кір фото

На Вінниччині лікарі прогнозують спалах інфекції кору вже цього року

24 червня 2017, 18:01

Кожні чотири-п'ять років відбувається спалах таких інфекційних хвороб, як кір та краснуха

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині лікарі прогнозують спалах інфекції кору вже цього року

    Коментарі


Кожні чотири-п'ять років відбувається спалах таких інфекційних хвороб, як кір та краснуха. Лікарі очікують новий спалах інфекції серед дітей у 2017-2018 роках, адже кількість хворих уже збільшилась. Про це Vlasno.info розповіла головна лікарка Вінницької обласної клінічної дитячої інфекційної лікарні Людмила Бровінська.

– Кір має дуже високий рівень сприйняття. Діти, які не мають щеплення від цієї хвороби, дуже швидко нею інфікуються при контакті з хворим. Коли вірус починає діяти в організмі дитини, батьки не відразу можуть зрозуміти, що це саме кір, багато хто думає, що це застуда. Адже інфекція на першому етапі характеризується високою температурою, яка може сягати 40 градусів, запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивітом. Уже пізніше в дитини з'являються характерні висипи: у перший день вони проявляються на обличчі й всередині ротика, на другий день – на руках та плечах, на третій – на животику й нижче. На четвертий день хвороби жар спадає, висипи стають темно-коричневими й починають лущитись, – розповідає Людмила Бровінська.

Кором може заразитись абсолютно кожен, хто мав контакт з хворою людиною, адже інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Характерним є й те, що дорослі набагато важче переносять хворобу, ніж діти, тому від кору роблять щеплення ще в ранньому віці.

– Найчастіше цією хворобою хворіють діти від трьох до п'яти років, але якщо поряд живуть дорослі, що ніколи не хворіли на кір і не мають щеплення, дуже висока ймовірність зараження, – каже лікарка. – Діти переносять хворобу без ускладнень, а вже підліткам і дорослим вона загрожує ускладненнями. Найважчі з яких – це корова пневмонія та енцефаліт.

Лікарка наголошує, що з лікуванням хвороби не треба зволікати.

– Кір потрібно обов'язково лікувати, навіть якщо лікарями до сьогодні не розроблено спеціальних ліків для цього й вони проводять симптоматичне лікування. Бажано, щоб як діти, так і дорослі перебували під наглядом лікарів, оскільки ніхто не знає, як можуть проявитися ускладнення. Важливо відразу їх побачити й при їхньому першому прояві змінювати тактику лікування й надавати хворому необхідні препарати, – говорить Бровінська.

Також варто пам'ятати, що одним з проявів кору є кон'юнктивіт, при якому хворі дуже важко й болісно сприймають яскраве світло. Тож варто щільно закривати шторами вікна, аби не завдати хворим больових відчуттів.

Бувають випадки, коли важкі ускладнення хвороби призводять до смертельних випадків, тому хворого необхідно відразу госпіталізувати.

– Я не вакциную своїх дітей, оскільки вважаю, що дитина повинна перехворіти на той чи інший вид вірусу, аби організм міг самостійно виробити антитіла. Нещодавно в мене молодша донечка підхопила цей вірус. Бабуся порадила поїти її конячим молоком і десь через тиждень хвороба повністю минула. Відразу після неї захворів наш 17-річний син. Ось у нього ситуація була важча, довелось його госпіталізувати. У нього настільки запухло горло, що він задихався, температура трималась високою чотири дні. Я дуже сильно хвилювалась, плакала й молилась. Дякувати Богу, усе обійшлося й в нього також усе минулось, – розповідає вінничанка Тетяна Костенюк.

Ілюстративне фото: pravda.if.ua