Ірина Садовська фото

«Це не рейдерство, а банальний бандитизм» – заступниця міністра юстиції у Вінниці

01 лютого 2019, 14:24

Фермерське господарство у Барському районі «віджали» за сприяння шахрая-держреєстратора

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Це не рейдерство, а банальний бандитизм» – заступниця міністра юстиції у Вінниці

    Коментарі (2)

У останній день січня до Вінниці завітала заступниця Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ірина Садовська. Вона взяла участь у засіданні обласного оперативного штабу із забезпечення прав і свобод власників земель або збіжжя. Розглядалися кричущі факти рейдерських захоплень в сільській місцевості, повідомляє Vlasno.info.

Свіжим і особливо резонансним фактом стала миттєва несподівана зміна власника фермерського господарства «Дар'я і Я» у с. Кузьминці Барського району. Йшлося про те, що вона відбулася шахрайським чином. Власником ФГ «Дар'я і Я» є Вікторія Кулик, керівником – її чоловік Дмитро.

– 30 грудня минулого року нам зателефонували і порадили заглянути у Держреєстр підприємств України. Мовляв, там нас чекає сюрприз. Наступного дня ми з чоловіком це зробили і були шоковані! Як виявилося, наше фермерське господарство перереєстровано на невідому нам особу, причому всі інші дані в Держреєстрі залишилися незмінними, – розповідає Вікторія Кулик. – Згодом стало відомо, що це зробив реєстратор комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрація нерухомості та бізнесу» Олександр Прошкін. При цьому я не підписувала жодних договорів купівлі-продажу чи інших відповідних документів.

viktoria kulik 2. 1

Досить швидко родина Куликів прийшла до тями. В першу чергу фермери найняли збройну охорону свого господарства. Інакше нові власники швидко б вивезли всі активи підприємства. Зрозуміло, при цьому постраждали б і всі 260 власників орендованих ФГ «Дар'я і Я» земельних паїв.

Фермери Кулики написали заяву щодо шахрайства до поліції і водночас звернулися до судових органів. Вони наголошують на тому, що вели свій аграрний бізнес чесно, сплачували людям високу ціну оренди за паї і усіляко допомагали односельчанам у соціальній сфері. Спрямовували вільні кошти на купівлю сучасної техніки, свиней тощо. Замість того, щоб, приміром, погасити кредит за власну квартиру.

– У мене теж аграрна родина, тому я чудово розумію фермерів. Це не рейдерство, а банальний бандитизм! – емоційно відреагувала заступниця міністра. – Такі шахраї нерідко користуються шпаринами у законодавстві. Щоб їх закрити, ми подали до Верховної Ради України законопроект щодо обов'язкового нотаріально завіреного укладання угоди про відчуження корпоративних прав та договорів між орендодавцем і орендарем. Але він не пройшов друге читання.

oflasniy shtab 1 1

Ірина Садовська повідомила, що Олександр Прошкін вже заблокований у Держрєстрі. Він здійснював аналогічні дії, що мають ознаки шахрайських, й по відношенню до аграріїв із Київської і Дніпропетровської областей. Якщо ж пан Прошкін захоче поновитися на цій роботі, буде зобов'язаний пройти міністерське тестування. І навряд чи пройде, запевнила Ірина Садовська.

Старший слідчий Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Андрій Тесля повідомив про відкриття кримінальної справи щодо захоплення ФГ «Дар'я і Я». За його словами, ведуться слідчі дії, опитані потерпілі, встановлюються причетні до правопорушення. Але поки що розшукати непорядного держреєстратора не вдалося.

andriy teslia 1

Не секрет, щоб добитися правди в українських судах, необхідно пройти чималий шлях – тривалістю кілька місяців або навіть років. За цей час будь-яке паралізоване підприємство (без права підпису керівника, що наразі відбувається у ФГ «Дар'я і Я») може померти. Тому у Міністерстві юстиції України створили Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Це колегіальний орган, де справедливість можна повернути лише за місяць, причому без необхідності звертатися до суду. Сам туди Вікторія Кулик, за порадою заступниці Міністра, й спрямувала своє звернення.

– Я сьогодні не можу повною мірою оцінювати події навколо захоплення ФГ «Дар'я і Я», бо не вивчила всіх матеріалів справи. Це зробить відповідна комісія при Міністерстві, наша «швидка юридична допомога». Вона виносить вердикт по всім справам за місяць. Таким чином законні власники можуть повернути собі контроль за підприємством, – наголосила Ірина Садовська.

oflasniy shtab 3 1

Читайте також:
Затримано вінничанку, яка продавала жінок в секс-рабство.

Фото: Михайло Шахов

Коментарі    Оновити список коментарів

Лорд Английский
0 # Лорд Английский 01.02.2019, 16:10
Если так легко лишиться всего-то какого **я дают им власть на это?Значит знают что им ничего не будет за это.предлагаю *тихое куклусклановое убийство* таких
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Дмитро
0 # Дмитро 01.02.2019, 19:44
Будівля де працює (вав) ПРОШКІН по сусідству з Мін’юстом
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення