«Децентралізація – це знищення самоврядування на місцях» – Сергій Сітарський

«Децентралізація – це знищення самоврядування на місцях» – Сергій Сітарський

15 квітня 2015, 19:17

До такого припущення вдається голова Вінницької районної Ради Сергій Сітарський після проведеного опитування серед сільських і селищних голів Вінницького району

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Децентралізація – це знищення самоврядування на місцях» – Сергій Сітарський

    Додати коментар


До такого припущення вдається голова Вінницької районної Ради Сергій Сітарський після проведеного опитування серед сільських і селищних голів Вінницького району.

Опитування провели в приміщенні райради. Метою анкетування було дізнатись ставлення громади до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», який незважаючи на недосконалість поспішають реалізовувати.

Половина учасників взагалі не згодна об'єднуватись. На запитання «Чи бачити ви сенс у добровільному об'єднанні територіальних громад?» 50% такого сенсу не побачило, 20% засумнівалось, а 30 таки захотіли об'єднання.

– В принципі це природньо. Кожен сільський голова хоче бути в центрі уваги. Але так не буде. Єдине що мене засмучує – це методика. План розробляє ОДА, схвалює обласна Рада, затверджує Кабмін. То де ж добровільна ініціатива знизу?, – прокоментував Сергій Сітарський.

За такого процесу в області із 600 територіальних громад може залишитись 30, припускає далі Сітарський. Адже, з центром у Вінниці прилягають території в радіусі 20 кілометрів (а також +5 кілометрів, якщо є асфальтове покриття, тобто можливо 25 кілометрів радіус навколо Вінниці, авт.).
«Децентралізація – це знищення самоврядування на місцях» – Сергій Сітарський
Фото Михайла Рюхова

Однак, ще є одна проблема: хто представлятиме інтереси громади, яка злилась з іншою? Наразі вводять нову посаду – «староста». Та проблема у тому, що на сьогодні старосту не обиратимуть, як сільського голову, чи обиратимуть за конкурсом, а призначатимуть з верху. У такому разі зароджується можливість корупції, або як мінімум фаховій непридатності.

– Проаналізувавши відповіді, можна зробити висновок. Якщо при сьогоднішніх умовах на об'єднання може погодитись половина, це перша відповідь (30 «за» + 20 «невпевнених»). Тоді як додаткове стимулювання, як фінансове так і земельне, третя відповідь, збільшує кількість бажаючих до 70% (50 «за» + 20 «невпевнених»). Громади потрібно зацікавити, тому що змін бажають сьогодні всі, – завершив Сергій Сітарський.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення