Представники добровольця Євгена Костюка продовжують боротьбу.

«Щоб дати добровольцям статус учасника АТО треба змінити всього одне речення у Постанові Кабміну», - адвокат загиблого вінницького атовця

17 січня 2018, 14:18

Представники добровольця Євгена Костюка продовжують боротьбу.

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Щоб дати добровольцям статус учасника АТО треба змінити всього одне речення у Постанові Кабміну», - адвокат загиблого вінницького атовця

    Додати коментар

12 січня, в Апеляційному суді о 9:10 відбулося апеляційне засідання у справі добровольця Євгена Костюка (Шльоцика). Суд першої інстанції визнав його учасником бойових дій, проте Міністерство Оборони подало апеляційну скаргу, бо не згодне з цим рішенням, пояснюючи це тим, що статус учасника АТО посмертно не надається. Щоб дізнатись деталі справи, кореспондентка Vlasno.info поспілкувалась з адвокатом родини Євгена, Олександром Білошкурським.

Він пояснив, що апеляційний суд підтвердив рішення першої інстанції і так само встановив факт участі добровольця Євгена Костюка у бойових діях. Проте, добровольцям, які не отримували поранень, буде набагато складніше довести свою участь у бойових діях, а таких випадків може бути дуже багато.

 – Далі, з сьогоднішнім рішенням, ми звернемось до відповідної комісії, надамо той самий пакет документів, звернення, нотаріальні заяви, довідки, витяг про смерть. Якщо в законі не буде змін до того часу, комісія повинна нам відмовити, - говорить Олександр Білошкурський.

Ця відмова дасть можливість звернутись до адміністративного суду з позовом про визнання рішення комісії незаконним і надання статусу учасника бойових дій Євгену. За словами адвоката, подібних справ в Україні є декілька, вони знаходяться на різних етапах судового процесу.

– Такі справи зазвичай ведуть волонтери або учасники АТО. Деякі мають відмови, у багатьох заява про встановлення юридичного факту так само прийнята, однак процедура щодо визнання статусу учасника бойових дій ще не завершена. Державні органи не хочуть висвітлювати цю статистику, тому що вона негативна. - говорить Олександр Білошкурський.

Адвокат коментує постанову Кабінету Міністрів, якою керується Міністерство Оборони.

– Постанова №413, протирічить Конституції України і обов'язку особи захищати незалежність держави. Фактично, всі особи, які самоорганізовувались та об'єднувались у добровольчі батальйони та в подальшому не ввійшли до складу Збройних сил України, поліцейських підрозділів чи інших служб, мали зброю і ймовірно здійснювали вбивства людей, можуть бути визнані злочинними угрупуваннями, а бійці злочинцями. За такою логікою, бійці Правого сектору або батальйон "Крим" так само не можуть бути визнані учасниками бойових дій, хоча вони фактично захищали нашу державу. Абсурд, але по закону, проти добровольчих угрупувань треба відкривати кримінальне провадження. І це в подальшому, можуть використовувати проти нас, проти держави, якщо підніметься питання на міжнародному рівні.

Для полегшення процесу, юрист радить змінити нормативну базу.
 – Це можна зробити, змінивши всього одне речення у постанові Кабінету Міністрів — забрати частину у якій йдеться про те, що добровольчі формування мали бути включені до складу силових структур. Існують органи, які переглядають пакет документів. Також треба деталізувати порядок про надання статусу учасника бойових дій, тому що дійсно можуть виникати зловживання, та більш серйозно віднестись саме до добровольчих батальйонів — говорить адвокат.

Учасникам АТО, які так само не можуть встановити статус учасника бойових дій Олександр Білошкурський також рекомендує добиватись змін у постанові КМУ та порядку.

– Рекомендую громадськості звернутись до Кабінету Міністрів і запропонувати деталізувати окремий пункт або розділ в Порядку відносно таких осіб, внести відповідні зміни і визначити порядок, за яким особи з добровольчих батальйонів можуть підтвердити свою участь у боєвих діях, - говорить адвокат. - Наразі, такі питання завантажують суд, крім цього, це не дуже зрозуміло з моральної точки зору, чому людина, яка захищала державу, внаслідок чого померла, отримала поранення або стала інвалідом, повинна саме судитися про отриманнятакого статусу учасника бойових дій.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення

Також в цій категорії:  УРЯД

  наступна публікація Газ для українців стане дорожчим

  попередня публікація Працюй або звільнять: Гройсман закликав чиновників «не спати»