Верховна Рада фото

«Кандидатур могло бути й більше, але Президент нікого, крім Луценка, не бачить», – політолог

12 травня 2016, 11:16

народні депутати вдруге намагатимуться проголосувати зазміну вимог до кандидата на посаду генпрокурора

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Кандидатур могло бути й більше, але Президент нікого, крім Луценка, не бачить», – політолог

    Коментарі (1)


Сьогодні народні депутати вдруге намагатимуться прийняти проект "Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань". Вчора вони цей законопроект провалили, два вінницькі депутати теж не голосували за нього, повідомляє Vlasno.info

Народні депутати, які не підтримали законопроект, обурені насамперед тим, що цей закон голосували колишні "регіонали" та тим, що Генпрокурором обирається друг Президента. Про це вони написали на своїх сторінках у соцмережі Фейсбук.

Мустафа Найєм, фракція Блоку Петра Порошенка:

– Я голосував проти не тому що мені не подобається Юрій Луценко. Просто мова йде про важливе державне рішення. Абсурдність ситуації досягла того рівня, коли Олесь Довгий, якого у 2008 році підлеглі міністра внутрішніх справ Луценка викликали на допит, через вісім років бігає по залу, зоб зібрати голоси за призначення Луценка Генрокурором. Коли Віталій Хомутиннік який того ж 2008 року заявляв, що він і його колеги з Партії Регіонів занепокоєні безпекою своїх родин, тому що бояться погроз Юрія Луценка, зараз гаранотовано віддає за Генпрокурора Леценка половину голосів своєї групи. Напевне, ні в кого не виникає ілюзій, що вони здійснюють ці подвиги безкоштовно, виключно з ідейних міркувань.

Єгор Соболєв, фракція "Самопоміч":

–Знаєте, як вдалося не допустити ухвалення закону "Про нужних людєй в прокуратурє"? За його включення до порядку денного проголосувало 228 депутатів: з Блоку Петра Порошенка, Народного фронту та Відродження з Волею народу - уламків Партії регіонів . Кнопок "за" було натиснуто навіть на дві більше, ніж було потрібно найбільш успішному наразі олігарху Петру Порошенку, який втретє поспіль хоче поставити Генеральним прокурором свого друга. В цей момент Олег Лаврик запропонував нашим розсередитися по залі в місцях ймовірного кнопкодавства. І це спрацювало! Клептократія не дорахувалася спочатку двох, а під час повторної спроби - п'ятьох голосів, і закон "про нужних людей" не пройшов.

Юлія Тимошенко, фракція "Батьківщина":

– Ми проти того, щоб близька до президента людина зайняла посаду генпрокурора. Це особлива ницість на тлі великих корупційних скандалів, у тому числі щодо офшорів, які причетні до президента і які співпрацювали під час війни з «Газпромом» – підприємства країни-окупанта. Ми проти того, щоб генпрокурор був наближений до вищих посадових осіб. Це неприпустимо! Єдине правильне рішення у нинішній ситуації – це призначити генпрокурором незалежну, сильну, чесну, моральну і юридично освічену людину за пропозицією громадянського суспільства.

Олег Ляшко, фракція Радикальної партії:

– Майбутнього у країни немає, поки "невідкладними" у нас називають законопроекти для призначення кумів на посади, а не ініціативи, які врятують економіку. Ми зробимо все можливе, щоб не дозволити призначити чергового виконавця політичних репресій головою ГПУ.
Українські політологи впевнені, що сьогодні в сесійній залі вистачить голосів депутатів, щоб прийняти законопроект під Луценка.

– Задіють весь резерв голосів і ми будемо мати нового Генпрокурора, – наголошує керівник Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко. – Звісно, кандидатур могло бути й більше, але Президент, який робить подання на цю посаду, нікого, крім Луценка, не бачить. Йому потрібно, щоб Генпрокурор не працював проти нього, і щоб він йому довіряв. Оскільки наші політики не вірять в незалежного прокурора, це для них утопія, і для декого утопія небезпечна, тому й висувають "свою людину". Найбільш цікаво в цій ситуації, що проти виступає майже все керівництво Генпрокуратури. Щоб не прийняли цей закон, є дві рушійні сили. Перша — колишні партнери по коаліції – "Самопоміч", "Батьківщина", Радикальна партія Олега Ляшка. Друга — прокурорське лобі. У нас давно Генпрокуратура перетворилась на потужну інституцію. Це такий собі монстр, який розкинув свої щупальця і у поліції, і у СБУ. Тих, хто виступав за радикальні зміни в системі, вже звільнений і на декого завели кримінальні справи. Тому потрібно обмежити її функції та повноваження. Щоб Генпрокуратура стала додатком до судової системи. І зробити це має людина, яка знаходиться поза прокурорським середовищем. В цьому головна перевага Юрія Луценка.

– Людині системи дуже важко міняти систему, – додає політолог Сергій Таран. – І Юрій Луценко якраз поза системою, це та кандидатура, яка зможе це зробити. Потрібна політична воля. Інакше у пошуку кращого не будемо мати хорошого. Конкурси на посаду Генпрокурора — це добре. Але хто візьме не себе відповідальність у результаті провалу конкурсу? Тому для подолання політичної кризи сьогодні нам потрібен саме такий Генпрокурор.

Фото: rada.gov.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення