Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Проблемна вінницька «Резиденція»: справа у суді, а будівництво триває

    Додати коментар


У Вінниці навколо одного із будівництв під маркою «Набережний квартал» під назвою «Резиденція» останнім часом точаться баталії. Мешканці навколишніх будинків протестують проти дій забудовника.

Люди невдоволені тим, що не можуть отримати документацію про параметри «Резиденції». Адже схил, де стрімко ведеться забудова, має складні геологічні властивості. Мешканці будинку по вулиці Льва Толстого, 21 занепокоєні тим, що їх будинок може обвалитися і відповідальних за це потім не знайти.

Кажуть, що вже з'явилися тріщини на будинку. Крім того у них забирають шматок прибудинкової території та зносять гаражі.

З протестом мешканців згодний і колишній головний архітектор області Сергій Царенко, він наголошує, що не були проведені громадські слухання, категорія складності не відповідає фактичній, будівництво ведеться не прозоро.
Камілла Любарська фото

– В суді розглядаються дві позовних заяви, що подані людьми, які проживають по Льва Толстого 21, – розповідає адвокат Камілла Любарська.

– Перший позов адміністративний, у ньому позивачі просять скасувати ряд рішень місцевої ради: про виділення землі, про визначення інвестора по забудові цієї території, і про скасування рішення яким дали забудовнику вихідні дані на будівництво. А також ми вимагаємо призупинити право користування землею. Другий позов – цивільний, де ті ж самі люди, які проживають поряд з цим будівництвом, просять знести незаконне будівництво.Через те, що воно було розпочато ще у вересні 14 року, а на той час у забудовника ніяких документів на будівництво не було.

На час судового розгляду справи про зупинення будівництва вже збудованих конструкцій, попри судову ухвалу, що забороняла забудову, будівництво тривало протягом 2,5 місяців.
Крім того, спеціалісти звертають увагу на те, що в цій історії є ще один момент, який заслуговує на увагу. Документи під забудову земельної ділянки оформлені під третю категорію складності, а це суперечить дійсності.

Чому забудовнику вигідно ставити таку категорію будівництва третього не складну? Тому, що це не передбачає експертизу проектної документації, яка б проводилась. Якщо категорія складності була б збільшена, така категорія складнощі не передбачає отримання дозвільних документів, - каже Камілла Любарська. – Тобто будівництво відбувається просто на підставі декларації, яку подає забудовник. Він повідомляє органи інспекції Архбудконтролю, про те, що вони починають будувати. І дозвіл на будівельні роботи їм не потрібен. Тому це абсолютно полегшує завдання забудовника в будь-якій забудові. На сьогоднішній день, ніякого контролю, як я вже казала, за будівництвом не ведеться.

Тим часом Вінницька міськрада не втручається у суперечку між жителями Льва Толстого, 21 та забудовниками Резиденції. Хоча саме виділення міськвиконкомом під забудову ділянки разом з їх прибудинковою територією, на думку людей, призвело до конфлікту.
Тетяна Монтян фото

– А міська рада, чого? Вона нічого. І ніяких претензій до неї не пред'явиш, – коментує правозахистник Тетяна Монтян. – Тому що, як що навіть абстрагуватись від суті того, що вони зробили, в нашій країні квітне так звана колективна безвідповідальність. Тобто, колегіальний орган може робити все, що йому заманеться. Кого ви притягнете до відповідальності – окремих депутатів, яким чином. Це не можливо взагалі і випадків притягнення до відповідальності колективного органу ще не було.

Подібні випадки щодо неправильного застосування рівня складності будівництва уже мали місце у діяльності ТОВ «Приват-Інбуд», що підтверджується зокрема рішеннями Хмельницького окружного адміністративного суду:

«...за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Приват-Інбуд» до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Хмельницькій області, у якому забудовник просить суд скасувати постанову №70 Інспекції ДАБК в Хмельницькій області про накладення штрафу за порушення у сфері містобудівної діяльності від 29.08.2013 р..»

Але рішення суду було не на користь забудовника. Суд встановив,

«Що замовником занижено категорію складності вказаного об'єкта будівництва з IV на ІІІ з метою спрощення отримання дозволів на будівництво, не дотримані вимоги містобудівного законодавства під час проведення проектно-вишукувальних робіт та будівництва вказаного об'єкту, має місце невідповідність між вихідними даними і фактично збудованим об'єктом на затвердженими проектними рішеннями. Також вказано, що будівельно-монтажні роботи по будівництву п'ятою та шостої черги на вказаному об'єкті проводяться із відхиленням від проектної документації, а саме: будівельні розчини готуються на будівельному майданчику, що призводить до порушення технологічного процесу.», інформацію оприлюднила СБУ Хмельницької області.

Аби з'ясувати, чи перевіряла Вінницька міська рада фінансову та матеріально-технічну спроможність забудовника ТОВ "Приват-інбуд", та як забудовник гарантував завершення будівництва, журналісти витребували копії документів, які забудовник надав на конкурс для виділення земельної ділянки під забудову. Однак, Вінницькою міською радою не надано однозначної відповіді щодо платоспроможномті підприємства.

– І навіть якщо в судовому порядку, уявімо, люди виграли всі позови, яким чином їм це допоможе, – коментує Тетяна Монтян. – Кошти вкладені, купа ресурсів вже вгроблено, якщо, збав боже, буде розвалений сусідній будинок, чим це допоможе людям, якщо будуть виграні всі суди. Отак от і живемо...

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення