кар'єр у Мурафі фото

«Жінки в конторі під час перестрілки на підлозі лежали» – працівник Мурафського кар'єру на Вінниччині

24 липня 2015, 17:23

Захоплювати кар'єр приїхали на чотирьох джипах

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Жінки в конторі під час перестрілки на підлозі лежали» – працівник Мурафського кар'єру на Вінниччині

    Додати коментар

Працівники Мурафського кар'єру Шаргородського району на Вінниччині зауважують, що вони пережили не одне рейдерське захоплення. Жартують: "У нас, як у Малинівці, — знову влада міняється". Проте, стрілянини не було жодного разу. І вчорашні події неабияк усіх налякали.

— Я біля дробілки знаходився, коли почув жіночий крик з нашої контори, — розповідає один із працівників. Називатися не хоче. — А потім одразу автоматна черга пішла. Стріляли дуже довго, хвилин зо двадцять, напевне. Ми з хлопцями кинулись до контори рятувати наших дівчат, встигли добігти тільки до гаража, від нього метрів 20 до контори. А там нас перестріли якійсь хлопці в чорному. На одному була маска, на двох — ні. Мали при собі пістолети. Нас далі не пустили. Дівчата потім розказували, що весь час, поки стріляли, на підлозі лежали. Казали, що ледь живі були од страху.

Вагітна дружина заступника директора кар'єру В'ячеслава Левицького Юлія, яка працює тут помічником головного бухгалтера, потрапила в лікарню. У неї діагностували загрозу викидня.

— А в мене стріляли з помпової рушниці. З такою на качок ходять, — каже В'ячеслав Левицький. — Попали в ребро. Я звернувся до лікарів, але від госпіталізації відмовився, поранення не складне. Мені здається, якби я не тікав, застрелили б. З автомату кулі просто над головою пролетіли.

За словами В'ячеслава Володимировича, загалом нападників було чоловік 20, а то й більше. Приїхали на чотирьох джипах. Усі озброєні.

— Там були і автомати, і пістолети, і мисливські рушниці, і гранати. У всіх чорна форма, з нашивками "Правий сектор". Але наша охоронна сказала, що це хтось із Самооборони, — зазначає Левицький.

Втім, вінницькі керівники Правого сектору та Самооборони категорично заперечили свою причетність до цього інциденту. Екс-очільник Правого Сектору, а нині голова УНА-УНСО, Сергій Чумак теж спростував участь у збройному конфлікті у Мурафі.

Сьогодні виявилось, що працівники кар'єру знайшли загублені документи нападників. Більшість документів свідчила, що рейдери приїхали з Кривого Рогу, а один — з російської Чити.

— Та підставили бійців з Правого Сектору, точно, — запевняє працівник кар'єру. - Зараз можна будь-які нашивки купити. Думали, що вони такі круті, зможуть захопити наше підприємство, а хлопці з "Донбас-безпеки" міцнішими виявились.

"Донбас-безпеку" помічник народного депутата Семена Семенченка, екс-командира батальйону "Донбас", Сергій Ружицький називає соціальним проектом:

— Зібрали ветеранів АТО з батальйону "Донбас", у всіх є бойовий досвід. Просто набридло дивитись, як в Україні "віджимають" підприємства. Тому й організували таку охоронну фірму, яка не дає розбазарювати народне майно. Бачте, не помилились. Хтось вже хотів накласти лапу на державний кар'єр. Хлопці зразу мені подзвонили, попередили про напад. Казали, що не можуть в міліцію додзвонитись. Я особисто зателефонував на мобільний заступнику начальника міліції. Той викликав опергрупу.

Поки міліція їхала, три машини з нападниками встигли зникнути у невідомому напрямку. Одна залишилась. Правоохоронці затримали також трьох підозрюваних у нападі. За офіційною версією, вони мешканці Дніпропетровської області, 27 та 28 років. У салоні зупиненої «Шкоди" міліціонери вилучили автомат «Форт» та два магазина по 10 набоїв до нього. Був також дозвіл на цей автомат, виданий у Дніпропетровську. Також знайшли холодну зброю та поліетиленовий пакет з порошком білого кольору. Відкрито кримінальне провадження за статтею "хуліганство із застосуванням зброї".

Вчора міліція заперечувала інформацію про велику кількість зброї. Мова йшла тільки про одну мисливську рушницю.

— У нас все зафіксовано: побиті кулями вікна, двері, стіни. В сосні, що біля адмінбудівлі росте, нарахували 16 слідів від куль. Складається враження, що місцева міліція когось покриває, — стверджує Левицький. — Але сьогодні вже йдуть нормальні слідчі дії. Сподіваюсь, що винні будуть знайдені і покарані.

Також Левицький звертає увагу, що напередодні нападу Мурафський кар'єр відвідала комісія Вінницької облдержадміністрації.

— Представники Департаменту агропромислового розвитку, виконавчої служби, юристи, голова Шаргородської райдержадміністрації, голова сільради були на кар'єрі за розпорядженням першого заступника Андрія Гижка, — говорить директор Департаменту агропромислового розвитку Микола Неїлик. — Мали з'ясувати, чи є ліцензія, подивитись на документацію. Мене там не було, але мої заступники розказували, що спочатку ця "Донбас-безпека" не хотіла пускати комісію. Коли вже пустила, виявилось, що на підприємстві взагалі ні одного документа немає. Люди працюють без трудових книжок, податків ніхто не платить.

Микола Миколайович обурений, що відомий на всю Україну кар'єр, який забезпечував 41 цукровий завод вапняковим каменем, зараз не працює на повну потужність.

— Люди, що там працюють, наче й задоволені. Керівництво дасть їм яку-не-яку зарплату, та й то добре. Іншої роботи все одно немає, — зауважує Неїлик. — Щоб виправити ситуацію, слід негайно оголосити конкурс на заміщення вакантної посади директора Мурафського кар'єру. Адже теперішній тільки виконує обов'язки і призначений напряму з Міністерства без погодження з обладміністрацією.

Про зниклі папери колишній директор Мурафського кар'єру Михайло Здоровань зазначає:

— Під час чергового захвату у 2014 році трудові книжки хтось забрав, книги по зарплаті також. Решту паперів спалили. Можливо, хотіли щось приховати, не знаю. Ліцензія теж пропала, зараз ми її відновлюємо.

Місцеві заявляють, що стомились від зміни "власників". Мовляв, вони по черзі приїжджають, вирізають камінь, продають його без ваги та обліку. Також вивозять техніку та металолом. Ходять чутки, що все робиться навмисно перед приватизацією підприємства. Щоб дешевше потім придбати. Кажуть, якби не приватизація, можливо, й цих "розборок" не було.

Фото: ilikenews.com

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення