Очільниця Міністерства охорони здоров`я розповіла про ризики вживання надмірної кількості корисного десерту

Супрун розвінчала міфи стосовно вживання фруктів

16 серпня 2018, 21:44

Очільниця Міністерства охорони здоров`я розповіла про ризики вживання надмірної кількості корисного десерту

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Супрун розвінчала міфи стосовно вживання фруктів

  адміністратор   Коментарі

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розвінчала три поширених міфи щодо вживання фруктів, повідомляє Vlasno.info з посиланням на ТСН.

Перший з них це той, що фрукти треба їсти до обіду. Поради, що вживати їх треба до 14:00 часто трапляються на сторінках жіночих видань та у різних блогах. Мовляв, це призводить до підвищення вмісту цукру в крові, уповільнення метаболізму та ризиків набрати зайву вагу.

"Будь-яка їжа, що містить вуглеводи, може підвищувати рівень цукру в крові. Але немає жодних доказів того, що рівень цукру підвищується швидше до 14-ї години дня, ніж у будь-який інший час доби. Якщо зміни є, то вони дуже незначні. Так звана швидкість метаболізму залежить від інтенсивності роботи м'язів, їх частки у вазі, віку та роботи ендокринної системи. Тому немає причини відмовлятись від фруктів в другій половині дня з остраху набрати зайві кіло", – пояснила Супрун.

Другий міф – що фруктів можна їсти скільки завгодно. Урядовиця відзначає, що вони і справді дуже корисні, однак треба пам'ятати про міру.

"Фруктоза засвоюється на так швидко, як, наприклад цукроза. Тому може довше засвоюватися в кишківнику. Там її споживають бактерії, від цього утворюються гази. Тому якщо ви з'їсте кілограм груш чи винограду - ризикуєте отримати не лише забагато калорій, але й здуття", - додала Супрун.

А от "передозування" ягодами може загрожувати закрепом через велику кількість шкірки та кісточок, відзначає очільниця Міністерства.

Третій міф – що фрукти потрібно вживати на порожній шлунок та не змішувати з основним прийомом їжі. Недотримання цього правила нібито призводить до появи дискомфорту та здуття, та зменшує користь фруктів.

"Наша травна система більш ніж готова перетравлювати й поглинати поживні речовини з фруктів, незалежно від того, чи ви з'їли їх натще, чи разом з їжею. Хоча фрукти можуть сповільнити процес евакуації їжі зі шлунку, це не означає гірше травлення. Навпаки, ви довше будете почуватися ситим", - пояснила Супрун.

Вона наголосила, що фрукти мають бути стиглими та добре вимитими. А от кісточки та шкірки краще не їсти.

"Фрукти на десерт – хороша ідея, оскільки вони містять волокна, які краще насичують та допомагають залишатись ситими протягом дня. Груші чи яблука, запечені із корицею, смородина, перемелена із насінням льону або чіа, або кавун – прекрасні десерти", – підсумувала виконувачка обов'язків міністра.

Як повідомлялося раніше, нещодавно руйнівниця міфів Уляна Супрун розповіла про те, чи варто вимірювати талію. За її словами, найбільш небезпечний - абдомінальний жир, що накопичується на рівні талії, в черевній порожнині. Він може оточувати життєво необхідні органи, такі як кишківник, підшлункову залозу та печінку, та порушувати їх функцію. Мовляв, що більша частка такого жиру в організмі, то вищі ризики появи серцево-судинних хвороб, інсульту, діабету, метаболічного синдрому та навіть деяких видів раку.

Читайте також: Небезпечні звички, які загрожують вашому здоров'ю.

 

 

Фото: Health Day


  адміністратор   16 серп. 2018 Друк Коментарі