Вінницькі журналісти дізнавались подробиці про віце-прем'єр міністра

Махінації по-вінницьки: хто живе на землі «Водоканалу»

19 липня 2019, 18:56

Вінницькі журналісти дізнавались подробиці про віце-прем'єр міністра

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Махінації по-вінницьки: хто живе на землі «Водоканалу»

  адміністратор   Коментарі (3)

Володимира Кістіона пов'язують з КП "Вінницяоблводоканал". На цьому підприємстві колись працював він, тепер заступником начальника працює його син Дмитро , а керує підприємством його земляк з ямпільського району Олександр Чернятинський. СБУ запідозрили , що кошти з водоканалу виводились на фірму, яку пов'язують з сином Кістіона і відкрило кримінальне провадження. Саме син Кістіона побудував будинок на землях водоканалу. Поряд з ним за два роки за документами збудувався і директор водоканалу Чернятинський і керівник фінансово-планового відділу Прилипко. Але сусіди стверджують , що у будинку Прилипка проживає сам віце-прем'єр. Журналісти "Громади Вінниччини"спробували розібратись, що ж пов'язує віце-прем'єра і комунальний водоканал, який належить громаді, повідомляє Vlasno.info.

Кістіони vs СБУ

На початку липня, у розпал політичної передвиборчої метушні сайт Служби Безпеки України розмістили повідомлення про те, що "співробітники СБУ задокументували механізм привласнення коштів державного та місцевих бюджетів у Вінницькій області, за схемою розкрадань стоїть один із віце прем'єр-міністрів України". Та ця новина за кілька годин зникла як з сайту СБУ, так і з ФБ-сторінки відомства.

Новина зникла, але фотографії з повідомлення залишились. І ось вони і стали тим "мотузком Аріадни", навмисно чи ненавмисно залишений працівниками СБУ, смикаючи за який і можна дізнатись цікаві деталі цієї фантомної операції.

kisya-1

На одній з світлин з печатками, що під час обшуків вилучили правоохоронці, журналісти одразу помітили код ЄДРПОУ одного з підприємств – 42342855. Це виявилось ТОВ "Мікс Лайт-2", "дочка" ТОВ "Мікс Лайт", багаторазового переможця великих та малих тендерів від "Водоканалу" та департаментів Вінницької міської ради і міської ради Маріуполя. Навіть у цьому списку таких тендерів більше сотні.

Все в сім'ї

Засновником ТОВ "Мікс-Лайт" до середини 2018 року був син віце-прем'єра Володимира Кістіона, "спадковий" перший заступник керівника обласного "Водоканалу" Дмитро Кістіон. з 2002 по 2008 роки підприємство очолював його батько – Володимир Кістіон. Дружина Кістіона молодшого, до речі, теж чиновниця. Ірина Кістіон працює заступницею начальника служби містобудівного кадастру. Так часто тарпляється для впливових чиновників – прилаштовувати дітей та інших родичів заступниками. І наче, і керує, і вирішує, і не мозолить прізвищем очі в якості безпосереднього керівника.

Дочірнє підприємство ТОВ "Мікс Лайт -2" зареєстровано у Вінниці за адресою провулок Люблінський, будинок 36. Там само зареєстрована ще одна ТОВ із фотографії з сайту СБУ – "Подільські енергетичні мережі". Але за цією адресою згідно реєстру знаходиться автомийка.

kisya-inf

Автомийка за вказаною адресою знаходиться там не тільки юридично але і фактично.

Kisya-2-1

На думку вінницьких журналістів-розслідувачів, керівником ДП "Мікс Лайт-2" є племінник Володимира Кістіона Вадим Бондар. Власне, за тією ж адресою знаходилась і "мама", ТОВ "Мікс Лайт", важковаговик у тендерних перегонах.

Згідно тендерної документації ТОВ "Мікс Лайт" знаходиться за адресою вул. Гліба Успенського, 55. Це приміщення належить, як виявили журналісти, "Вінницяоблводоканалу". У виграних тендерах підприємство вказує, що не залучає субпідрядників тобто фактично усі матеріальна база підприємства як і працівники знаходяться на території обласного водоканалу.

kisya-tov

Як вказують журналісти, ТОВ "Мікс Лайт": взяло участь у 88 тендерах, виграло фактично за рік, з травня 2018 по червень 2019, 44 тендери на суму 93 млн. грн. Найбільше «натендерив» у Департамент міського господарства Вінницької міської ради – 65,5млн.грн., Департамент капітального будівництва Вінницької міської ради – 10,3млн.грн., ПІДПРИЄМСТВО ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖ ЗОВНІШНЬОГО ОСВІТЛЕННЯ "МІСЬКСВІТЛО" М. МАРІУПОЛЯ – 8,8млн.грн., КП "Вінницяоблводоканал" – 5,1млн.грн., Управління житлово-комунального господарства та комунальної власності Хмільницької міської ради – 1,9млн.грн.

У 2018 році згідно декларації Дмитра Кістіона дружина сина віце-прем'єра Кістіона разом із чоловіком здала в оренду майна "своєму" ТОВ "Мікс Лайт" на 257 тис.грн.

Справа, якої немає?

Сам Володимир Кістіон на сторінці, яка агітує за нього як за кандидата, зробив заяву, що усі справи СБУ то політичне переслідування.

kisya-skrin

Але рішення Вінницького міського суду говорить про те, що кримінальне провадження проти фірми, яка пов'язана з сином віце-прем'єра таки існує.

У справі №127/24006/18, яку у червні 2018 року розглядав слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області Клапоущак, вказано, що слідчим управлінням ГУНП у Вінницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018020000000130 від 18.06.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Як йдеться у рішенні, правоохоронці виявили, що упродовж 2018 року між КП "Вінницяоблводоканал" (далі Замовник), в особі начальника та ТОВ "Мікс Лайт" в особі директора, укладено договір підряду на суму 1372690,04 грн. Предметом договору є робота з реконструкції ділянки від ПК32+92 до ПК34+17 напірного каналізаційного колектору Д=700 мм від КНС № 1-А до ОСК м. Вінниці.

Правоохоронці встановили, що службові особи ТОВ "Мікс Лайт" маючи на меті заволодіти коштами комунального підприємства, шляхом підроблення офіційних документів на підставі яких проводилась реконструкція не виконали договірні зобов'язання, заволодівши коштами Замовника, спричинивши своїми діями тяжкі наслідки. Крім того, проведеним аналізом ряду державних закупівель, які проводило КП "Вінницяоблводоканал" упродовж 2017-2018 років встановлено, що єдиним учасником та переможцем у них визнано ТОВ "Мікс Лайт", кінцевим бенефіціарним власником якого являються самі ж службові особи комунального підприємства.

Як писали слідчі, ними були «встановлено обставини, що можуть свідчити про скоєння розкрадання державних коштів, шляхом службового підроблення документів щодо поставки товару».

Потрібно нагадати, що у складі засновників ТОВ «Мікс Лайт» відбулась заміна – замість сина віце-прем'єра Кістіона, заступника керівника «Вінницяоблводоканалу» Дмитра Кістіона та ямпільчанки Галини Маланчук, засновниками ТОВ стали мешканець Одеської області Валерій Чобану та Галина Маланчук.

Керівником ТОВ «Мікс Лайт» є екс-очільник ЖЕКу №14 та КП «Господар-Люкс» (колишній ЖЕК №7) Віталій Загіка.

Сусіди по дерибану

За адресою Гліба Успенського, 55 знаходиться також і ТОВ ФІРМА "НІБ", керівником якої є земляк Кістіона з Ямпільщини, Денис Прилипко. Він є також і керівником дочірнього підприємства "ПЕМ-2" Товариства з обмеженою відповідальністю "Подільські енергетичні мережі". І за дуже дивним збігом обставин, ця "дочка" зареєстрована за адресою "дочки" ТОВ "Мікс Лайт" на тій самій автомийці.

Сам Денис Прилипко є ще й сусідом Дмитра Кістіона. І крім того, працює начальником планово-економічного відділу «Вінницяоблводоканалу».

Журналісти "Схем" писали ще у 2016 році, що водій одного з департаментів міськради Юрій Пиндик отримав за результатами голосування депутатів все тої ж Вінницької міськради 10 соток землі у Вінниці, які майже одразу продав Дмитру Кістіону. Земля ця знаходиться на колишніх територіях "Водоканалу".

Згідно кадастрової карти України поруч із будинком сина Володимира Кістіона є будинок Дениса Прилипка.

Але чи Прилипко там живе? Старий товариш Володимира Кістіона, який нещодавно, як і віце-прем'єр, отримав звання академіка Академії будівництва, Роман Аксельрод, стверджує, що сам Володимир Кістіон проживає у "скромному будинку" на сто квадратів на Старому місті. Саме в цьому мікрорайоні і знаходяться будинки і Прилипка і молодшого Кістіона.

aksel

Проте такого будинка у декларації Володимира Кістіона у Вінниці немає. Але є будинок у 158 квадратів з мансардою поруч із будинком Дмитра Кістіона. І належить той будинок Денису Прилипку.

Активісти вінницького Автомайдану скориставшись квадрокоптером зафільмували будинок сина Кістіона та його сусуда Прилипка та виявили між будинками внутрішній отвір в паркані з фірткою і запідозрили , що саме в цьому будинку за уже відпрацьованою схемою може проживати віце-прем'єр.

budynok

В порівнянні з минуломи роком , коли активісти вперше зафільмували будинок, ремонтні роботи уже закінчились і будинок працівника водоканалу уже обжитий і впорядкований.

budynok-1

Автомайданівка Таїса Гайда розповідає, що активісти поспілкувались з сусідами, які підтвердили , що саме в цьому будинку проживає Володимир Кістіон:

"Ми поспілкувались з сусідами.На камеру , вони, звичайно, побоялись говорити, але без камери підтвердили, що саме в цьому будинку проживає віце-прем'єр Володимир Кістіон, коли не знаходиться у Києві".

"Очевидно, що це стара схема Кістіона. Минулий будинок, у якому тепер живе син, теж спочатку був оформлений на сторонню людину. Раніше земельна ділянка належала водію Володимира Кістіона. Цікаво, чи сусідній будинок, який за документарми належить дружині директора водоканалу Людмилі Чернятинській , належить саме їй? Бо ж помітно , що і будинок Прилипка і будинок Чернятинської – ідентичні. Тільки вони розміщені зеркально", – додає активістка.

budynok2

Фірма-привид земляка Кістіона

У вересні 2018 року «водоканал» обрав виконавця робіт по реконструкції очисних на Сабарівскому шосе, 4 – ямпільське ТОВ «Подільські будови». Засновником цього ТОВ є земляк Володимира Кістіона з села Довжок, що на Ямпільщині Євген Балабух. Земляком з району є і Олександр Чернятинський, керівник "Вінницяоблводоканалу», підприємства.

У «Подільських будов» також відчутний перелік тендерів, в яких це ТОВ перемогло. І що вже характерно з ТОВками з орбіти Кістіонів – за адресою реєстрації цього будівельного монстра немає навіть офісу чи таблички. Будівля по вулиці Свободи (колишня Леніна) 81/49 у Ямполі – це велике офісне приміщення, де є спортзал, державні установи, перукарня, тату-салони, приймальні кандидатів у нардепи – але ніхто не чув про переможця мільйонних тендерів ТОВ «Подільські будови».

yampil-2

23 травня 2019 року стосовно ТОВ «Подільські будови» було розпочато розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України. Про це йдеться у ухвалі Томашпільського районного суду від 03 липня 2019 року. «Відповідно до договору № 378 від 16 грудня 2016 року укладеного між замовником – відділом освіти Томашпільської РДА та підрядником – ТОВ «Подільські будови» ,останній повинен був до 30 грудня 2016 року здійснити будівництво гаражу НВК «Томашпільська ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» на 1296 учнів, на загальну суму 1 мільйон 960 тисяч гривень. Незважаючи на те, що зазначені роботи не виконані в повній мірі, замовником – відділом освіти Томашпільської РДА 28 грудня 2016 року зі їх виконання бюджетні кошти підряднику перераховано в повному обсязі, чим здійснено їх розтрату на суму 22 тис 37 грн. 38 коп».

Як так могло бути?

Здається, якщо одного разу ТОВ-переможець неякісно виконає роботу – більше у тендерах вона не братиме участь. Це було б логічно. Але не все так просто.

У тендерах, де переможцем виявився ТОВ «Мікс Лайт» , роботи могли виконувалися працівниками комунальних підприємств – на комунальній техніці за свою офіційну зарплату. Далі – кошти перекидалися черговій фірмі-прокладці. Крім того, вартість робіт та матеріалів могла завищуватись.

Гроші, за даними журналістів, перенаправлялися на компанії-прокладки: ТОВ "Дельфін", ТОВ "Подільські енергетичні мережі", ТОВ "Кмітгруп", ПП "Інстант Авто", ПП "Делівер кар", ТОВ "ТД Завод Євроформат", ТОВ "ІСБК", ФОП Степура О.В., ФОП Дубчак Л.Л., ФОП Кухрівський П.П., ФОП Штомпка С.М., ФОП Марчук А.А.

Ось наприклад, ТОВ «Мікс Лайт» виграло тендер з облаштування освітлення будинку №101 по вулиці Соборній (навпроти школи №2). Але роботи виконували спеціалісти ТОВ «Промавтоматика Вінниця». Журналістам це пояснили тим, що «з проханням про допомогу до них звернулися партнери, тому завдання виконують саме їхні спеціалісти».

Так само могло бути і з «Водоканалом» – працювали робітники підприємства, а гроші з тендерів «йшли в сім'ю».

Читайте також: Вінницька підприємниця отримала за «ремонт авто» прокуратури 700 тисяч.

Хочете отримувати головні новини у месенджер? Підписутесь на наш Telegram.

 

Фото: vn.hromady.com.ua,lutskrada.gov.ua


  адміністратор   19 лип. 2019 Друк Коментарі

Коментарі    Оновити список коментарів

alexandr
0 # alexandr 22.07.2019, 08:41
А чия фазенда стоіть від ВМЕМ до озера?
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Вова
+1 # Вова 19.07.2019, 19:33
Як це адміністратор, офіційно оприлюднив таку давно відому інформацію про Володимира Євсейовича і компанію, який дуже можливо вже найближчого понеділка може надовго покинути межі України, це один з варіантів.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Друзі кістіона
0 # Друзі кістіона 01.09.2019, 11:51
Кажуть, що синка правоохоронні органи шукають бо зник
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення