виготовлення ліків фото

Вінничани хочуть відновити роботу аптеки з виготовлення ліків

06 квітня 2016, 18:28

Невдовзі виповниться три роки, як у Вінниці немає власної аптеки з виготовлення ліків

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінничани хочуть відновити роботу аптеки з виготовлення ліків

    Коментарі


Невдовзі виповниться три роки, як у Вінниці немає власної аптеки з виготовлення ліків. До травня 2013 року цим займалась аптека № 6. Але приміщення продали, аптеку виселили, і пацієнти залишились без дешевих та корисних медичних препаратів, повідомляє Vlasno.info.

– Для чого було знищувати цю аптеку? – обурюється вінничанка Олена Бондар.  В ній виготовлялись унікальні ліки, яких зараз не купиш ніде. Я постійно замовляла тут препарати з пепсином, бо в мене після операції проблеми з травленням. А зараз придбати потрібні мені ліки немає ніякої можливості. Порадили звертатись в Калинівську аптеку, мовляв, там виготовляють. Але то ж неблизький світ, щодня не наїздишся. В міськраді мені сказали, що економічної доцільності відкривати аптеку немає. Тим більше, що фармацевтичні підприємства виготовляють аналоги.

Втім, вінничани запевняють, що аналогів деяким препаратам не можна знайти. Особливою популярністю користувались краплі для дітей протаргол.

– До мене на окрузі звертаються громадяни з проханням вплинути на вирішення цього наболілого питання, – зазначає депутат Вінницької міської ради Андрій Андрєєв. – Я працюю в комітеті з медицини та соціального захисту міськради, тому вважаю своїм обов'язком відстоювати інтереси громадян. Відтак, зареєстрував депутатський запит стосовно "повернення місту аптек з правом приготування екстемпоральних ліків" і вірю в те, що разом ми зможемо вирішити цю проблему.
депутат Андрій Андрєєв фото
Пропозиції відновити роботу аптеки з виготовлення ліків А.А.Андрєєв почув від виборців на своєму окрузі

Фото: з особистої сторінки А.Андрєєва у соцмережі Facebook


В запиті йдеться, що у Вінниці є "величезна кількість хворих, які потребують постійного приймання ліків, але не мають можливості їх придбати. Раніше ліки (мікстури, порошки, синтетичні ферменти, краплі в ніс і т.д,) замовляли в аптеці на проспекті Коцюбинського, і вони були дешевші та більш ефективні за інші сучасні, дорогі препарати".

– Така аптека дуже потрібна місту, – підкреслює Андрій Андрійович. – Адже у нас є величезна кількість комерційних аптек, і ціни в них іноді просто жахають. Окрім того, що виготовлені провізорами ліки коштують набагато дешевше, важливим є й індивідуальний підхід до проблеми кожного пацієнта.
депутат Андрій Андрєєв фото
Виборці скаржились депутату Вінницької міської ради Андрію Андрєєву, що відсутність аптеки з виготовлення ліків позбавляє їх можливості придбати унікальні медичні препарати

Фото: з особистої сторінки А.Андрєєва у соцмережі Facebook

В Державній службі з лікарських засобів зауважили, що на Вінниччині існує дві аптеки з виготовлення лікарських засобів, в Калинівці та Гайсині.

– Втім, асортимент ліків, що вони виготовляють набагато бідніший, ніж був в аптеці № 6, – кажуть. – За ці три роки ми отримали дуже велику кількість скарг від населення через відсутність аптеки, яка б виготовляла лікарські препарати. На жаль, всі аптеки — приватна власність, і ми не можемо вплинути на господарів, щоб заставити їх відкрити відповідні відділи.

Провізор Калинівської аптеки Сергій Федик зізнається, що їх відділ балансує на межі збитковості. Вони продовжують забезпечувати пацієнтів мікстурами попри економічну невигідність.
депутат Андрій Андрєєв фото
Вінничани зауважують депутату міськради Андрію Андрєєву, що у відділі виготовлення ліків мікстури набагато дешевші, ніж у звичайних аптеках

Фото: з особистої сторінки А.Андрєєва у соцмережі Facebook


– Приміщення має бути велике, у два-три рази більше, ніж звичайна аптека. Стеля повинна сягати 3,5-4 метрів. Вентиляція, спеціальне обладнання, яке передається на повірку щопівроку, ліцензія та інше "з'їдають" весь прибуток, – запевняє він. – До того ж, "метри" обходяться величезними рахунками за комунальні послуги. Ми звертались з цього питання в усі інстанції, але марно. Якби нам давали якійсь пільги на енергоносії, то ми могли б розвиватись, поліпшувати свої послуги.

Через надто велику витратність приватні аптеки відмовляються облаштовувати у себе подібні приміщення для виготовлення ліків. Натомість усіх клієнтів направляють до філії Калинівської аптеки, що розмістилась на Хмельницькому шосе. Проте, туди привозять тільки готові лікарські засоби. Кажуть, найбільшим попитом користуються мазі, мікстури, примочки та суспензії для зовнішнього застосування.

– В 6-й аптеці можна було замовити все що завгодно. Просто універсальна аптека була. Пам'ятаю, коли я працювала на денному стаціонарі, ми там замовляли не тільки порошки, краплі, мазі, але й відвари різні, – розповідає лікар зі стажем Наталія Єрохіна. – Всі пацієнти дуже хвалили цю аптеку і всі там щось замовляли. Був ще такий нюанс: деякі медпрепарати фармацевтичні підприємства не виготовляли, тому що не моли підібрати універсальну місткість компонентів. Бо для кожного пацієнта треба було індивідуально підбирати об'єм. А лікар прописував усе в рецепті, і в аптеці все гарно і швидко виготовляли.
депутат Андрій Андрєєв фото
Мешканці округу впевнені, що спільними зусиллями вдасться вирішити питання відновлення аптеки з виготовлення ліків

Фото: з особистої сторінки А.Андрєєва у соцмережі Facebook


Отже, вінничанам потрібна аптека, де б вони отримали лікарські суміші на замовлення. Втім, в Департаменті охорони здоров'я Вінницької міської ради сумніваються, що хтось з приватників наважиться взятися за таку потрібну для містян справу.

– Дуже великі капіталовкладення потрібні для цього, і вони значно перевищують попит, – наголошує заступник директора департаменту Світлана Стефанкова. – А наша муніципальна аптека, через яку проходять всі пільгові медикаменти, має занадто малу площу, щоб там розмістити ще й відділ виготовлення ліків.

На сьогодні питання залишається відкритим. А вінничани поки що змушені купувати розрекламовані дороговартісні і не завжди дієві ліки.

– Хотілося б, щоб в такому величезному, прекрасному, європейському місті, нашій рідній Вінниці, відновила роботу аптека для виготовлення ліків. Адже цю ідею підхопили і схвалили багато вінничан. А вирішальне слово — завжди за громадою, – наголошує Андрій Андрєєв.

Головне фото: 08.od.ua