допомога в аптеках фото

Чи можна звертатися в аптеки за першою домедичною допомогою?

27 грудня 2016, 09:19

Чи може пересічна людина розраховувати, що їй нададуть першу долікарську допомогу, якщо просто посеред міста їй стане зле?

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Чи можна звертатися в аптеки за першою домедичною допомогою?

    Коментарі


Чи може пересічна людина розраховувати, що їй нададуть першу долікарську допомогу, якщо просто посеред міста їй стане зле? Наш кореспондент перевірила й дізналась, яку допомогу зобов'язані надавати працівники аптек.

Журналістка газети «Правди сила» вирішила провести невеликий експеримент: завітала до трьох різних аптек та поскаржилась на погане самопочуття. Назвала кілька розповсюджених симптомів (нудоту, запаморочення, біль у м'язах) та попрохала зміряти тиск, дати склянку води та таблетку.

У муніципальній аптеці на мої скарги відреагували досить швидко. У зал зі склянкою в руках вибігла фармацевт, яка одразу запропонувала присісти та випити ковток води. Потім вона наполегливо радила викликати «швидку», та я почала всіляко відмовлятися, виправдовуючись тим, що іноді таке трапляється, але потрібно випити ліки, яких із собою немає. Фармацевт принесла робочу аптечку й запропонувала прийняти болезаспокійливі. Після цього вона ще довго не відпускала, поки не впевнилась, що мені стало краще, а потім переймалась тим, хто проведе «хвору» додому. Однак тиск зміряти не вдалось, оскільки тонометру для внутрішнього користування не було, хоча апарат стояв на вітрині для продажу. За надану першу долікарську допомогу працівниця аптеки подяки не чекала та запевнила, що це її робота й внутрішня аптечка призначена не тільки для працівників, але й для таких екстрених ситуацій.

Наступним пунктом мого маршруту стала «зелена аптека». У ній вінничани можуть купити цілющі трави, засоби народної медицини та органічну косметику. Мені стало дуже цікаво, чи зможуть у цій аптеці надати допомогу, адже такий заклад не вважають фармацевтичним, а його працівника – фармацевтом. Консультант торгового залу запропонувала ковток води, ліки з внутрішньої аптечки та викликати швидку допомогу. Приладів для вимірювання тиску в аптеці взагалі не продавали.

Останнім об'єктом дослідження став заклад однієї дуже відомої мережі аптек. На прохання про першу долікарську допомогу мені надали всі необхідні послуги. Тут «хвору» оточили одразу двоє фармацевтів. Одна з них хутко підкотила рукав, аби зміряти тиск, друга вже бігла з аптечкою й водою. Після цього, навіть не запитуючи, одразу викликали швидку допомогу. До такого кінця експерименту я не була готова, але все ж дуже рада, адже це означає, що пересічна людина може розраховувати в аптеці на повну долікарську медичну допомогу.

Після проведеного дослідження в мене виникло кілька запитань. Відповідь на них отримала у Вінницькому департаменті охорони здоров'я.

Згідно із законом, перша долікарська допомога – це комплекс простих термінових дій, спрямованих на збереження життя та здоров'я потерпілого. Вона включає такі необхідні дії: забезпечення прохідності дихальних шляхів, проведення штучного дихання, зовнішнього масажу серця, зупинення кровотечі, іммобілізацію місця перелому, накладення пов'язки та виклик швидкої медичної допомоги. Перелік осіб, які мають обов'язково допомогти, зазначений в частині першій статті 12 зі змінами, внесеними згідно із Законом №766- VIII від 10.11.2015 Закону України «Про екстрену медичну допомогу».

У ній повідомляється, що особами, які зобов'язані надавати домедичну допомогу людині в невідкладному випадку є: працівники аварійно-рятувальних служб, державної пожежної охорони, поліціянти, фармацевтичні працівники, провідники пасажирських вагонів, бортпровідники та інші особи, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов'язками повинні володіти практичними навичками надання доме-
дичної допомоги.

Також ми взяли коментарі в досвідчених фармацевтичних працівників і дізналися, чому хворому не можуть зміряти тиск, коли на вітрині лежить тонометр.

– Ми завжди намагаємось діяти швидко та належним чином, – розповідає фармацевт з двадцятилітнім стажем Тетяна, – адже в цьому колись поклялись самому Гіппократу. Та не завжди можемо виміряти тиск хворого. Є чіткий перелік того, що має обов'язково бути у внутрішній аптечці фармацевтичного закладу. На жаль, тонометр не входить до цього списку. Тому питання про його наявність – це вже особиста проблема аптеки. Тонометри, що лежать на вітрині – виставлені на продаж, і використовувати їх суворо заборонено! Адже це медичний прилад, і пошкодження його упаковки та навіть разова експлуатація унеможливлює його продаж.

Опираючись на описані коментарі й факти, з упевненістю можемо сказати, що всі жителі та гості нашого міста можуть розраховувати на першу долікарську допомогу з боку фармацевтичних працівників у екстреному випадку. Під час експерименту були дотримані всі необхідні вимоги. Фармацевти, які стали учасниками дослідження, показали себе якнайкраще з людської та професійної точки зору. А редакція газети «Правди сила» бажає всім вінничанам міцного здоров'я та гарного самопочуття!

Фото: kp.ua

Також в цій категорії:  ЗДОРОВ’Я

  наступна публікація Медики «розпиляють» Вінниччину натроє

  попередня публікація Вінничан атакує грип