громадські обговорення щодо притулку для бездомних собак фото

Вінницька влада запланували собачий «притулок смерті» за 4,5 мільйона

20 лютого 2016, 11:08

Годувати тварин перед убивством пропонують за кошти волонтерів

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницька влада запланували собачий «притулок смерті» за 4,5 мільйона

    Додати коментар


Годувати тварин перед убивством пропонують за кошти волонтерів

Громадське обговорення "притулку смерті" провели вінничани сьогодні.
засновник БФ Планета Алла Шевченко фото
Алла Шевченко

— Ми не проти, щоб у місті з'явився ще один притулок для тварин, ми проти евтаназії,  таку думку, висловлену засновником БФ "Планета" Аллою Шевченко, поділяли більшість учасників громадських слухань про будівництво нового притулку для бездомних собак.

Нагадаємо, що згідно з програмою Вінницької міської ради з охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Вінниця на 2013-2020 роки, було передбачено будівництво притулку, розрахованого на 200 собак, у якому бродячі тварини мали би перебувати 45 діб, після чого їх планують убивати шляхом евтаназії.

Про рішення міськради затвердити дану програму громадськості стало відомо випадково — з публікації на сайті МР. Громадських слухань не проводили, мотивуючи це тим, що "громада не зверталась із відповідним проханням". Про це розповіла депутат міськради Ганна Давиденко, яка зараз активно збирає підписи під зверненням до міського голови, про те, щоб влада провела належні громадські слухання і врахувала думку людей.
Ганна Давиденко фото
Ганна Давиденко

відповідь Вінницької міськради фото
Людмила Сидорук фото
Людмила Сидорук


— Нам пропонують у цій програмі, щоб собак збирали та звозили у притулок, на будівництво якого витратять 4,5 млн гривень. Ані годування, ані лікування собак чи стерилізація проектом не передбачені, як пояснили нам чиновники, годування собак ляже на плечі волонтерів, та і проблема пошуку господарів для них також, — розповіла представниця ГО "Товариство захисту тварин" Людмила Сидорук. — Евтаназія нині дороговартісна, мінімум 300 гривень за один укол. Роблять її переважно забороненими у всьому світі препаратами, в Україні найбільш поширений — "Детилін". Він провокує спазм нервів, серця, легень, тварина задихається. Багато дорослих і дітей бачили такі передсмертні конвульсії собак, убитих на вулиці. Було багато випадків, коли людей хапав інсульт від побаченого.

Інші активісти, які виступали на слуханнях, вважають, що було б доцільніше використати ту величезну суму коштів, які виділили для побудови нового притулку на реконструкцію та модифікацію вже існуючого.

— Наприклад, притулок "Планета", який за період свого існування заслужив довіру вінничан, — зазначив активіст Роман Яковлев. — Цей притулок до цього часу існує лише завдяки його працівникам та небайдужим людям, які збирають по крихті все для тварин. Виділені 4,5 мільйонів гривень на побудову "притулку смерті" ми пропонуємо використати на відкриття ветеринарного центру, де бродячих тварин будуть лікувати, а також частину коштів направити у притулок "Планета" на будівництво додаткових вольєрів та харчування тварин. Виділити кошти на рекламу, щоб собак забирали з притулку люди.

"Тварин, підібраних на вулицях, потрібно лікувати, мити та щеплювати, також рекламувати, тоді їх розбиратимуть з притулків вінничани. А стерилізація дасть можливість припинити безконтрольне розмноження", — таке звернення передали міському голові активісти.

Були серед присутніх на слуханнях і ті, хто критикував звичку перехожих підгодовувати собак, виступав і голова товариства захисту тварин Петро Демчук, який запропонував створити нове товариство і очолити його, передавши йому самому повноваження прибирання міста від бродячих собак.
Петро Демчук фото
Петро Демчук

Зрештою, вислухавши всі пропозиції, присутні, а їх було близько двох сотень, підписалися під зверненням до міської ради про проведення прозорих громадських слухань та розгляд пропозицій. У залі були люди з домашніми улюбленцями, жінки з табличкою "Не убий", а головним персонажем став Лорд — іграшковий пес з мішенню на шиї, на якій відраховувались відведені міською радою дні собачого життя: 45, 44, 43...
громадські обговорення щодо притулку для бездомних собак фото
громадські обговорення щодо притулку для бездомних собак фото
громадські обговорення щодо притулку для бездомних собак фото
громадські обговорення щодо притулку для бездомних собак фото

Фото Ірини Басенко

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення