селектерна нарада по впровадженню медичної реформи фото

Вінницькі медики вчились реформуватись

31 жовтня 2017, 10:51

Як фінансуватимуть первинну ланку охорони здоров'я в умовах медичної реформи роз'яснювали в.о. міністр охорони здоров'я Уляна Супрун та її заступник Павло Ковтонюк під час всеукраїнської селекторної наради

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницькі медики вчились реформуватись

    Коментарі


Як фінансуватимуть первинну ланку охорони здоров'я в умовах медичної реформи роз'яснювали в.о. міністр охорони здоров'я Уляна Супрун та її заступник Павло Ковтонюк під час всеукраїнської селекторної наради, повідомляє Vlasno.info.

За словами Уляни Супрун, зміна фінансування відбудеться вже з першого січня. Втім, торкнеться вона лише первинної ланки охорони здоров'я.

В.о. міністра зауважила, що зміни відбуватимуться поступово. Впровадження нової моделі розпочнеться з перехідного етапу. Медиків заспокоїли, що субвенція для первинного рівня тимчасово зберігається. Більше того, її розмір навіть збільшиться з 200 до 350-400 гривень на людину. Розмір субвенції залежатиме від того, хто пацієнт. Нарахування на дитину, пенсіонера, працездатну особу - різнитимуться.

Для того, аби забезпечити цю субвенцію, до державного бюджету внесуть зміни. Це буде не медична, а цільова субвенція на регіони, зазначили керівники відомства.

Уляна Супрун повідомила, що лікувальні заклади мають бути готові до автономізації. З впровадженням нових стандартів вони самостійно відбиратимуть найкращих працівників, визначатимуть, яку зарплатню нараховувати, кого обрати керівником. Управлятимуть роботою лікувальних закладів одночасно два керівника. Адміністративну роботу виконуватиме менеджер, а головний лікар займатиметься медичними справами.

Оскільки реформа передбачає, що сімейні лікарі, педіатри, терапевти, дільничні лікарі працюватимуть із пацієнтами за договорами, представників закладів первинного рівня попередили, що вони вже зараз мають заохочувати громадян записуватися до цих спеціалістів.
Разом з тим, лікувальні заклади мають змінити статус. Якщо заклад не перейде в статус комунального некомерційного підприємства, то ніяких договорів на надання послуг він укладати не зможе.

Крім того, має запрацювати Єдиний електронний реєстр пацієнтів. Для цього необхідні відповідні технічні умови.

- Якщо у закладі не буде комп'ютера, то за новою системою він працювати не буде, - зауважив Павло Ковтонюк.

Заступник міністра підкреслив, що органічно було б прийняти закон про медичну реформу ще влітку, тоді б заклади охорони здоров'я мали більше часу аби підготуватися та перейти на нові рейки. Тому запроваджуватимуть нові стандарти не з першого січня, а протягом року.

Фінансуватимуть медичні заклади первинного рівня у перехідний період з двох джерел — з субвенції і за договорами.

Між іншим, очільники міністерства наголосили, що базові аналізи мають бути для пацієнтів безкоштовними. Якщо на адресу закладів первинної ланки надходитимуть скарги, що вони беруть гроші з пацієнтів, Національна служба здоров'я договори із ними розриватиме.
Розірвати договір із лікарем може і сам пацієнт. Особливої процедури, щоб виписатись не існує. Для цього йому достатньо лише звернутись до іншого лікаря.

- Жодної копійки з пацієнта, - зауважив Павло Ковтонюк і додав, що заклади і без того отримуватимуть гарні кошти за договорами.

З 2019 року до тарифу вводитимуть другу частку на діагностичні обстеження. Зроблять це для того, аби пацієнт міг сам обирати, де йому обстежуватись. Отримати таку послугу він зможе і у приватному лікувальному закладі.

Питання фінансування надання стоматологічної та гінекологічної медичної допомоги на 2018 рік наразі не розглядається.

На фінансування виключно по тарифах лікарні переходять з 2020 року. До того, використовуватимуть і субвенцію.

Фото Тетяни Куц