Церква Матвієнка фото

Нардеп Матвієнко передає свою приватну церкву громаді

31 жовтня 2016, 21:01

Храм Успіння Пресвятої Богородиці має дістатися місту Бершадь

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Нардеп Матвієнко передає свою приватну церкву громаді

    Додати коментар

У засобах масової інформації все більшого резонансу набуває історія з приватною церквою Народного депутата Анатолія Матвієнка, яка знаходиться у Бершадському районі Вінниччини, повідомляє Vlasno.info.

Народний обранець у своїй електронній декларації зазначив, що володіє Храмом Успіння Пресвятої Богородиці з 4 грудня 2014 року. Загальна площа церкви – 40,9 квадратів. У декларації зазначено, що знаходиться вона у селі Бирлівка Бершадського району.


церква матвієнка скрін-1

Однак голова селищної ради Бирлівки Алла Саковська розповіла, що землі, де знаходиться церква, уже давно відійшла до міста Бершадь. Там наразі розміщується кладовище.

- Ці землі передали місту вже давно – ще наприкінці вісімдесятих – початку дев'яностих років минулого століття. Проте, цю передачу жодним чином не оформили, тому числиться вона за нами, а фактично нею вже давно розпоряджається міська рада Бершаді.

За словами Алли Іванівни церкву звили на кладовищі близько двох років тому і стоїть вона якраз в його центрі. Однак, яким чином нардеп зміг оформити право власності на будівлю, сільський голова не знає. Запевняє, що у них в сільраді жодного подібного документу не оформлялось.

Не знає як могло статися, що храм став приватною власністю і начальник Управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький. Але запевняє, що буде з'ясовувати.

- Такого не могло бути апріорі. Це був об'єкт незавершеного будівництва. Я не можу зрозуміти, яким чином його ввели в експлуатацію, а ще більше – як могли оформити право власності храму за фізичною особою, - сказав Салецький.

Міський голова Бершаді Михайло Кольченко від землі, на якій побудована церква «відхрестився» - мовляв, ніякої передачі землі не було, отже вона належить Бирлівці. Проте зізнався, що наразі ведеться мова про передачу храму місту Бершаді.

- Ми вивчаємо це питання вже тривалий час, більше півроку. Працюють наші юристи, але не знаємо як її прийняти, бо багато неузгодженостей. Ми з таким жодного разу не стикалися. Не знаємо, чи ми маємо право це зробити, згідно свого статуту, - зазначив міський голова.

За словами Кольченка нардеп облагороджував біля церкви територію, проводив до неї воду.

Втім, вінницький юрист Олександр Білошкурський зазначає, що у володінні церквою немає нічого протизаконного.

- Володіти спорудою можна, закон не забороняє будувати церкву жодному громадянину і я не бачу в цьому порушення. Інша справа як функціонує ця будівля. Зрозуміло, що сам депутат богослужіння там проводити не буде, тому він має передати її в користування релігійній чи територіальній громаді, - зазначив Білошкурський.

Від самого народного депутата отримати коментаря наразі не вдалося. Кореспондент Vlasno.info звернувся до помічника Анатолія Матвієнка Андрія Гливка, однак той зазначив, що у нього на прийомі люди і він не може розмовляти та пообіцяв передзвонити. Однак не передзвонив і після повторного звернення до нього.

церква Матвієнко депутат
Анатолій Матвієнко. Фото: kp.ua

Раніше виданню 33канал Анатолій Матвієнко пояснював, що не збирається продавати храм чи надавати комусь в оренду. Він хоче передати її у власність територіальної громади Бершаді, але з умовою, що храм не буде передано до об'єднання православ'я будь-якій конфесії у власність.

- В кого я що забираю? Люди будувати не хочуть, а ділити кожен хоче. Чим більше на мене московська церква тисне, тим більше викликає нерозуміння. Так сталося, що московська церква освячувала новозбудований храм, я не заперечував. Хоча сам є парафіянином церкви КП та допомагаю у будівництві храмів цієї конфесії. Я проти того, щоб молитись за Путіна, бо болить у душі українська війна. Я вірю, що Єдина Помісна Церква в Україні буде, але й залишиться Московська. Чи буде вона у Бершаді — не знаю, - зазначив політик виданню.

В разі, якщо Анатолій Матвієнко прокоментує ситуацію, Vlasno.info обов'язково його опублікує.

Головне фото: news.church.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення