калинівський арсенал фото

Слідство розглядає дві версії причин вибухів у Калинівці, – головний експерт

04 жовтня 2017, 16:42

У слідства скоротилася кількість версій щодо причин вибухів та детонації боєприпасів на військових складах під Калинівкою

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Слідство розглядає дві версії причин вибухів у Калинівці, – головний експерт

    Додати коментар


У слідства скоротилася кількість версій щодо причин вибухів та детонації боєприпасів на військових складах під Калинівкою. Про це йшлося нині на засідання Комітету Верховної ради України із питань національної безпеки і оборони під головуванням Сергія Пашинського.

На комітет, серед запрошених представників Міністерства оборони та Генерального штабу, прийшов і директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін. Він очолює експертну групу з питань вибухів і в Балаклеї, а тепер — і в Калинівці.

Про результати попереднього обстеження території він і розповів на засіданні комітету.

Не забезпечено периметр охорони, відсутні засоби відеофіксації, якщо порівняти забезпечення безпеки на складах у Балаклеї та в Калинівці, то Балаклея — це "Мерседес", а Калинівка — це "Запорожець", – порівнює ситуацію Олександр Рувін. – До деяких боєприпасів у Калинівці не підходили люди 30 років, не перекладалися, вони зберігаються на відкритих майданчиках, в тім числі — і реактивні системи залпового вогню, які й ініціювали пожежі та вибухи. Вони зберігалися на землі.

Наразі, за словами експерта, слідство вивчає усі питання, причини виникнення вибухів та вже скоро зможе заокруглитися із висновками, бо кількість версій у слідстві скоротилася.

Тепер є дві версії, слідство їх оприлюднить. Достеменно відомо, що вибухи сталися всередині складів, їх було два та відбулися вони в різні періоди часу, – сказав Рувін.

Додамо, що, за словами Генерального прокурора Юрія Луценка, досі слідство працювало над чотирма версіями причин вибухів.

Найпотужніші вибухи, за словами експерта, відбулися у сховищах, де зберігалися боєприпаси до мінометів "Тюльпан" та у бункері, де були боєприпаси до реактивної системи залпового вогню "Ураган".

Також члени комітету запитали у представників оборонного відомства, чи правда, що командир калинівського арсеналу був серед керівного складу військової частини у Балаклеї. Ті відповіли, що інформація не відповідає дійсності: Микола Батюк був головним інженером у військовому підрозділі в Ічні, доти — командиром дивізіону в 55-ій окремій артилерійській бригаді.

Фото із архіву Vlasno.info

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення