ПП "Велес+" уклало 23 тендерні угоди на 35 397 100.26 гривень. З них замовником 21 закупівлі виступив департамент комунального господарства та благоустрою ВМР, ще двох – департамент міського господарства. При цьому процедура відкритих торгів була застосована лише у шести випадках, а із зазначеної вище суми майже половина – близько 15 000 000 гривень – припала на тендер «Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Київській (від малого містка до вул. Сергія Зулінського)», який відбувся у квітні 2017 року. На другому місці – цьогорічне будівництво огорожі навколо Центрального парку – понад 5 000 000 гривень.

Чи пішла частка зароблених власником "Велес+" коштів на підтримку ВЄС, невідомо, адже звіти партії цнотливо рясніють прочерками в усіх рядках та колонках. А особисто поспілкуватись із паном Коляденком не вдалося: як повідомили на фірмі, він перебуває у відпустці і зв'язку з ним немає.

"ВО Свобода": троє та одна

Серед шести депутатів-свободівців Агенція не виявила жодного, хто у якості ФОПа чи власника, засновника фірми брав участь у держзакупівлях. Чого не можна сказати про: Василя Пецько, помічника депутата Віктора Мартинюка; Ігоря Уманця, помічника депутата Олександра Семененка та однофамільця іншого свободівця Дмитра Уманця; а також помічника самого Дмитра Уманця Андрія Гайдая. А також про одну депутатську родичку, щоправда, вже колишню.

Від чотирьох до "скільки виходить"

У випадку з помічниками, які на момент проведення закупівель мали статус ФОПів (пан Гайдай підприємницьку припинив у 2017 році), замовниками усіх послуг виступали структури, не пов'язані з Вінницькою міською радою: обласна філармонія, Головне територіальне управління юстиції у Вінницькій області, Вінницький обласний центр екстреної медицини та медицини катастроф, Вінницький торговельно-економічний коледж КНТЕУ. А сама участь у закупівлях мала вигляд одноразових акцій: дві угоди у 2018 році на суму141 186 гривень, дві у 2016 на загальні 64 380 та одна у 2017 на 5 299.

У звітах ВО "Свободи" відомості про внески, які робили депутатські помічники, Агенція не виявила.

— У нас немає чіткої вказівки, скільки платити, платимо від чотирьох гривень: хтось п'ять, хтось десять, у когось 50 може бути. Коли в мене краще виходить – плачу більше, якщо не виходить – плачу менше, – розповів Василь Пецько.

Шерше ля фам

Згідно з декларацією за 2017 рік ще одного депутата-свободівця, головного лікаря Вінницької дитячої обласної клінічної лікарні Василя Паненка, його дружина, Олена Анатоліївна Романюк є власницею ТОВ "Автоера Нова", зареєстрованої на початку року з основним КВЕДом "Оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів". У жовтні 2016 року ця фірма виграла свій перший тендер, замовником якого виступила ВОДКЛ. Предметом закупівель була ресора для автомобіля, а їхня очікувана вартість – 6000 гривень. Запропонувавши 5750, "Автоера Нова" виборола перемогу у трьох конкурентів.

—Ми одружилися у вересні 2017, а у січні 2018 розлучилися, і за цей час жодних тендерів за участі «Автоера Нова» ВОДКЛ не проводила, – розповів Василь Паненко. Стосовно ж «ресорного» тендеру зазначив: процедура була абсолютно прозорою.

Незважаючи на скоромний тендерний дебют, фірма вже колишньої дружини депутата за два роки та десять місяців уклала 37 угод на суму понад 8 000 000 гривень. Серед замовників закупівель – комунальні підприємства Вінницької міської ради "Аварійно-диспетчерська служба", "Вінницяміськтеплоенерго", "Вінницька транспортна компанія", "ЕкоВін". З останнім за підсумками відкритих торгів було укладено найдорожчу угоду на постачання запасних частин до вантажних транспортних засобів, фургонів та легкових автомобілей на суму 2 148 999 гривень.

Поспілкуватися із пані Романюк щодо того, як її шлюб із депутатом ВМР вплинув на тендерну діяльність її компанії, не вдалося. Спочатку Олена Анатоліївна погодилася зустрітись, але потім у телефонному режимі повідомила, що надавати коментар стосовно ТОВ "Автоера Нова" буде лише за дозволом її власника, якого вона назвала Олександром Борисовичем.

На ремарку журналіста Агенції стосовно того, що власницею фірми є сама пані Романенко, вона відповіла, що "це тільки на паперах".

У свою чергу Олександр Борисович у телефонній розмові повідомив, що дозволу на коментар не дає і сам коментувати нічого не буде. При цьому порадив звертатися до відкритих джерел. На уточнююче запитання, чи відповідає дійсності розміщена в них інформація, відрізав "Без коментарів".

БПП "Солідарність": власник "Гамми" та власник "Картошки"

Пропрезидентський Блок Петра Порошенка "Солідарність" у Вінницькій міській раді представляють десятеро депутатів. Одного з них, Олександра Третяка, члена постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства та комунальної власності, можна назвати ветераном, адже дана каденція для нього – вже четверта. Згідно із декларацією депутата за 2017 рік, він є кінцевим бенефіціаром декількох фірм, одна з яких – ТОВ-НВП "Гамма". У серпні 2016 року Вінницяоблводоканал уклав із нею договір на постачання продуктів харчування на суму 100 000 гривень. За даними Youcontrol, це єдиний випадок участі фірми депутата-порошенківця у держзакупівлях.

На запитання щодо суми партійних внесків пан Третяк відповів, що внесків не сплачує.

У той же час у звітах БПП "Солідарність" відсутня інформація і про внески від іншого депутата ВМР, яким зацікавилась Агенція, – Андрія Андрєєва, члена постійної комісії міської ради з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення, який, за даними вінницьких ЗМІ, офіційно позиціонує себе як керівник торговельно-розважального центру «Мегамолл» та є власником підприємства під назвою "Картошка".

Приводом для зацікавленості став оприлюднений у липні на Prozorro звіт про договір на проведення поточного ремонту, який за результатами допорогових закупівель замовник – міське комунальне підприємство "Вінницький муніципальний центр інновацій" – уклало з ТОВ "Альфа-Буд-АБЗ", єдиним учасником тендеру. Запропонована ним ціна склала 674 457,72 гривень при очікуваній вартості тендеру в 681 664 національних грошових одиниць. За інформацією пошуково-аналітичної системи 007.org.ua, станом на 28 жовтня в рахунок цієї суми було зроблено три платежі на загальну суму близько 70 тисяч гривень.

Одним із засновників ТОВ "Альфа-Буд-АБЗ", зареєстрованого у 2006 році, є Андрєєв Андрій Андрійович, який зробив внесок до статутного капіталу фірми у розмірі 7 000 гривень. Його адресою значиться квартира №102 у будинку 13-Г по вул. Курській у Києві. Ця ж адреса свого часу була зазначена як адреса реєстрації депутата Вінницької міської ради від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Андрія Андрєєва. Вона ж зазначена як адреса реєстрації Андрєєва Андрія Андрійовича, власника ТОВ "ДАСТОР-УЖГОРОД", яке депутат ВМР з аналогічними ПІБ вніс до своїх декларацій за 2016 та 2017 роки. Хоча відомості про ТОВ "Альфа-Буд-АБЗ" у них відсутні.

Ще одне співпадіння – адреса самого ТОВ "Альфа-Буд-АБЗ": проспект Юності, 18/817 у Вінниці. Це будівля торгово-офісного центру "Дастор", де в кімнаті №601 знаходиться депутатська приймальня пана Андрєєва. Але на тему своєї причетності до ТОВ "Альфа-Буд-АБЗ" він спілкуватись відмовився, порадивши звернутися по інформацію до його декларацій.

Самопоміч: один плюс один

Депутатів від об'єднання "Самопомочі" у ВМР п'ятеро. До їх кола входить член постійної комісії міської ради з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту Олег Ткаченко, який за 2017 рік задекларував корпоративні права на ТОВ "ВІНФОРТ ПРОДУКТ" , ТОВ "ВІННИЦЬКА ДИСТРИБ'ЮЦІЙНА КОМПАНІЯ" та ПП "Вінфорт".

Перша зі згаданих фірм, яка спеціалізується на оптовій торгівлі, зокрема, парфумними та косметичними товарами та товарами господарського призначення, брала участь у двох тендерних закупівлях загальною вартістю близько 36 000 гривень. Замовником обох був пологовий будинок №1 м. Вінниці.

Друга, з основним КВЕДом "Оптова торгівля іншими товарами господарського призначення" перемогла у чотирьох тендерах: двох у 2016 році на загальну суму 137 519 гривень, які оголосилиї Управління освіти, фізичної культури та спорту Гайсинської райдержадміністрації та Управління освіти та інноваційного розвитку Печерської РДА Києва, та двох у 2017 – на 9 619 (замовники – Вінницьке вище професійне училище департамену поліції охорони та спеціалізований санатоій для дорослих "Северинівка").

– У тендерах ми беремо участь у дуже мізерній кількості. І я категорично не беру участі у тендерах, які оголошує міська рада, і кажу керівникам фірм, щоб вони навіть туди не заходила, щоб не казали: «Він депутат міської ради і користується своїм положенням», – розповідає Олег Ткаченко.

Згідно зі звітами об'єднання "Самопоміч", у 2016 – першому півріччі 2018 року загальна сума внесків, які він зробив, склала понад 11 000 гривень.

У цих звітах значиться й Андрій Володидмирович Поджаренко, чиї ПІБ повністю співпадають із ПІБ помічника депутата ВМР від «Самопомочі» Володимира Околіти, а розмір внесків якого до партійної каси починаючи з 2016 року становить близько 1500 гривень.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, пан Поджаренко є засновником та кінцевим бенефіціаром ТОВ "Джі.Пі. Ес. Транспортконтроль", яке було зареєстроване у 2012 році та спеціалізується на технічному обслугоуванні та ремонті автотранспортних засобів, діяльності у сфері електрозв'язку та інформаційних технологій і комп'ютерних систем, комп'ютерному програмуванні (загалом 19 КВЕДів). Також – разом з Володимиром Околітою та його однопартійцем, депутатом Вінницької обласної ради Андрієм Ковальовим – він є засновником громадської організації «Вінницька обласна асоціація перевізників "ВОАП"".

За інформацією Youcontrol, у держзакупівлях ТОВ "Джі. Пі. Ес. Транспорт контроль" бере участь починаючи з 2013 року, а найбільша сума укладених угод припадає на 2017: 292 600 гривень. Офіційно спілкуватись на тему участі своєї фірми у держзакупівлях депутатський помічник відмовився.

Що стосується депутатів від БЮТ та Оппоблоку, а також їхніх родичів чи помічників, які брали участь у держзакупівлях у якості ФОПів або власників фірм, то таких у ході розслідування у поле зору Агенції не потрапили.

Читайте також: У Вінниці відбудеться слухання про впорядкування мікрорайону в Сабарові.

 

Фото: vajr.info

 


  адміністратор   01 лист. 2018 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення