історія - 16 червня фото

71 рік тому першу зміну відкрив дитячий табір «Артек»

16 червня 2016, 07:31

16 червня в історії України та Вінниччини

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

71 рік тому першу зміну відкрив дитячий табір «Артек»

    Додати коментар


16 червня в історії України та Вінниччини

У 1910 році вперше було відзначено День батька. Хоч спочатку його відзначали тільки в Сполучених штатах, зараз цей день святкують у всьому світі.

1925 року у Гурзуфі на Кримському півострові біля підніжжя гори Аю-Даг, що знаходиться на Чорноморському узбережжі, свою першу зміну відкрив дитячий табір-санаторій «Артек». Ідея табору для дітей з усього Радянського Союзу належала голові Російського Товариства Червоного Хреста Зиновію Соловйову – табір мав бути оздоровчим. Облаштування тривало майже рік. Перша зміна налічувала 80 дітей, які жили у брезентових ятках прямо на березі моря.

У 1932 році спецкор газети «За харчову індустрію» повідомляв наркома землеробства про те, що у Вінницькій області в Уманському районі з 39 сіл голодувало 36, в Бабанському – всі села. Від голоду опухло більше третини населення, багато селян померло через виснаження. В селі Фурманівка половина хат були зачинені – селяни виїхали за хлібом або померли. У селі Череповоди було 800 дворів, а з села виїхало 85 родин колгоспників та 90 – одноосібників, померло 152 господаря. В селі Рижавка з 909 дворів померло від голоду 80 сімей.

1934 року у Харкові відкрився Перший з'їзд письменників України, на якому було вирішено заснувати у країні власну Спілку письменників України. До цієї спілки у Харкові одразу ж записалося більше як 200 письменників. Першим осередок очолив Іван Кулик.

2014 року більше години тривав обстріл міста Краматорськ. Вибухи почались о пів на п'яту вечора. У багатьох домівках зникло світло та відімкнувся мобільний зв'язок. Стріляли, найпевніше, із гранатометів. Вибуховими хвилями повибивало шибки.
обстріл Краматорська фото
обстріл Краматорська, фото: obs.in.ua

Того ж дня на Дніпропетровщині триває другий день офіційно оголошеної жалоби. Усі 33 загиблих у збитому літаку були родом звідси, пішли воювати добровольцями.

Торік бойовики з четвертої ранку били по українським позиціям у Широкиному Щоб вибити українські війська із селища, терористи використовували важку артилерію. Бойовики обстрілювали населені пункти з систем залпової артилерії, у хід пішли також «Гради». Гатили не лише по військових, а й по мирних жителях.

В цей день – 16 червня – народилися

1866 року – український агроном, один із засновників сільсько-господарської дослідно справи в Росії та України Володимир Ротмістров. Праці Ротмістрова присвячені вивченню водного режиму чорноземних ґрунтів, кореневої системи сільсько-господарських рослин, методики польового досліду, системи обробки й угноєння ґрунтів тощо. Праці Ротмістрова мали значення для організації правильного провадження сільського господарства у посушливих районах. Ротмістров був одним з перших пропагаторів поширення культури бавовника в південній Україні.

1906 року – український політичний діяч, журналіст та історик Зиновій Книш. Псевдонім – Богдан Михайлюк. Брав активну участь в українському суспільному житті. Від 1924 року — член Окружної команди Української військової організації (УВО) у Коломиї, згодом — член Бойової референтури.

1906 року – фахівець у ефірноолійній галузі СРСР Федір Танасієнко, що народився у селі Джулинка Бершадського району Вінницької області. Автор 4 винаходів (створив безперервно діючі апарати для переробки зернових та квітковотрав'янистої сировини). Його монографія «Ефірні олії, їх зміст і склад у рослинах» і сьогодні незамінний посібник для студентів, наукових працівників, інженерів і біохіміків. Керував лабораторією технології у Всесоюзному науково-дослідному інституті олійних і ефірних культур.

1913 року – архітектор та громадський діяч Григорій Шлейфер. Спорудам архітектора була притаманна яскравість та пишнота форм, він вживав стильові мотиви неоренесансу, необароко та стилізованого середньовічного зодчества, на початку XX століття намагався опанувати модерн. Його роботи: Київська біржа, Комерційне училище, Синагога Лазаря Бродського, кілька житлових будинків та ін.

1957 року – український режисер та сценарист Василь Вовкун. Головний режисер — постановник більше 300 культурно-мистецьких подій: мистецьких видовищ, неомістерій, класичних опер, державних, релігійних та професійних свят, народних дійств, вітчизняних та міжнародних конкурсів і фестивалів, молодіжних масових акцій, альтернативних концертів, днів української культури і мистецтва у Німеччині, Франції, Китаї, Словаччині, Польщі, Сербії, Грузії, Азербайджані.
Василь Вовкун фото
Василь Вовкун, фото: Вікіпедія

Не забувайте вітати – Дмитра, Павла та Дениса!

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення