суд над Юрієм Павленком Хортом у Вінниці фото

Депутати Вінницької облради не спромоглися визволити Хорта

17 грудня 2015, 17:01

Сьогодні у Вінницькому міському суді розглядали зміну запобіжного заходу Юрію Павленку

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Депутати Вінницької облради не спромоглися визволити Хорта

    Додати коментар


Сьогодні у Вінницькому міському суді розглядали зміну запобіжного заходу Юрію Павленку, якого звинувачують в організації масових заворушень під приміщенням обласної державної адміністрації. Тримають під вартою обвинуваченого з восьмого грудня минулого року.

Клопотання про зміну запобіжного заходу подавав сам Павленко ще 30 листопада.

– Прошу Вас негайно звільнити мене з-під варти. Крім того, у суд надійшла довідка від Комітету визволення політичних в'язнів, де мене визнають політичним в'язнем, а мої підстави тримання під вартою — виключно політичними, жодного криміналу у цій справі немає. До подій шостого грудня та до мене особисто була прикута увага представників ОБСЄ, які перебували у Вінниці, і це також підштовхує на відповідні роздуми, – говорив у залі суду Павленко. – А коли пишуть у засобах масової інформації про мене, то про політв"язня Хорта пишуть без лапок, хоча раніше слово "політв'язень" писали із лапками. Я не буду переховуватися від правосуддя, а докази не знищу, бо вони вже зібрані, на потерпілих не вплину, бо вони допитані.

Апелював і до того, що наразі працевлаштований, а тримання його під вартою перешкоджає виконанню роботи помічника-консультанта нардепа Андрія Лозового.

Заступник голови обласної ради Людмила Щербаківська, очільник депутатської фракції Радикальної партії Сергій Кривешко та депутат облради Володимир Барцьось також прийшли на засідання. Разом із тим, ще 15 депутатів підписали клопотання про звільнення Павленка з-під варти, серед яких: Віктор Качур, Тетяна Редько, Геннадій Мазур, Анатолій Ткач, Тарас Кобець, Олег Мейдич, Дмитро Копера та інші.
суд над Юрієм Павленком Хортом у Вінниці фото

Адвокат обвинуваченого Валерій Палій підтримав клопотання свого підзахисного, однак принагідно нагадав про "злочинність та корумпованість утримання Павленка під вартою".

Інший адвокат Павленка Оксана Курнаєва апелювала до подій шостого грудня, політичну складову обвинувачення, а розвірваний портрет Петра Порошенка назвала "висловленням власної думки" її підзахисного.

Прокурор обласної прокуратури Ігор Совгира заперечував у задоволенні клопотання, акцентуючи на тому, що Павленко неодноразово на судових засіданнях "закликав до революції", а захист обвинуваченого не дотримувався порядку під час розгляду справи.

– А ультимативні вислови адвокатів також не вселяють довіри, на кшталт: "Якщо ви його не випустите, то...". Крім того, до так званого працевлаштування Павленка також треба ставитися дуже критично. Сайт комітету визволення політв'язнів, про який говорить обвинувачений, вельми недосконалий, а місія ОБСЄ була спостережною, і впливу на правоохоронні органи чи суд не має. Зобов'язання взяти на поруки депутатів облради — ідентичні, лише підписи внизу розрізняють їх. Вважаю за доцільне продовжити строк перебування під вартою обвинуваченого, – сказав прокурор.

Під час засідання суддя Ірина Курбатова неодноразово робила зауваження присутнім, які зустрічали оплесками слова Хорта, а коли промову мав прокурор — вигукували лайливі слова; коли на початку слухання занесли з коридору лавку у залу слухань тощо.
суд над Юрієм Павленком Хортом у Вінниці фото

Коли слово надали заступниці голови облради Людмилі Щербаківській, вона підтвердила, що готова його взяти на поруки та гарантує те, що Павленко на волі вестиме себе належним чином.

— Ваша честь, ви матір та жінка. Дайте йому змогу реабілітуватися після СІЗО у сімейному колі, — звернулася до судді Людмила Михайлівна.

Суддя, крім іншого, запитала у Щербаківської про політичні домовленості, пов'язані зі звільненням Павленка. Нагадаємо, сторінками вінницьких ЗМІ вже не один тиждень поширюються здогадки про те, що очільниця обласної "Батьківщини" стала заступницею голови облради в обмін на припинення переслідування політичних в'язнів.

– Я стежу за новинами і там неодноразово звучала думка про якісь кулуарні домовленості у стінах облради та те, що ви мали розмови із людьми, які мали би впливати на мене чи тиснути на прийняття рішення, пов'язане зі зміною запобіжного заходу для Павленка, – уточнювала Ірина Курбатова.

— Зараз ви нічим не можете підтвердити ці свої слова, — сказала Людмила Щербаківська.

Близько трьох годин перебувала суддя у нарадчій кімнаті. Рішення залишилося незалежним від політичних впливів: клопотання адвоката не задовольнили, як не задовольнили і клопотання прокурора, у силі залишилася Ухвала суду про тримання під вартою до 11 січня 2016 року.

Фото Людмили Кліщук

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення