Але лише у самому крайньому випадку

Для хворих із коронавірусом у Вінниці можуть перепрофілювати ще три лікарні

24 жовтня 2020, 08:03

Але лише у самому крайньому випадку

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Для хворих із коронавірусом у Вінниці можуть перепрофілювати ще три лікарні

    Коментарі

Для лікування пацієнтів із COVID-19 у Вінниці можуть перепрофілювати ще три лікарні, які знаходяться у підпорядкуванні міської ради. Утім, як зазначають у департаменті охорони здоров'я, на цей крок підуть лише в самому крайньому випадку, повідомляє Vlasno.info.

Згідно з наказом Департаменту від 25 березня, окрім міських клінічних лікарень №№1 та 3, а також пологових будинків №№1 та 2, де вже розгорнули чи розгортають коронавірусні ліжка, до переліку таких закладів увійшли Центр матері і дитини, лікарня швидкої медичної допомоги, що по вулиці Київській, та Вінницькій регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології (кардіоцентр).

Це не просто ліжка. Є цілий перелік того, чим вони мають бути обладнані, щоб бути ефективними. За великим рахунком, переобладнати можна будь-яку лікарню, але не факт, що в кожній лікарні потрібно це робити, – каже директор кардіоцентру Ігор Данильчук.

За його словами, пацієнтів із коронавірусом та інфарктом у Центрі лікувати вже доводилося.

У свою чергу директор Центру матері і дитини Володимир Присяжнюк зазначає: розгорнути коронавірусні ліжка в очолюваному ним закладі нереально.

Центр матері і дитини не входить до пакету надання допомоги по COVID-19, і питання відкриття таких ліжок не розглядалось. У нас знаходиться педіатричний стаціонар, і у нас знаходиться перинатальний центр. Як ви бачити там, де знаходяться недоношені діти, відкриття ліжок для COVID? – каже керівник закладу.

За його словами, дітей, вагітних жінок та породіль, які поступали до Центру та у яких виявляли коронавірус, направляють до закладів, які спеціалізуються на наданні допомоги пацієнтам із коронавірусом.

Ми маємо можливість його діагностувати на рівні приймального відділення, – зазначає Володимир Присяжнюк.

Утім, перепрофілювання обох Центрів та лікарні швидкої медичної допомоги для лікування пацієнтів із COVID-19 може відбутися лише у самому крайньому випадку, коли вже всі інші можливості будуть вичерпані, каже заступниця директора департаменту охорони здоров'я ВМР Світлана Стефанкова.

На сьогодні є розпорядження з Києва, що заклади, які надають ургентну допомогу, не долучаються до надання допомоги хворим із COVID, на їхній базі не мають бути розгорнуті такі ліжка. Але якщо ситуація буде така, якою була в деяких країнах на початку епідемії, тоді вже будемо дивитися, – розповідає посадовиця.

За її словами, скільки саме коронавірусних ліжок можна буде відкрити в такій ситуації, буде прораховуватися тоді, коли постане це питання.

При розгортанні таких ліжок у будь-якому закладі враховується облаштування чистої зони, брудної зони, шлюзів – і це забирає місце. Тому таких ліжок може бути менше, ніж самий ліжковий фонд, – зазначає Світлана Стефанкова.

 

Читайте також: Достовірний результат показують лише 60 відсотків ПЛР-тестів 

Фото з відкритих джерел