Вінниця фото

Поповнення земель Вінниці: кому стане краще

21 травня 2015, 13:25

Територія Вінниці офіційно зросла на 4448,97 га

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Поповнення земель Вінниці: кому стане краще

    Додати коментар


Територія Вінниці офіційно зросла на 4448,97 га — голова Верховної Ради 19 травня підписав постанову і тепер місто має загальну площу 11316,97 гектара.

– Востаннє подібний перегляд меж обласного центру відбувався у 2002-2003 році, – розповідає голова Вінницької РДА Сергій Сітарський, –це нормальне явище, урбанізація. Колись межі Вінниці проходили по нинішній вулиці 600-річчя, а зараз там кипить міське життя. А після того як вінницькою стала вулиця Тарногородського, по ній стали їздити тролейбуси, кому ж від цього гірше.

Нагадав Сергій Миколайович і про громадський транспорт, який пустили на Луку Мелешківську та Вінницькі хутори, каже, що тепер мешканці сплачують по три гривні за проїзд, тоді як у рейсових автобусах платили вдвічі більше.

Впевнений керівник району також у тому, що краще фінансуватиметься і благоустрій переданих місту територій:

– Це і вивезення сміття, і освітлення вулиць, і ремонт доріг. А от щодо тарифів, то не думаю, що люди відчують різницю — ціни на газ та електроенергію встановлені на загальнодержавному рівні, а рештою міських комунальних послуг користується мало хто.

Щоправда, називає Сергій Сітарський і деякі мінуси в новому топографічному розподілі району, в першу чергу, це втрати районного бюджету. Очільник району зізнається, що наразі є проблеми з тими землями, на яких розташовано автозаправні станції, підприємства та інші об'єкти, які приносили дохід селам та району.

– Звичайно, ми втрачаємо інвестиційно привабливі землі, і всі податки з їх прибутків ітимуть уже не району, а місту, – каже Сергій Миколайович, - але у нас немає таких великих повноважень і можливостей, щоб самим залучити сюди вигідні інвестиції. Гадаю, місто з цим упорається краще, та й вільні землі, якщо на них побудують підприємства, будуть набагато кориснішими. Я вважаю, що промзона на околицях міста — цілком прийнятний і зручний варіант.

Головне, зауважує пан Сітарський, щоб землі не розпродали за безцінь, а компенсацію людям, які будуть змушені перенести чи продати свої земельні ділянки, нарахували справедливо, щоб вона відповідала реальній ціні землі.

– Дехто з селян тільки виграє: була ділянка десь під відомством сільради, а тут стала частинкою Вінниці. Те саме і з вулицями, які увійдуть у межі міста, – говорить голова РДА. – Загалом міську територію буде сформовано довкола окружної дороги, і після того, як спеціальна комісія проведе всі необхідні заміри, буде сформовано карту розмежування. Згідно неї на 2016 рік буде плануватися міський бюджет.

Іншим боком топографічної "медалі" переймається член громадської ради при ОДА Валерій Пушилін:

Згідно з українським законодавством, мешканці сільської місцевості мають право отримати у власність ділянку 20 соток прибудинкової території. Містяни ж отримують максимально 10. Тобто ті домоволодіння, які увійдуть у межі міста необхідно буде скоротити.

Пан Пушилін турбується, чи не приведе урбанізація земель до закриття деяких підприємств, що на ній розташовані.

Там, де підприємство могло оплатити оренду землі у сільську раду, тепер будуть вінницькі ціни на землю. Є підприємства не досить потужні, вони можуть вимушено збанкрутувати. А взагалі, хотілось би вже побачити оновлений план, щоб якось орієнтуватися у перспективах. Цікаво, чи знайдуться серед приєднаних гектарів по декілька соток для учасників АТО.

Vlasno.info дочекається оновленої мапи міста, щоб перевірити, як живеться новоприбулим вінничанам на урбанізованих територіях.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення