голосування за медреформу вінницькими депутатами фото

Як народні депутати від Вінниччини голосували за медичну реформу

11 липня 2017, 20:00

у Верховній Раді відбулося голосування за два законопроекти, які мали б запустити медичну реформу

Vlasno.info
Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Як народні депутати від Вінниччини голосували за медичну реформу

  Vlasno.info   Додати коментар


На сьогодні однією з найголовніших реформ в Україні є реформа охорони здоров'я. Адже, незважаючи на задекларовану державою безкоштовну медицину, в країні діє медична система, яка нездатна забезпечити гарантоване державою безкоштовне лікування. Команда міністерства охорони здоров'я на чолі з в.о. міністра Уляною Супрун розробила і внесла до Верховної Ради низку законопроектів, які мають забезпечити реформу медицини в Україні. Проте вже вдруге результати голосування свідчать про нестачу у народних депутатів політичної волі для старту реформи. Координатори руху «Сильні громади» проаналізували, як голосували за реформу народні обранці, які представляють інтереси жителів Вінницької області.

8 червня у Верховній Раді відбулося голосування за два законопроекти, які мали б запустити медичну реформу. Законопроект №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг» є основним. Він окреслює концепцію реформи, а додатковий законопроект №6329 – «Про внесення змін до бюджетного кодексу України» передбачає зміну підходу до фінансування охорони здоров'я. Ці законопроекти отримали схвалення міжнародної спільноти в особі послів країн великої сімки, а також пацієнтських організацій. Представники громадських організацій провели навіть публічні акції на підтримку реформи у понад 50 містах України в день голосування, 8 червня. Однак Верховна Рада реформу так і не прийняла.

Прийняття цих законопроектів, на думку в.о. міністра Уляни Супрун, повинно зупинити кризу української медицини, надати медичній системі ресурси для розвитку та встановити прозорі правила гри. Адже, за статистикою, 83% українців під час стаціонарного лікування не отримували безкоштовних ліків, а 48,8% взагалі змушені були відмовлятися від лікування через брак коштів на ліки.

Про те, як буде функціонувати українська медицина та що зміниться в Україні після проведення медичної реформи докладно описала у своїй статті в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, а також заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

У першу чергу реформа впроваджує прозорий принцип адресності фінансування державою медичних послуг і препаратів за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Це дасть можливість пацієнту за власним бажанням вибирати для себе як конкретних лікарів, так і медичні медичні заклади. Таким чином, фінансування буде виділятися на конкретного пацієнта, а не на умовне «ліжко-місце», як це є зараз. Крім цього, реформою передбачається введення автономії медичних закладів, які будуть самостійно розпоряджатися своїм бюджетом, а розмір заробітної плати лікарів, згідно з укладеним лікарем з медзакладом контрактом, буде залежати від кількості наданих конкретним лікарем конкретному пацієнтам медичних послуг.

Також одним з найважливіших нововведень реформи є поняття гарантованого пакету медичних послуг і препаратів, фінансування якого держава зможе відтепер гарантувати не в теорії, а на практиці.

Як голосували вінницькі депутати?

У Верховній Раді Вінницьку область представляють 13 народних обранців. 11 з них - представники партії БПП, 1 – «Народного фронту» і 1 – позафракційний обранець.

Перший основний законопроект медичної реформи №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг» за результатами голосування підтримали всі 11 представників БПП і депутат від «Народного фронту». Лише позафракційний Сергій Мельничук проголосував – «проти». Проте вже під час голосування за наступний законопроект №6329 про внесення змін до Бюджетного кодексу, який стосується фінансової частини медичної реформи, двоє з 11 обранців БПП від Вінниччини чомусь не голосували. Це виглядає дивним, адже медичну реформу неможливо запустити без її фінансового забезпечення, що і передбачав другий законопроект. Серед представників партії президента не голосували два депутати - Олександр Домбровський та Юрій Македон. Також традиційно проти проголосував і позафракційний Сергій Мельничук, який став єдиним депутатом від Вінниччини, хто не підтримав жодний із законопроектів медичної реформи.

Проте, 12 липня розпочнеться черговий пленарний тиждень, на якому депутати мають всі можливості розглянути і прийняти необхідні законопроекти, що дадуть старт медичній реформі. Для цього треба лише прийняти в другому читанні законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів і новий законопроект №6604 про внесення відповідних змін до Бюджетного кодексу України.

Це останній шанс запустити медреформу. Адже, за словами в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, якщо цього не станеться зараз, то запустити процес реформи заново можна буде повноцінно тільки в 2021-2022 роках.
Я
кий вибір зроблять народні обранці від Вінниччини дізнаємося незабаром.

Денис Бігунов, Рух "Сильні громади"


  Vlasno.info   11 лип. 2017 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення