українська мова фото

Вінницька ОДА стала на захист української мови

11 лютого 2016, 19:11

Політична консультативна рада при Вінницькій ОДА у повному складі вирішила звернутися до облради, щоб та ініціювала перед президентом питання щодо визнання антиконституційним закону Ківалова-Колісніченка

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницька ОДА стала на захист української мови

    Коментарі (1)


Політична консультативна рада при Вінницькій ОДА у повному складі вирішила звернутися до облради, щоб та ініціювала перед президентом питання щодо визнання антиконституційним закону Ківалова-Колісніченка, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

Даний закон, що стосується засад державної мовної політики, було ухвалено Верховною Радою 5 червня 2012 року. Він закріплює за українською мовою статус єдиної державної, проте значно розширює права регіональних мов, у разі, якщо кількість носіїв цих мов складає мінімум 10% від населення певного регіону.

"У межах території, на якій поширена регіональна мова або мова меншини, ..., здійснення заходів щодо розвитку, використання і захисту регіональної мови або мови меншини, передбачених цим Законом, є обов'язковим для місцевих органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, установ, організацій, підприємств, їх посадових і службових осіб, а також громадян — суб'єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб", – йдеться у законі.

23 лютого 2014 року ВР скасувала даний закон, однак виконуючий обов'язки президента Олександр Турчинов залишати свій підпис під цим рішенням відмовився, сказавши, що до ухвалення нового мовного закону скасовувати чинний немає сенсу. Такої самої позиції дотримується і президент Порошенко. 3 листопада 2014 року він заявив, що «спільними зусиллями ми вдосконалимо мовну політику».

Цікаво, що наразі рішення про скасування закону Ківалова-Коліснеченка не підписане і не ветоване головою держави. Його поточний статус – "готується на підпис".

Нагадаємо: сьогодні відбувається чергова сесія Вінницької обласної ради, під час якої, зокрема, депутати розглядали рішення про звернення до ВР щодо відставки чинного уряду.

Фото: RadioSvoboda

Коментарі    Оновити список коментарів

Sergey Nefedov
+1 # Sergey Nefedov 11.02.2016, 19:49
Державну мову потрібно поновлювати на всіх рівнях, починаючи з ЗМІ, а також з державних установ. Немає питань на рівні Вінницької міської ради, немає питань на рівні ОДА, але є питання деяких департаментів, деяких сайтів, деяких медичних установ.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення