гамма-терапевтичний апарат фото

Тисячі онкохворих Вінниччини можуть залишитися без допомоги

05 травня 2016, 10:15

Для лікування хворих не вистачає гамма-терапевтичних апаратів

Оксана Турчик
Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Тисячі онкохворих Вінниччини можуть залишитися без допомоги

  Оксана Турчик   Коментарі


Вінницю недарма вважають своєрідною медичною Меккою, адже в нашому місті дійсно працює немало надзвичайно талановитих і високо кваліфікованих лікарів. Вони хочуть і вміють лікувати хворих згідно із світовими і європейськими стандартами. Не виключенням є представники такої складної спеціальності, як онкологія, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

У наших фахівців-онкологів є чому повчитися і українським і європейським колегам. Але, на жаль, не рідко на заваді успішній роботі наших лікарів стають прикрі обставини. Онкологія сьогодні – це високо технологічна галузь медицини, яку сьогодні не можливо уявити без застосування в процесі лікування надсучасних новітніх технологій. Таким методом є променева терапія, яка застосовується в комплексному лікуванні близько 50% хворих. До того ж, існують такі локалізації раку, де можливе застосування лише цього методу.

 Згідно із стандартами ВООЗ, один гамма-терапевтичний апарат повинен обслуговувати 250 тис. населення,  розповідає завідувачка відділенням променевої терапії Вінницького обласного онкологічного диспансеру Світлана Григоренко. – В нашій області сьогодні склалася просто катастрофічна ситуація: як не прикро про це говорити, а Вінниччина — єдина область в Україні, де працює ЄДИНИЙ гамма-терапевтичний апарат на 1 млн. 600 тис. населення. Не важко підрахувати, що обслуговувати мешканців нашого регіону повинно, як мінімум шість (!) подібних апаратів! І це, не кажучи про те, що у всьому цивілізованому світі сьогодні взагалі відмовляються від використання гамма-терапевтичних апаратів, переходячи на більш сучасне обладнання — лінійні прискорювачі.

–  До 2013 року,  продовжує Світлана Григоренко,  в диспансері працювали два апарати, проте внаслідок зношеності, один гамма-терапевтичний апарат було демонтовано. Сьогодні єдиний гамма-терапевтичний апарат працює з надзвичайно великим перевантаженням, практично цілодобово, починаючи з шостої ранку і до останнього пацієнта. Ситуація ускладнюється тим, що джерело випромінення знаходиться вже у третій стадії напіврозпаду, адже працює з 2005 року, а кожне обладнання має свій термін роботи.
Отже, термін роботи нашого джерела закінчується менше, ніж за рік в 2017 році. Замість однієї-двох хвилин тривалості процедури, наші пацієнти сьогодні вимушені отримувати опромінення впродовж 15-20 хвилин, а щоденно через відділення проходить 100-120 хворих, при нормі обслуговування одним апаратом 30-35! В середньому, щорічно лікування променевою терапією в нашому диспансері отримують близько двох з половиною тисяч пацієнтів. Буває, що хворі мають іти на процедуру о другій-третій годині ночі, а 14 лікарів-радіологів, у яких, за нормативами, шести-годинний робочий день працюють сім днів на тиждень (маючи "плаваючі" вихідні) в три зміни, з раннього ранку до пізньої ночі.
До того ж, такий графік роботи завдає певних труднощів із організацією лікарських обходів, в призначенні додаткових обстежень хворим, що лікуються у вечірній час. Наші два інженери вимушені проводити профілактичний огляд гамма-терапевтичного апарату пізно вночі. Хочу подякувати нашому чудовому колективу за те, що жодного разу я не чула нарікань від наших працівників, які працюють із повною віддачею, розуміючи складність ситуації.
Наш єдиний гамма-терапевтичний апарат працює "на останньому подиху", при цьому існує велика вірогідність у вимушеній відмові хворим в спеціальному променевому лікуванні через зменшення пропускної здатності обладнання. Якщо апарат вийде з ладу, наші пацієнти взагалі залишаться без променевої терапії, а для багатьох з них такий метод лікування є єдиним способом подовжити життя... Необхідно негайно шукати вихід і вирішувати ситуацію із проведенням променевої терапії в області.

Головний лікар ВОКОД, головний онколог Вінниччини Володимир Шамрай докладає неймовірних зусиль для того, щоб знайти вихід із складної ситуації із проведенням променевої терапії в області, не допустити катастрофи і не залишити хворих без необхідної допомоги.

 Ми всі добре розуміємо, що проблему із проведенням променевої терапії в диспансері потрібно вирішити до кінця року, і ми робимо для цього все можливе,  починає Володимир Шамрай. – Проблеми забезпечення безперебійної роботи відділення, розробки більш досконалих та ефективних методів променевого лікування потребують переходу на нові технології ПТ, що базуються на застосуванні комплексу на базі лінійного прискорювача електронів та нових апаратів контактної терапії. Причому, в перспективі, для адекватного використання нових технологій та безперервного лікування пацієнтів потрібно розглядати встановлення двох ідентичних прискорювачів. Завдяки розумінню і допомозі керівництва області і особисто губернатора Валерія Коровія, проблему перебудови і реставрації корпусу для встановлення сучасного обладнання практично вирішено. На 90% виконано будівельні роботи бункеру для розміщення лінійного прискорювача, на що заплановано виділити 7 млн. 865 тис. грн. із обласного бюджету. Необхідні для завершення будівництва 2 млн. 750 тис. грн. із фонду регіонального розвитку і місцевого бюджету зараз неможливо освоїти, оскільки для проведення внутрішніх робіт бункеру необхідно визначитися який саме апарат буде працювати в цих стінах. Лінійний прискорювач — обладнання дорого-вартісне, він коштує від трьох мільйонів доларів. Ясно, що при сьогоднішній скруті, обласному бюджету не по силах закупити такий апарат. Проте, безвихідних ситуацій не буває. В рамках промоції своєї продукції одна китайська фірма готова надати в Україну лінійний прискорювач. Представники цієї фірми приїжджали до нас, їх цілком влаштувала готовність нашого бункеру, і вони погодилися передати нам обладнання на суму близько 2,5 млн. доларів, щоправда, не зовсім повної комплектації.
Нещодавно наш диспансер відвідали представники американської фірми "Varian" — провідного виробника "лінійників". Вони запропонували нам варіант вирішення проблеми придбання сучасного лінійного прискорювача шляхом централізованої закупівлв всього комплексу через МОЗ.
До того ж, нагальною проблемою номер два залишається негайна заміна джерела випромінення, яке коштує близько восьми мільйонів гривень. Для того, щоб наші пацієнти не залишилися без допомоги, наодинці зі своєю хворобою, сьогодні потрібно бити у всі дзвони і стукати у всі двері. Сподіваюся, що нас почують і допоможуть знайти вихід, подолати всі бюрократичні перепони, щоб якнайшвидше вирішити проблему забезпечення життєво необхідним новим обладнанням відділення променевої терапії онкологічного диспансеру. Адже тільки у такий спосіб можна подовжити життя і врятувати від смерті і страждань тисячі хворих.

Фото Оксани Турчик


  Оксана Турчик   05 трав. 2016 Друк Коментарі