“Епідемія грипу на Вінничині йде на спад” – головний санітарний лікар

“Епідемія грипу на Вінничині йде на спад” – головний санітарний лікар

24 лютого 2015, 15:46

На грип перевіряють тестами слизу з носа

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

“Епідемія грипу на Вінничині йде на спад” – головний санітарний лікар

    Коментарі

У Вінницькій області захворюваність на грип досягла свого піку, і тепер йде на спад. Таку інформацію повідомив на прес-конференції начальник Головного управління Державної СЕС у Вінницькій області Олександр Сорочан.

– Завжди через два тижні після закінчення шкільних канікул починається епідемія. Продовжується близько місяця, дуже рідко — п'ять чи шість тижнів. Може також трапитись й друга хвиля грипу. А ще після епідемії грипу маємо епідемію пневмонії, бо грип дає ускладнення, – зазначив він. – Завтра буде засідання комісії, яка визначить, чи будуть з 26 лютого працювати школи. Вважаю, на два дні вони навряд чи будуть відкриватись.

Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб ВНМУ ім. Пирогова Ірина Незгода зауважила, що у 2014 році на грип захворіло 344 дитини. Але у малечі віком від року до чотирьох не було жодного випадку грипу.

– Напевне, у маленьких дітей зберігається вроджений імунітет на віруси, – припустила вона. – На жаль, цього року 4-дівчинка у Жмеринському районі захворіла і померла. Хвороба мала блискавичний перебіг, дуже швидко температура піднялась до 41,6, дитина впала в кому.

Окрім вакцинації, грипу важко запобігти, наголосили лікарі. Але щплення слід робити у жовтні. Варто не контактувати з хворими, їсти багато вітамінів, пити відвари липи, компоти і домашні соки.

– Грип має найкоротший інкубаційний період. Буває, зранку їдеш у тролейбусі, а вже о 12-й маєш перші ознаки грипу, – розповіла Ірина Іванівна. – Точно встановити діагноз можна тільки через лабораторні дослідження. Але є певні клінічні ознаки: загальна слабкість, висока температура, головний біль, ломота у м'язах, світлобоязнь та інші. Можна також купити тест в аптеці, який визначає грип протягом перших трьох днів. Зробити тест можна за 15 хвилин в домашніх умовах за допомогою слизу з носу.

Медики також порадили викликати лікаря маленьким дітям, як тільки температура тіла перевищить 38 градусів.

Також в цій категорії:  ЗДОРОВ’Я

  наступна публікація МОЗ планує закуповувати ліки через ООН

  попередня публікація На Вінниччині грип забрав життя 3-річної дівчинки