грудне вигудовування фото

«Коли ми говоримо про грудне вигодовування, то кажемо про інтелектуальний розвиток нації», – вінницький педіатр

05 серпня 2016, 14:29

Вінничанки закликають жінок годувати дітей груддю

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Коли ми говоримо про грудне вигодовування, то кажемо про інтелектуальний розвиток нації», – вінницький педіатр

    Коментарі

Підходить до завершення Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування, який проводиться і в Україні. Проводять його на 40-й тиждень року, що символізує 40 тижнів вагітності жінки. Цього року він припав на період з 1 по 7 серпня.

З 1 серпня в соцмережах стартував флешмоб #ПишаюсяМатеринсвом, до якого долучилися і вінничанки. Вінницькі матусі на своїх сторінках викладають на фото, де вони годують дітей груддю, або розповідають історії, пов'язані з грудним вигодовуванням, повідомляє Vlasno.info.

Вінницька художниця Юлія Гушул поділилася у соцмережі фото, де вона годує молодшу доньку Юну, якій на той момент було 3,2 роки.

Годувати своїх дітей якомога довше Юлію підштовхнула турбота про них.
Юлыя Гушул фото
Фото зі сторінки Юлії Гушул у соцмережі Facebook

– Коли я тільки народила свою першу дочку Єву, мені здавалося дивним, що подруга годує свого сина вже більше року. Але коли Єві виповнився рік, я зрозуміла, що відлучати не час: вона видавалася мені ще такою маленькою, ніжною, надалі потребуючою захисту у вигляді мого молока. Адже, як на мене, материнське молоко – не просто ідеальна їжа для новонародженого, а й чарівна субстанція, що забезпечує малюку в перші роки життя фізичний і душевний комфорт. Це прояв на матеріальному рівні маминої любові. Це більше впевненості й свободи під час мандрівок, довготривалих прогулянок, походів, – розповіла художниця.

Юлія годувала своїх доньок протягом 5,8 років. Запевняє, що протягом цього часу їй жодного разу не довелось бачити осуд чи неприємне ставлення оточуючих.

– Я щаслива людина: за цей час мені не довелося стикатися з непорозумінням чи осудом. І це при тому що я абсолютно відкрито годувала дітей усюди: в громадському транспорті, кафе, художніх галереях під час відкриття виставок, на прогулянках, в гостях, під час інтерв'ю, коли працювала журналістом. Навпаки: одного разу під час відкриття виставки багато хто підходив до мене і висловлював своє захоплення тим, що я годую дворічну Єву груддю. Фото цього процесу навіть потрапило в перекидний календар галереї. Мене негативна реакція на грудне вигодовування дивує: адже це так зворушливо, гарно і природно!, – розповідає художниця.

Вінничанка Поліна Романова наразі годує груддю молодшу доньку Дарину, сина Івана вона годувала 18 місяців. Припинила, бо вже була вагітна донькою. Її планує годувати щонайменше до двох років

– Моя мама годувала мене всього два тижні. Далі просто не захотіла. Так мені і переказувала. Та й взагалі в мене з мамою стосунки були дуже травматичні. Може, як антисценарій, я вирішила дати своїм дітям все, що зможу. Я навіть не допускала варіанту, що моє немовля буде їсти суміш, тільки грудне молоко, – розповідає Поліна.

Гуляючи з дітьми на вулиці, молодій мамі доводилось годувати доньку прямо на дворі. Тоді інколи наштовхувалась на відверто ворожі погляди з боку оточуючих.
Поліна Романова фото
Фото надане Поліною Романовою


– Ми багато гуляли і от доводилося моститися з малою під деревом, а також одним оком тримати в полі зору старшого. То було важко. Мені було б зручніше годувати прямо на майданчику біля пісочниці, там же одні мами. Але бачила, що краще сховатися. В такі моменти я відчуваю, що мені сильно некомфортно. Не хочеться, аби годуючи дитя, тобі посилали негатив. Хоча, чоловіків, котрі б кривилися від грудного вигодовування, я не зустрічала. В основному "косять" такі самі жінки,  розповідає Поліна. – Думаю, це заздрість жінок, котрі не реалізували себе в годуванні, адже це  природня потреба жінки, закладена у психіці.

Вінничанка Наталя Демчук поділилася на своїй сторінці фото, де вона годує груддю під час подорожі третю дитину – доньку Зоряну. Старших сина і доньку теж годувала груддю. Каже, що за п'ять років такого «стажу» нічого важкого для неї не було. Навпаки – тільки приємність.
Наталя Демчук фото
Фото зі сторінки Наталі Демчук у соцмережі Facebook

– Колись, ще до першої вагітності я була на семінарі темою якого було: як дати дітям все без грошей. Найголовніше, до чого зводились відповіді жінок,  це бажання дати дітям любов, турботу, захист. А потім уже те, що стосується матеріального – освіту, житло, одяг. І саме грудне вигодовування може забезпечити і турботу, і любов у чистому вигляді. А все інше – це наші дорослі відмовки,  вважає Наталя.

Наталя запевняє, що годувати дитину груддю, це ще й надзвичайно вигідно і зручно. Особливо, у подорожах, які вона надзвичайно полюбляє.

Заступник головного лікаря Вінницького районного територіального медичного об'єднання, педіатр Валерій Щербань пояснює, що грудне молоко – найкраще, що може дати жінка своїй дитині.
Валерій Щербань фото
Валерій Щербань, фото з архіву Vlasno.info

– Грудне молоко для дитини  це найоптимальніший підбір білків, жирів, вуглеводів, ферментів, які вона отримує. Також у материнському молоці містяться ненасичені жирні кислоти, які позитивно впливають на розумовий розвиток дитини. Тому коли ми говоримо про збереження грудного вигодовування, то кажемо про інтелектуальний розвиток нації,  впевнений лікар.

Але, за словами педіатра, крім усього перерахованого, жінка через молоко може передати своїй дитині і гормони радості, коли відчуває себе щасливою та гармонійною. Також – зміцнити імунітет дитини та вберегти від багатьох захворювань. Адже з молоком матері дитині передаються антитіла, які виробились в організмі жінки до тих хвороб, які вона перенесла раніше. Щонайменше дитину варто годувати 9 місяців. Оптимальний термін – до півтора-двох років.

Головне фото зі сторінки Наталі Демчук у соцмережі Facebook