проект "Хмаринка" у Вінниці фото

Вінницька влада згадала, кому віддала під торгівельний центр ділянку біля костелу

23 червня 2015, 17:29

Уповноважена з прав людини Валерія Лутківська, якій журналісти направили скаргу на не надання інформації, повернула пам'ять Вінницькому міськвиконкому

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницька влада згадала, кому віддала під торгівельний центр ділянку біля костелу

    Додати коментар


Уповноважена з прав людини Валерія Лутківська, якій журналісти направили скаргу на не надання інформації, повернула пам'ять Вінницькому міськвиконкому.

Там згадали, що не відповіли на одне з питань інформаційного запиту. Під час підготовки журналістського розслідування, що вийшло на Vlasno.info під назвою «Історичний центр Вінниці спотворюють у стилі хай-тек без відома громади» ми просили надати інформацію про дату проведення та результати громадських слухань чи обговорень стосовно забудови ділянки землі на Соборній перед «Укртелекомом».

Секретаріат уповноваженої з прав людини Верховної Ради України розглянув скаргу, переконався, що правда на боці журналістів та відправив до міськвиконкому акт-реагування. Лише після цього нам підтвердили висновок, до якого ми самі прийшли у ході розслідування – не було жодних громадських слухань чи обговорень по забудові торговельного центру за стінами пам'ятки XVIII сторіччя Костелу Матері Божої Ангельської в історичному центрі Вінниці.

Крім того, Секретаріат уповноваженої з прав людини роз'яснив міськвиконкому, що громада має право знати хто та на яких умовах користується її землею. Нам надіслали у відповідь лише копії рішень та документів, за якими земельну ділянку передали в оренду. Дані про орендаря з копій прибрали, сприйнявши їх за інформацію про особу, що є конфіденційною. Цим міськвиконком порушивши Закону України «Про доступ до публічної інформації», який вказує: «Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним,комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

Міськвиконком відреагував на це надавши інформацію про орендаря:

«Згідно договору оренди земельної ділянки від 19.07.2013 р. та протоколу№03/02 земельних торгів з продажу права оренди земельної ділянки від 19.072013 р. переможцем земельних торгів по вул.. Соборна,б/н являється приватне підприємство «Рейкартц Груп Лімітед» в особі директора Мельника Руслана Геннадійовича, юридична адреса пров. Селянський,5/1 м. Вінниця.»
відповідь міськвиконкому щодо дати проведення та результати громадських слухань стосовно проекту "Хмаринка" фото

Нагадаємо, журналісти не знайшли на сайті Вінницької міської ради http://www.vmr.gov.ua у розділі «Громадські слухання» за останніх два роки жодної згадки про громадські слухання чи обговорення побудови торгівельного центру біля костелу. Щоб переконатися, що міська влада знову порушила Закон України "Про регулювання містобудівної діяльності" та не спитала у громади її думку, 2 квітня 2015 року ми надіслали інформаційний запит до Вінницького міськвиконкому.

В кінці березня в історичному центрі Вінниці на площі перед «Укртелекомом» розпочалися будівельні роботи. Будівництво розпочалося без громадських слухань та розпізнавальних табличок. Проте, що за стінами костелу Матері Божої Ангельської має з'явитися схожий на хмару модерновий торгівельний центр у стилі хай-тек журналісти різних видань дізналися у головного архітектора міста Олександра Рекути. Наразі будівництво торговельного центру, не зважаючи на усі порушення, продовжується.

Фото Інги Фляжнікової

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення