Корпус лікарні мав стати сучасним терапевтичним відділенням

На Вінниччині шестиповерхову будівлю районної лікарні добудовувати не збираються

13 серпня 2020, 10:02

Корпус лікарні мав стати сучасним терапевтичним відділенням

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині шестиповерхову будівлю районної лікарні добудовувати не збираються

    Коментарі

Замість корпусу терапевтичного відділення Іллінецької ЦРЛ №1 на території об'єднаної громади завершують будівництво нової амбулаторії, повідомляє Vlasno.info.

Довгобуд на території центральної районної лікарні, який мали облаштувати під новий корпус, ймовірно не добудують. Водночас на території Іллінецької ОТГ майже повністю готова нова амбулаторія. У місцевих мешканців не розуміють чому кошти на будівництво нового закладу охорони здоров'я не перенаправити на ремонт корпусу іншого закладу.

"У нас провели медичну реформу, у Вінницькій області визначили опорні лікарні. В райцентрі Іллінці існує районна лікарня. Все налагоджено, якось працює. Єдина проблема - фінансування. І зовсім нещодавно побудували амбулаторію. На окраїні міста, в яких-то там Кураях! Вбухали гроші. Невже не можна було ці кошти витратити на районну лікарню?", - логічно ставить питання місцевий мешканець Дмитро Углач.

Дійсно, на території Іллінецької центральної районної лікарні розташована недобудована шестиповерхова будівля. За словами головної медсестри Іллінецької ЦРЛ №1 Зінаїди Герасимчук, яка вже 50-й рік працює у лікарні, новий корпус почали будувати за часів СРСР.

dovgobud2

"Коли будувалася тут компресорна станція «Іллінці» газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород», тоді ж почали споруджувати новий корпус. Одночасно такий самий корпус будували і в Оратові", - розповідає Зінаїда Герасимчук.

Планувалося побудувати сучасне терапевтичне відділення, однак якщо в Оратові роботи вчасно були завершені і наразі там функціонують терапевтичне та неврологічне відділення, то у випадку з Іллінцями ситуація зовсім інша. Новий корпус, який мав перетворити районну лікарню на потужний медичний центр після розпаду СРСР так і залишився довгобудом. Масивна шестиповерхова будівля без вікон і дверей так простоює до цього часу.

"Дуже болить що такий перспективний корпус пропадає, я не спеціаліст, але мені здається, що була б така можливість, то вже давно його б відремонтували", - з сумом констатує Зінаїда Герасимчук.

Для того щоб продовжити будівництво корпусу потрібні неабиякі фінансові вливання, адже головна проблема - комунікації. За словами голови Іллінецької районної ради Віктора Нечипоренка, будівля не прив'язана до центральної каналізації і для того, щоб під'єднати довгобуд потрібно вести комунікації через усю тамтешню річку.

Вже не перший рік ведуться дискусії про те, щоб передати недобудований корпус на баланс міста, де корпус переобладнають під житлову будівлю з квартирами для медичних працівників, які потребують житло. Проте через бюрократичні складнощіі це питання так і продовжує "висіти" в повітрі. Але тепер стає зрозумілим, що за цільовим призначенням недобудований корпус терапевтичного відділення використовуватися вже не буде.

Поряд з цим на територї Іллінецької ОТГ вже майже завершено будівництво Борисівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Амбулаторію збудовано за 14,5 мільйонів гривень коштом державного бюджету (90%) та співфінансування з бюджету Іллінецької міської об'єднаної територіальної громади (10%). Працюватимуть у закладі охорони здоров'я два лікаря та три медичні працівники. Обслуговуватиме амбулаторія понад 4,5 тисячі жителів громади Іллінецького мікрорайону «Варварівка» та трьох навколишніх сел.

ambulatoriya1

Є інформація, що керувати новою амбулаторією буде дружина Іллінецького міського голови Зінаїда Ящук, яка наразі займає посаду завідувачки терапевтичного відділення Іллінецької ЦРЛ №1.

Читайте також: "Як козаки по Бугу ходили": під час екскурсії на теплоході вінничан пригостять медовухою.

Фото: з відкритих джерел