Володимир Гройсман фото

Перебуваючи на посаді мера, Гройсман «винагородив» себе на 400 тисяч гривень

22 липня 2016, 15:00

За часів мерства Володимира Гройсмана у Вінниці запрацювала схема преміювання чиновниками самих себе

Vlasno.info
Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Перебуваючи на посаді мера, Гройсман «винагородив» себе на 400 тисяч гривень

  Vlasno.info   Додати коментар


За часів мерства Володимира Гройсмана у Вінниці запрацювала схема преміювання чиновниками самих себе

Починаючи з 2006 року очільники Вінниці Володимир Гройсман отримував, а нинішній мер Сергій Моргунов та його заступники і досі отримують премії за свою роботу у законодавчо досить суперечливий спосіб, повідомляє Vlasno.info.

Так, за півроку перебування на посаді міського голови нинішній очільник міста Сергій Моргунов отримав 41 196,70 гривень премії. Його перший заступник Ігор Корольчук – 40 268,66 гривень, секретар міської ради Павло Яблонський – 28 142,60 гривень.

Колишній очільник Вінниці, нині Прем'єр-Міністр України, Володимир Гройсман, за час свого перебування на посаді міського голови з 2006-го по 2014-й роки отримав майже 400 тисяч гривень премії (391 433 тис. грн – авт.) Як повідомили у міській раді, розмір премій щомісячно становив 100% до посадових окладів чиновників.
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото

Все почалось за Гройсмана і продовжується дотепер

Згідно з чинним законодавством, премії міському голові, його першому заступнику та заступникам мають нараховуватися згідно рішення сесії міської ради. (п.6 постанови Кабміну «Про упорядкування структури та умов оплати праці апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 року.

Однак, у травні 2006 року міська рада приймає рішення делегувати ці повноваження виконкому міської ради і доручає його членам «здійснювати преміювання міського голови щомісячно в розмірі до 200 відсотків посадового окладу...». А преміюванням першого заступника міського голови, інших заступників, секретаря ради, керуючого справами виконкому уповноважили міського голову. Хоча через рік і до цього пункту депутати на сесії внесли зміни: "заступників міського голови, секретаря ради, керуючого справами виконкому преміюватимуть також через рішення виконавчого комітету міськради" (рішення сесії міської ради № 824 від 30.03. 2007).

З того часу і дотепер преміювання усіх вищеназваних посадовців проводиться саме згідно даного рішення сесії. Тобто преміював і преміює посадовців виконком, а не депутати через рішення сесії міськради. Даний факт підтверджується кількома рішеннями виконавчого комітету вінницької міськради уже цього року: № 134 (від 21.01. 2016), №972 (від 21.04.2016), №1546 (від 23.06.2016).
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото


преміювання чиновників за часів Гройсмана фото
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото


Проте, надання подібних повноважень виконкому не передбачено жодним нормативно-правовим документом.

– Міська рада, подібно до Верховної Ради, на місцевому рівні виступає у ролі законодавчого органу влади. А виконавчий комітет, подібно до Кабміну, є органом виконавчої влади. Згідно закону «Про місцеве самоврядування в Україні», є ряд безпосередніх повноважень міської ради, а є такі, які можуть бути делегованими. Виконавчий комітет ради за своєю суттю має лише виконувати рішення міської ради. Натомість делегування йому повноважень, які належать до виключної компетенції міської ради, а саме виплата премій міському голові, з точки зору закону не є доцільними. Адже мер міста, як керівник виконавчого комітету, буде підписувати розпорядження про призначення премій собі і своїм заступникам, що може призвести до конфлікту інтересів, – коментує ситуацію юрист Олексій Мусіровський.

За подібних умов дійсно виникає конфлікт інтересів, адже саме міський голова формує виконком: подає кандидатури його членів для затвердження на сесії міськради. Це, зокрема, визначається відповідними нормативно-правовими актами.

Так, згідно з ст. 12 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», «сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засіданнях».

Згідно з п. 5. ст. 26 цього ж закону на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання: «затвердження за пропозицією сільського, селищного, міського голови структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів відповідно до типових штатів, затверджених Кабінетом Міністрів України, витрат на їх утримання»;

А відповідно до ст. 42 до повноважень сільського, селищного, міського голови входить: "виносити на розгляд ради пропозиції про кількісний і персональний склад виконавчого комітету відповідної ради та здійснює керівництво апаратом ради та її виконавчого комітету";

Тобто, фактично, у 2006 році сесія міськради дала право міському голові, його першому заступнику, заступникам, секретарю міськради та керуючому справами виконкому преміювати самих себе. Адже до складу виконкому, крім інших, входять люди, які обіймають всі вищеназвані посади:

Сергій Моргунов – міський голова
Павло Яблонський  секретар міської ради
Ігор Корольчук – перший заступник міського голови
Сергій Матусяк  заступник міського голови
Сергій Тимощук  заступник міського голови
Галина Якубович  заступник міського голови
Владислав Скальський  заступник міського голови
Сергій Чорнолуцький  керуючий справами виконкому
Сергій Моргунов фото
Володимир Гройсман та Сергій Моргунов


Варто зазначити, що рішення виконкому приймаються більшістю від його складу. Наразі, до виконкому входить 15 осіб і 8 з них – це люди, які преміюють самі себе. Тобто для прийняття рішення достатньо згоди усіх вищезазначених осіб. Звісно, якби рішення приймали депутати міської ради, чисельність яких становить 50 осіб, не виключено, що досягти згоди більшості, можливо, і не вдалося б.
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото

Крім того, як видно з документів, вирішивши на засіданні виконкому преміювати самих себе, міський голова Сергій Моргунов та його перший заступник Ігор Корольчук підписували відповідні рішення виконкому. Згідно закону України «Про запобігання корупції», дані дії можуть бути класифіковані як реальний конфлікт інтересів. І згідно цього ж закону, міський голова, його перший заступник, заступники, секретар міської ради та керуючий справами виконкому мали б повідомити про можливий або реальний конфлікт інтересів відповідні органи. Очевидно, що чиновники цього не зробили і щонайменше п'ять років користуються привілеєм виписувати самим собі премії з міського бюджету. Адже до складу виконавчого комітету Вінницької міської ради 6-го скликання (2010-2015 роки) входили практично ті ж самі люди.
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото

Нагадаємо, у міській раді стверджують, що з 2006 року премії призначалися лише згідно з рішенням сесії від 25.05.2006 року - тобто рішенням виконкому. А згідно відповіді на інформаційний запит, наданий редакції Vlasno.info, в останні роки сесія не приймала рішень щодо преміювання вінницького міського голови, його заступників та секретаря міської ради.
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото

Виходячи з вищенаведених фактів, щонайменше дивними видаються наступні після 2006 року рішення виконкому Вінницької міської ради щодо преміювання працівників апарату міської ради та її виконкому, які приймалися протягом останніх кількох років. Адже у них прописаний механізм преміювання, прямо протилежний тому, яким користуються у міській раді. Так, наступні рішення виконкому передбачають, що премії призначаються:

– керівникам виконавчих органів міської ради та апарату міської ради та її виконкому – міським головою, першим заступником міського голови, секретарем міської ради, заступниками міського голови, керуючим справами виконкому відповідно до розподілу функціональних повноважень за погодженням з департаментом кадрової політики міської ради;

 заступникам міського голови, керуючому справами виконкому – першим заступником міського голови.
 преміювання міського голови, секретаря міської ради, першого заступника, заступників міського голови та керуючого справами виконкому здійснюється згідно з чинним законодавством.

Нагадуємо, рішенням сесії міської ради від 25.05.2006 №154, а згодом і змінами до цього рішення (№824 від 30.03.2007 року) право преміювати усіх вищезазначених осіб передали виконавчому комітету міської ради. А згідно наступних рішень, в яких зазначається, що преміювання має здійснюватися згідно чинного законодавства, чиновників мають преміювати через рішення міської ради.

Могилів-Подільських чиновників суд зобов'язав повернути отримані премії назад до бюджету

Деякі чиновники, зокрема і на Вінниччині, уже поплатилися за порушення процедури нарахування премій міському голові та його заступникам. Так 2013-го року Вінницький окружний адміністративний суд постановив стягнути з Могилів-Подільської міської ради 67,4 тисячі гривень. Їх у вигляді премій з порушенням процедури протягом 2011-2013 років тодішній міський голова Петро Бровко призначив трьом своїм заступникам.

Міський голова пояснював свої дії тим, що оскільки він є основним розпорядником коштів, тому і мав право преміювати своїх заступників. Однак, суд чітко зазначив: преміювання сільських, селищних, міських голів та їх заступників здійснюється лише на підставі рішення відповідної ради. А з матеріалів справи поставало, що Могилів-Подільська міська рада рішення про преміювання заступників голови міської ради, не приймала. Тому суд постановив стягнути з осіб, винних у безпідставній виплаті премій, 67,4 тисячі гривень і перерахувати їх до міського бюджету.

Ще один подібний випадок, коли суд визнав неправомірним порушення процедури нарахування премій очільнику міста та його заступнику стався у Новоукраїнці Кіровоградської області у 2008 році. Тоді заступник міського голови, виконуючи обов'язки мера міста на час його відпустки, своїм розпорядженням преміював себе та одного із заступників міського голови. Прокуратура міста звернулася до Кіровоградського окружного адміністративного суду визнати незаконним та скасувати один із пунктів даного розпорядження, оскільки він порушує ст.10 закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

Суд задовольнив позов прокуратури у повному об'ємі та визнав пункт рішення, де чиновник преміює сам себе, незаконним і скасував.
Відповідне рішення першої інстанції залишив у силі і Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд, до якого кіровоградський чиновник подав апеляцію. 
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото
преміювання чиновників за часів Гройсмана фото

Суд, посилаючись на норми закону «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови КМУ №268 від 09.03.2006 року дійшов висновку, що правом вирішення питань з приводу виплати надбавок і премій міському голові та його заступників делеговано відповідній раді.

До того ж суд посилаючись на Європейську Хартію Місцевого самоврядування зазначає, що місцеве самоврядування означає право і спроможність місцевих властей, в межах закону, здійснювати регулювання і управління суттєвою часткою державних справ, які належать до їхньої компетенції, в інтересах місцевого населення.

Отож, з наведених фактів випливає, що делегування функції преміювання міського голови, його першого заступника, заступників, секретаря міської ради та керуючого справами виконкому суперечить закону «Про місцеве самоврядування в Україні». А преміювання членів виконкому самих себе може кваліфікуватися як реальний конфлікт інтересів, за що можуть оштрафувати та звільнити.

Крім того, варто зазначити, що у даному матеріалі зовсім не піднімалось питання оплати праці чиновників у святкові та вихідні дні, призначення матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та допомогу на оздоровлення, призначення яких міська рада своїм рішенням у 2006 році також делегувала виконкому. Якщо підняти ці дані, очевидно, суми будуть значно більшими названих.

Фото з архіву Vlasno.info


  Vlasno.info   22 лип. 2016 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення