Макар Коваленко фото

Безкоштовні ліки 6-річний вінничанин отримав через тиждень перебування в реанімації

23 червня 2017, 09:17

Допомогли громадські активісти

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Безкоштовні ліки 6-річний вінничанин отримав через тиждень перебування в реанімації

    Коментарі

Наприкінці квітня 6-річний син вінничанки Катерина Коваленко Макар потрапив до реанімації Вінницької обласної клінічної дитячої інфекційної лікарні з підозрою на менінгіт. В перших чотири дні ліки жінка купувала сама. І лише на п'ятий день за допомогою громадських активістів її син зміг отримати безкоштовне лікування. Хоча до того медперсонал запевняв, що безкоштовними ліками вони забезпечити пацієнтів не можуть. Про це кореспонденту Vlasno.info розповіла сама Катерина Коваленко.

Купувала ліки за свої кошти

— Моя дитина потрапила до лікарні у важкому стані. У нього був тиск вісімдесят на сорок, судоми, він був у стані напівсвідомості. Буквально одразу його забрали в реанімаційне відділення і за кілька годин мені надали список того, що я маю купити. Тоді я не цікавилася — є безкоштовні ліки чи немає. Я пішла і купила все зі списку. І так було протягом чотирьох днів, — пригадує жінка.
Катерина Коваленко фото
Катерина Коваленко

Однак, вже наступного дня після потрапляння до лікарні, жінка почала цікавитися, чи може вона отримати хоча б частину ліків безкоштовно.

— На це мені весь персонал лікарні відповідав: "про що ви говорите, ви що не знаєте, яка у нас ситуація?". Тоді я зайшла на сайт "Прозорро" і побачила, що кошти лікарні на ліки виділяються. Я спілкувалася з батьками, діти яких теж лежали в реанімації, — ніхто нічого не отримував. Потім я запитала свою знайому, дитина якої лежала у дитячій обласній лікарні, чи отримують вони ліки безкоштовно. І вона сказала, що так, – розповідає жінка.

Допомогли активісти

Після цього Катерина написала пост в одній із соцмереж, в якому описала свою ситуацію із безліччю запитань, куди діваються безкоштовні ліки. На нього відгукнулися громадські активісти.
ненадання допомоги Макару Коваленку фото
ненадання допомоги Макару Коваленку фото

Як розповіла Катерина, після цього, на сьомий день їх перебування в лікарні безкоштовні ліки таки видали та продовжували їх надавати до кінця лікування. Сама ж вона за чотири дні витратила на медикаменти 1350 гривень.

— Не знаю яким чином, але активісти допомогли їх отримати. Але ті ліки, які я купувала за списком, усі потім надавались безкоштовно. З особистих розмов з персоналом лікарні я побачила, що вони бояться всього. Коли ми говорили з головним лікарем, вона підтвердила, що дійсно реанімаційні діти мають отримувати безкоштовні ліки. Однак, на запитання, чому моя дитина їх не отримала, вона сказала: "напевно, їх тоді не було". Ми говорили з нею майже годину, але зрозуміли, що чіткого алгоритму розподілу ліків немає. Вона просто сказала, що їх отримують лише діти-пільговики. Але мене, взагалі-то навіть не запитали про мій статус. А в мене, між іншим, чоловік вже вдруге в АТО. Але персонал в особистих розмовах мені казав: "ви перша, окрім дітей-інвалідів, хто почав отримувати ліки безкоштовно". За їх словами, після цього у них були збори, на яких їм сказали, видавати реанімаційним дітям безкоштовні ліки. І я вже бачила, як медсестри дзвонили комусь і питали: цим давати, а цим не давати? — розповідає вінничанка.

Ліків немає, бо не провели тендер

У свою чергу головний лікар Вінницької обласної клінічної дитячої інфекційної лікарні Людмила Бровінська пояснює, що на той момент у них було обмаль ліків, оскільки лікарні не вдалось провести тендер на їх закупівлю. А з резерву вони видавали безкоштовні ліки лише соціально захищеним категоріям: дітям-сиротам, інвалідам, позбавленим батьківського піклування, дітям переселенців.

— Я мамі вже пояснювала і мені дуже прикро, що люди не розуміють тієї ситуації, яка є на сьогодні. В мене тоді була незначна кількість ліків, така ж ситуація і сьогодні. І я не можу їх використати до кінця. У нас тендер на закупівлю ліків уже двічі не відбувся, бо на торги ніхто йде. І це не тільки в мене, така по багатьох закладах. Але у лікарні лікуються діти з будинку дитини, будинків-інтернатів, діти з таких малозабезпечених сімей. Тому, звичайно, якийсь запас медикаментів ми залишаємо і це не є секретом. Я пояснювала все це Катерині і просила зрозуміти і нас. У нас до цього були препарати і ми видавали їх усім, хто потребував. Тут не вина департаменту, моя чи облдержадміністрації. Бо останні гроші виділили, кошти в мене є, а медикаментів немає.

Наразі за словами головної лікарки тендер ще не провели, відповідно, ліків не закупили. Наразі безкоштовно ліки в інфекційній лікарні можуть отримати діти-сироти, діти-інваліди, діти з неповних сімей та діти переселенців.

Громадська активістка Олена Регеша, яка відреагувала на пост Катерини Коваленко, вивчає ситуацію щодо публікації залишків безкоштовних ліків більше року. Активістка розповідає, що головний лікар інфекційної лікарні пішла на контакт активістів одразу. Однак ситуацію ускладнює те, що в лікарні немає жодних протоколів і наказів щодо розподілу безкоштовних ліків. А пацієнти часто не знають, де щукати інформацію.

— Ми проаналізували звіти по залишкам ліків у цій лікарні і побачили, що вони дійсно були. Загалом, у лікарнях є певний запас ліків, але його розподіл є дуже заплутаним процесом. При цьому немає жодного документу, який би цей процес регламентував. На закупівлю безкоштовних ліків і справді бракує коштів. Але пацієнти у свою чергу часто навіть не знають про можливість отримати безкоштовні ліки та те, які саме препарати наявні у лікарнях. І не знають де шукати інформацію про це. Ми подавали пропозиції до департаменту охорони здоров'я ОДА, щоб інформація про безкоштовні ліки висвітлювалась у лікарнях на стендах. Але чи роблять це лікарні, ми ще не промоніторили, — зазначила активістка.

Головне фото надане Катериною Коваленко