адвокатська монополія фото

Адвокатську монополію в Україні закріпили на конституційному рівні

28 червня 2016, 19:00

Чиї інетереси захищатимуть зміни до Конституції?

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Адвокатську монополію в Україні закріпили на конституційному рівні

    Додати коментар


Чиї інетереси захищатимуть зміни до Конституції?

Президент України Петро Порошенко підписав зміни до Конституції. Змінено порядок призначення на посаду суддів, генпрокурор не зможе обіймати посаду два терміни, а представляти інтереси українців в суді зможуть виключно адвокати, повідомляє кореспондент Vlasno.info. Що ж чекати українцям від цих змін?

Реформа найбільше торкнеться суддів та адвокатів. Громадяни відчують, перш за все, такі новації.
Дмитро Говор фото
Дмитро Говор, фото Катерини Буяльською


– Перетворення чотирирівневої судової системи на трирівневу (місцеві/окружні суди — апеляційні суди — новий Верховний Суд). Вищі спецсуди ліквідуються, але відрадно, що законодавцю вистачило мудрості залишити спеціалізацію судочинства, – пояснює адвокат Дмитро Говор. – Це, нагадую, адміністративне і господарське судочинство.

Будуть створені окремі Вищий антикорупційний суд та Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Їх компетенція ще не визначена законом, але задум такий, що антикорупційний суд розглядатиме справи за поданням НАБУ.

Вводиться інститут конституційної скарги громадянина до Конституційного Суду. Передбачається, що особа зможе поскаржитись до КС на неконституційність закону, який був застосований у її справі судами загальної юрисдикції.

– Ну і нарешті, поступове впровадження адвокатської монополії на представництво в судах. Це найбільш спірний момент, як мені здається, – каже Дмитро Говор. – Не існує країни (крім нашої), де адвокатська монополія була б закріплена на конституційному рівні. З 2019 року доступ «вузьких» фахівців (наприклад, юрисконсультів підприємств) до суду буде закритий. Громадянину також буде неможливо захистити себе без адвоката, крім так званих «малозначних справ» (абсолютно невдалий, вважаю, термін).
Загалом, реформа несе значний позитив, але багато що скоректується практикою. Є і слабкі сторони. Враження, що розробники намагалися лагодити те, що працює. Чим ще пояснити, що термін «правова допомога» якийсь розумник замінив на «правнича»? Також критично оцінюю створення нових спеціалізованих судів. Незрозуміло, чим насправді виправдане таке відокремлення.

Зрештою, реформу вже привітали міжнародні інституції. А це, схоже, і було головним мотивом Президента. Українці як-небудь викрутяться. Не вперше.

Суддів призначатимуть безстроково

Згідно з поправкам до конституції суддів тепер будуть призначати на посаду одразу безстроково. Призначення буде здійснювати Президент за поданням Вищої ради правосуддя. Зміни торкнулися і вікового цензу для суддів якщо раніще суддею міг стати громадянин України віком не молодший 25 років, то тепер починити свії трудовий шлях судді будуть з 30 років.

Порушення присяги тепер не є підставою для звільнення судді. Але Конституція поповнилася новими підставами для звільнення :
– якщо суддя не зможе підтвердити законність джерела походження майна;
– за істотний дисциплінарний проступок, грубе чи систематичне нехтування обов'язками чи в разі виявилення його невідповідність займаній посаді;
– якщо суддя не погодиться на переведення до іншого суду при ліквідації чи реорганізації суду, в якому він працює.

Слід зауважити, що за новою Конституцією суддю не можна затримати або утримувати під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом, а лише за згодою Вищої ради правосуддя. Але є винятки: це затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину.

Суддю також не можна буде притягнути до відповідальності за ухвалене судове рішення, за виключенням вчинення злочину.

У новій Конституції може бути визначено обов'язковий досудовий порядок врегулювання судової справи.

Обов'язки Вищої ради правосуддя

До утворення Вищої ради правосуддя її повноваження здійснює ВРЮ (Вища Рада Юстиції). Отже, Вища рада правосуддя – ухвалює рішення про звільнення судді з посади. Також ВРП буде приймати рішення при порушенні суддею чи прокурором вимог щодо несумісності і розглядати скарги на рішення відповідного органу про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора.

Крім того до обов'язків ВРП входить:

– внесення подання про призначення судді на посаду;
– надання згоди на затримання судді чи утримання під вартою;
– прийняття рішеннь про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя;
– ухвалення рішення при переведенні судді з одного суду до іншого.

До обрання нового складу ВРП діє у складі членів ВРЮ протягом строку їх повноважень, але не довше, ніж до 30 квітня 2019 р.

Адвокатам надали більше прав

Отже, у цих змінах передбачено, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді та захищає від кримінального обвинувачення. Хоча тут можуть бути визначені винятки при представництві в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Представництво виключно адвокатами запрацює – у Верховному Суді та судах касаційної інстанції з 1 січня 2017 року, у судах апеляційної інстанції – з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції – з 1 січня 2019 року.

Генпрокурора призначатимуть на 6 років

Прокуратура продовжує виконувати функцію досудового розслідування до початку функціонування органів, яким законом будуть передані відповідні функції. А також за нею залишається функція нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, – до набрання чинності законом про створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій.

Термін повноважень Генерального прокурора становить шість років. Одна й та ж особа не може обіймати посаду Генерального прокурора два строки поспіль.

Головне фото: argumentua.com

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення