сімейний лікар фото

Без підписаної із сімейним лікарем декларації вінничани будуть платити за все самі

10 лютого 2018, 11:47

Із квітня цього року почнеться "підписна компанія" в Центрах первинної медико-санітарної допомоги

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Без підписаної із сімейним лікарем декларації вінничани будуть платити за все самі

    Коментарі


Із квітня цього року почнеться "підписна компанія" в Центрах первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). Усі мешканці Вінниччини повинні підписати декларацію із сімейним лікарем. Про це Vlasno.info стало відомо під час прес-конференції директорки Департаменту охорони здоров'я Вінницької облдержадміністрації Людмили Грабович.

– Щоб отримувати послуги на «первинці» безкоштовно, треба підписати декларацію із сімейним лікарем. Хто цього не зробить, змушений буде платити за консультації, обстеження та інше сам, – говорить вона. – Декларація підписується з будь-яким лікарем, не обов'язково за місцем проживання. Людина може мешкати в районі Замостя, а мати сімейного лікаря на Вишеньці. Зараз якраз є час обрати лікаря, якому ви довіряєте. Декларацію підписують лише з одним лікарем. Інакше в електронній базі даних буде вибиватись помилка.

Мешканці сіл області також можуть записатись до лікаря в райцентрі або ж навіть у Вінниці.

– Інша справа, чи буде їм зручно їздити до цього сімейного лікаря, – зауважує директорка департаменту. – Також є проблема з нестачею сімейних лікарів. Вінницька область на 81 відсоток забезпечена сімейними лікарями, у Вінниці не вистачає майже 30 відсотків лікарів. А от середнього медичного персоналу область має 102 відсотки. Тому доцільно було б грамотним медсестрам поїхати на курси підвищення кваліфікації та виконувати функції сімейних лікарів. Елементарні маніпуляції медсестра зможе зробити. А кардіограму, наприклад, вона може відправити по спеціальній електронній системі, та отримати за кілька хвилин розшифровку цієї кардіограми.

Оплачувати медичні послуги на первинній ланці медицини буде напряму Національна служба здоров'я. На кожного пацієнта, що підписав декларацію, планують виділяти 370 гривень на рік, а потім ця сума буде зростати. Кошти надходитимуть на ЦПМСД, які стануть некомерційними комунальними підприємствами. 

Нагадаємо, для мешканців Вінницької області створять електронні черги до лікарень.

Фото: ukr.segodnya.ua