У вінницьких Facebook-спільнотах «плодяться» племінні боти

Ботоферма по-вінницьки: хвалять місцеву владу і «атакують» представників громадськості

22 квітня 2020, 20:45

У вінницьких Facebook-спільнотах «плодяться» племінні боти

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Ботоферма по-вінницьки: хвалять місцеву владу і «атакують» представників громадськості

    Коментарі (2)

Вінницькі Facebook-спільноти наводнили однотипні дописи та коментарі з десятків фейкових сторінок. Усі вони, як під копірку, розповідають про те, яка хороша місцева влада і які погані всі, хто з цією тезою не згоден. Причому, останніх критикують брутально та нецензурно. Деяких активістів, журналістів, місцевих політиків «проміськрадівські» боти також щедро «поливають» словесними «помиями». З образами та наклепами, які навіть не хочеться цитувати, зіштовхнулось і Vlasno.info.

Хто стоїть за «ботофермою» вінничани можуть лише здогадуватись. Ми лише аналізуємо сторінки ботів, щоб ви, шановні читачі, знали їх в обличчя.

Бетмен у купальнику

Галина Дідух. Акаунт створено 24 лютого цього року. Цей бот позиціонує себе як борчиня із корупцією та бандитизмом. При чому, «бореться» вона дописами та коментарями у фейсбуці, в яких або вихваляє роботу вінницької міської ради, або ж «криє» останніми словами тих, хто дозволяє собі нечуване нахабство піддавати сумнівам чи (не привиди Господь!) критиці дії високоповажного «начальства». Що характерно, «криє» не корупціонерів та бандитів, а журналістів, активістів і просто притомних громадян, що цікавляться життям рідного міста та області.

Неприємний персонаж. Дискутувати з нею, наче грати із голубом у шахи: зрештою, вона просто знесе «фігурки» ваших аргументів нахальними вигуками і здійснить акт дефекації просто у коментах.

Образу на свою адресу відвідувачі її сторінки зустрічають одразу ж: «Для дебілів! Фото не моє. Через мою активну позицію проти криміналітету-доводиться ховати мордашку», – сказано у її статусі. Ага, звісно, саме через активну боротьбу зі страшною «мафію» журналістів та активістів вона і не публікує свої фото, а зовсім не через те, що сторінка – фейк. Злочинні представники громадянського суспільства у Вінниці страшніші за сицилійську мафію, це ж відомо усім, тож «справжнім» праводорубам треба ховатись у кукурудзу!

Що цікаво, це ягня вінницької ботоферми навіть не ускладнювало собі життя ретельним вибором фотографій для акаунту. Більшість аватарок – красуні у купальниках. Одну з аватарок «борчиня з мафією» «позичила» з реклами операцій зі збільшення грудей. Мабуть, такими фото на сторінці «Галина» ніби натякає нам: «Стану грудьми на захист Вінниці від корупції та бандитизму». Вона, той самий герой, який так потрібен кожному місту. Герой, що вимушений приховувати своє справжнє обличчя. Такий собі пишногрудий бетмен у купальнику.

Halyna Didukh

Halyna Didukh

Ми б не звернули уваги на напівоголену бото-супергероїню, але нас здивувала її зацікавленість нашим сайтом.

Сторінка «Галина Дідух» була створена 24 лютого цього року, і в той же день власник аканту зробив репост новини з Vlasno.

Halyna Didukh-5

Вже 27-го числа на сторінці знову було розміщено посилання на наш матеріал, але вже з образами на нашу адресу.

Halyna Didukh-4

Бог з ним, не звертати увагу на неприємні слова від «доброзичливців» ми вже звикли, але у тому ж дописі «Галина» написала, що наш сайт, мовляв, працює за гроші інших держав. З якого пальця людина, що веде фейковий акаунт, висмоктала цю інформацію, не відомо. Тут слід було дофантазувати далі і вказати, чиї саме ми агенти впливу: ФСБ, ЦРУ, Мосаду чи може Національного розвідувального агентства Нігерії?

Далі ж «Галина» почала «крити» нашу редакцію за новини про допомогу нардепів лікарням Вінниччини. Знову ж таки, на слова ми не ображаємося, але зазначимо: сама «Дідух» на своїй сторінці та у коментах дякує фонду Моргунова-Гройсмана «СтопВірус».

енрекр

Нагадаємо, що цей фонд тримається на плечах бюджетників, із зарплат яких вирахували кошти на його фінансування, від експрем'єра та міського голови Вінниці у фонду хіба що імена у списку засновників. Саме тому наше видання не вважає за потрібне висвітлювати діяльність «СтопВірусу», ми не робимо піар політикам, що видають допомогу громадян громадянам за власну заслугу.

Якщо ж хтось з політиків витрачає власні кошти на боротьбу із коронавірусом на Вінниччині, ми зовсім не проти написати про його добрі справи.

«Солоденький» борець з опозицією

Куди більш цікавим персонажем є «Мартін Лютий». Цей бот видає себе за лояльного до вінницької міської ради блогера, що зібрався, увага, пряма цитата з його групи Facebook: «пиз2ячити так звану опозицію Вінниці. Безбожно». Група існує з 11 березня.

арпара

Не зважаючи на такі фрази, в цілому «Мартін» більш чемний та культурний, ніж «Галина». У коментарях менше вдається до особистих образ та лайки, намагається аргументувати свою позицію.

Screenshot 6

Себе називає журналістом та фото моделлю. Стверджує, що справжнє його прізвище – Котляренко.

Screenshot 3

прнар

У текстах самоназваного «журналіста» – лише наклепи на наше видання (чому ж ми так не даємо спокою цим ботам?) та образи на адресу активістів, діючих та колишніх журналістів Vlasno та на чи не єдину опозиційну депутатку у вінницькій міській раді – Ганну Давиденко. Вважає, що Вінниця, наче на могутніх слонах, тримається лише на Сергії Моргунові та Володимирі Гройсмані.

ракроврп

– Нам потрібні фахові та дієві люди, а не проходимці. – пише він, вочевидь, підсвідомо розуміючи, що чиновники, за яких він готовий «пиз2ячити», не є «фаховими та дієвими». Навіщо ж говорити про необхідність таких кадрів, якби вони були? Обмовка за Фрейдом?

Еееех... Нам також потрібні «фахові та дієві», Мартіне, нам також... Саме тому й критикуємо владу за «проколи» та викриваємо недоліки в роботі керівників міста, розкриваємо схематоз, нишпоримо в офіційних документах та деклараціях.

А, тепер, найцікавіше: наш «Мартін» стверджує, що фото «солоденького» хлопця, опубліковані в його спільноті, належать йому. Періодично він «викидає» їх своїм підписникам із приписами на кшталт «а ось я у студентські роки».

апопо

Ми не полінувалася і «пропустили» ці фото через гугл. Як виявилось, вони належать хлопцю з Білорусі на ім'я Кирило. Молодий чоловік працює фото моделлю у пітерському агентстві Jennysagency.

Screenshot 4

 

Screenshot 5

Хто ж приховується за образом Мартіна невідомо.Можна лише зробити висновок про замовників його «роботи», судячи з контенту, який він публікує.

«Важка артилерія» з ескорту

Ще одна «зірка» ботоферми – акаунт, підписаний як «Ирочка Созановская». Важка артилерія, усі найбрудніші фейки, усі найнеприємніші слова на адресу незалежної преси, активістів та місцевих політиків поширюються, як правило, через неї.

Яскравий приклад – саме через цей акаунт активно поширювався у вінницьких спільнотах на Facebook фейк про те, що опозиційна депутатка міської ради Ганна Давиденко захворіла на коронавірус.

photo 2020-04-22 13-58-15

За традицією, дісталося від бота і Vlasno.info, і знову ж таки за новини про допомогу одного з вінницьких нардепів лікарням області. На нас «навішали» таких «звинувачень», від яких навіть «відбиватися» смішно, але Вінниця має знати своїх героїв, тобто ботів-дезінформаторів, тому про них і пишемо.

Ну, і за традицією, «Ирочка», як і вищевказані фейки, є підозріло лояльною до місцевої влади. Зокрема, поширює вінницькими Facebook-спільнотами дописи зі сторінки міського голови Сергія Моргунова, в тому числі про вищезгаданий гройсманівсько-моргуновський фонд «СтопВірус».

photo 2020-04-22 13-57-52

 

І, найцікавіше: одну з аваторок зі сторінки «Ирочки» навіть не ми, а просто місцеві користувачі Facebook, знайшли на молдовському сайті секс-послуг. Фото належить ескортниці із сусідньої держави.

Irochka Sozanovskaia

До читачів та "фермерів"

Це тільки перші три боти, яких ми дослідили «під мікроскопом», ми продовжимо аналіз підозріло активних Facebook-акаунтів на вінницьких пабліках. Закликаємо громадян не сприймати інформацію, поширювану ботами та не вступати з ними у «інтернет-баталії». Найкраще, що можна зробити для очищення місцевого інформ-простору – скаржитись на ботів адміністрації Facebook. Не виключено, що на місці одного заблокованого бота потім виростуть і два, і три, але читачі вже не будуть їм так довіряти.

І, на завершення, звертаємся до «веселих фермерів», що розводять племінних ботів у вінницьких «інтернетах»: місто в нас і справді гарне, хоч і не без недоліків, але з міцним громадянським суспільством воно обов'язково стане ще кращим. Тож, ким би ви не були (а хто ви є ми здогадуємось), з вашого боку щонайменше нерозумно обливати брудом його представників та дезінформувати громадян. Це не йде на користь політичним рейтингам, а тільки знижує рівень медіаграмотності містян, що вимушено споживають інформаційний шлак через фейсбук-ботів.

В умовах інформаційної війни, яку веде проти нашої держави окупант, свідоме обдурення громадян може призвести до несподіваних наслідків. Чому? Тому що людина, яку привчили сприймати за чисту монету дописи «Мартіна Лютого», може легко «повестись» і на російську пропаганду. Що з цього буває – видно за прикладом Донецька та Луганська: там теж роками дискредитували будь-які прояви громадянської свідомості, будь-яких несистемних громадян місцева влада змішувала з помиями. В результаті міцне громадянське суспільство там так і не сформувалось, а задурманені регіоналовською пропагандою мізки тамтешніх обивателів залюбки сприйняли пропагандистський продукт держави-агресора. Так що думайТЕ, перш ніж вдаватись до брудних політтехнологій, панове «веселі фермери»!

А щоб раптом представники громадськості не писали та не говорили про міську раду поганого, ми дозволимо собі нахабство порадити її керівництву хоча б не преміювати самих себе під час кризи та карантину; не привертати увагу СБУ підозрілими закупівлями; не лобіювати інтереси наближеного до себе бізнесу в умовах карантинних обмежень на підприємницьку діяльність та декларувати свої «Ренж ровери», як того вимагає законодавство.

Коментарі    Оновити список коментарів

Валерій
+1 # Валерій 09.05.2020, 22:11
Ботоферму фінансують Моргунов і його корумповане бандитське оточення, які є співучасниками їх корумпованої злочинної діяльності...
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Anna
0 # Anna 22.04.2020, 23:25
.......f.......profile.php?id=100032117532809 Цей профіль того ж формату
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення