Калинівщина фото

Чотири села на Калинівщині підпадають під декомунізацію

14 травня 2015, 15:49

Верховна Рада ухвалила чотири закони, які стосуються засудження комуністичного режиму, відкриття архівів радянських спецслужб та визнання УПА й інших організацій борцями за незалежність України

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Чотири села на Калинівщині підпадають під декомунізацію

    Додати коментар


Верховна Рада ухвалила чотири закони, які стосуються засудження комуністичного режиму, відкриття архівів радянських спецслужб та визнання УПА й інших організацій борцями за незалежність України.

У парламенті ці закони назвали "декомунізаційним пакетом".

Після набуття чинності цих законів по всій країні мають знести пам'ятники комуністичним діячам, перейменувати населені пункти та вулиці, відкрити архіви усіх каральних органів СРСР та заборонити радянську символіку.

На Калинівщині ми нарахували чотири населені пункти, які мають точно підпасти під дію Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки" – Комунарівка, Кіровка, Червона Трибунівка та Жовтневе. Є ще Червоний Степ і Первомайське, але їх назви з формальної точки зору під дію ухвалених Верховною Радою законів можуть не підпадати. Окрім того є ще чотири села, у яких в свій час, у кого в 40-х, а в кого у 60-х роках ХХ ст, відібрали історичні назви і перейменували – Леонардівку на Голубіївку, Овечаче на Дружне, Кураву на Дружелюбівку, Голяки на Грушківці, але їх нинішні назви під дію ухваленого закону не підпадають.

Кіровка свою назву отримала у 1934 році. До цього село називалося Псярівкою. Забара стала Червоною Трибунівкою у 1939 році. У 1960 році Попівку перейменували на Жовтневе, а у 1964 -ому Гулівці стали Комунарівкою. Тепер їх чекає перейменування, під час якого може виникнути питання про повернення історичних назв чи присвоєння нових.

– Я зустрічав у пресі повідомлення про перейменування Псярівки у Кіровку,- розповідає краєзнавець Микола Гедз, – Повідомлялося, що з Турбова, бо село тоді належало до Турбівського району, приїхав уповноважений і на сільських зборах, які відбулися у школі, усі присутні одностайно, хоча зрозуміло якою була та одностайність, проголосували за перейменування села на честь Сергія Кірова. Тепер село чекає нове перейменування, хоча не думаю, що мешканці громади повернуться до історичної назви.

Такої ж думки і Кіровський сільський голова Василь Бондарець. Він очолює громаду, у якій під декомунізаційні закони підпадає відразу два села - Кіровка і Червона Трибунівка.

– Закони нещодавно ухвалені, – каже Василь Бондарець, – їх навіть не підписано і опубліковано, то ж детально їх ще не вивчали, з депутатами не обговорювали. Стосовно перейменувань населених пунктів, то можу прогнозувати, що Забарі повернеться історична назва, якою досі послуговуються мешканці нашої громади і сусідніх сіл – люди частіше кажуть Забара, ніж Трибунівка. А от з Кіровкою буде складніше – думаю, що історична назва не приживеться. Але у будь-якому випадку будемо запитувати думку людей і лише тоді прийматимемо рішення.

Схожої думки дотримується і Уладівський сільський голова Віктор Лепетан. Він очолює громаду, до складу якої входить село Жовтневе.

– Якщо закон ухвалено, то його треба виконувати, – каже Віктор Лепетан, – але перш ніж ухвалювати рішення про перейменування слід провести обговорення в громаді. Історичну назву, Попівка, я зустрічав хіба у документах сільської ради, а от у живому мовленні між людьми ця назва не вживається. З часу перейменування виросло кілька поколінь, які послуговуються нинішньою назвою.

Комунарівський сільський голова Галина Фурман від коментарів поки що утрималась, заявивши, що перше треба уважно вивчити ухвалені закони. Хоча варто зазначити, що у Комунарівці перейменували вулицю Леніна на вулицю Миру ще до прийняття декомунізаційних законів.
Тепер мають змінитися назви окремих сіл, а зміни назв вулиць торкнуться кожного населеного пункту.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення