Володимир Гройсман фото

Депутатів позбавили статусу держслужбовців

10 грудня 2015, 14:55

Верховна рада ухвалила новий закон "Про державну службу"

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Депутатів позбавили статусу держслужбовців

    Додати коментар


Верховна рада ухвалила новий закон "Про державну службу"

Держслужбовці більше не зможуть бути членами політичних партій. Це постановила Верховна Рада України сьогодні, проголосувавши за проект закону № 2490 "Про державну службу" у новій редакції. Ідучи від зворотного, стає очевидним, що народні депутати та урядовці будуть позбавлені цього статусу, адже усі вони потрапили на свої місця у списках політичних сил.

За словами голови підкомітету комітету з регіональної політики, держбудівництва та місцевого самоврядування Альони Шкрум, це революційний закон, адже він розділяє державну службу і політику.
Альона Шкрум фото

— Депутати та міністри, передусім — політики, — говорить Альона Шкрум. — Вони належать до політичних партій, а отже не можуть бути неупередженими держслужбовцями. Ми зняли з них цей статус і відповідні виплати. Вивільнені кошти в бюджет повертатися не будуть — їх спрямують на підвищення зарплат працюючим держслужбовцям, адже наразі багато хто отримує мізерну зарплатню — навіть менше ставки.

Альона Шкрум розповіла, що мінімально держслужбовці будуть отримувати два оклади, зараз це близько 2700 грн. Далі буде градація з урахуванням за стаж роботи і т.п.

Крім того, в новому законі обмежується можливість призначень держслужбовців категорії "А" державними органми, відтепер секретарі в міністерствах (нова посада), голови адміністрацій, керівники центральних органів виконавчої влади та інші високопосадовці мають пройти відкритий прозорий конкурс. Для цього спеціально створять Комісію з питань формування вищого коропусу державної служби, третину якої складуть громадські активісти. Чиновники категорії "А" працюватимуть на посаді не більше двох строків по 5 років.

Під час парламенських слухань була спроба скасувати спецпенсії для держслужбовців, відповідну поправку вніс депутат Юрій Шухевич. Але комітет її відхилив, мотивуючи це тим, що держслужбовці, які прийшли на роботу дважцять років тому, весь цей час платити більші внески у пенсійний фонд. Депутатських голосів на дану поправку теж не вистачило.

А от за прийняття законопроекту в другому читанні в цілому проголосував 261 депутат.

Комітет запропонував щоб закон вступив у силу з 1 травня, щоб мати можливість підготуватися до нього практично.


Фото: телеканал "Рада"

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення