гордіївка розкопки кургану фото

30 років тому на Вінниччині знайшли найдавніші золоті прикраси України

03 липня 2016, 20:44

Гордіївські кургани стали найзагадковішою пам'яткою археології в Європі

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

30 років тому на Вінниччині знайшли найдавніші золоті прикраси України

    Додати коментар

Цьогоріч виповнюється 30 років з початку розкопок Гордіївського курганного могильника, який знаходиться у Тростянецькому районі. У ньому знайшли унікальні речі – золоті, бронзові, бурштинові прикраси, елементи кінської збруї, предмети побуту доби пізньої бронзи (ХІV-ХІ тис. до н.е). Науковці відзначають, що деякі з прикрас не мають аналогів ні у місцевій культурі, ні у культурі сусідніх регіонів.

Знайшли завдяки сільськогосподарським роботам

Розкопки почалися у травні 1986-го і тривали три роки до 1989-го. За словами завідуючої відділом охорони пам'яток історії культури Вінницького краєзнавчого музею Марини Потупчик, яка була присутня на розкопках, це були вимушені роботи. Їх провели, бо кургани заважали рухові зрошувальних установок. Протягом трьох років розкопали 45 курганів. Проте, за словами Марини Потупчик, нерозкопаних залишилось теж чимало.
Марина Потупчик фото
Марина Потупчик 

– Не скажу, скільки залишилось, але багато. Зараз їх практично не видно, бо зруйновані оранкою. Висота бровки одного з курганів, який ми тоді копали, була всього півметра. Тобто ще кілька оранок і ті золоті браслети, діадема пішли б невідомо куди, – каже науковець.

гордіївка розкопки кургану фото

гордіївка розкопки кургану фото
Перший курган, який розкопали, виявився пустим. Поховання розікрали ще у давні часи. Першою знахідкою стали дві тонкі золоті трубочки. А в найбільшому кургані, який сягав 4,5 метри у висоту, виявили дві поховальні камери і грабіжницький хід, через який у давнину курган і пограбували.

– Залишились череп і деякі кістки, тобто грабіжники ще й тіло виносили звідти. Там ми знайшли дуже гарне золоте намисто, два ґудзики. Спочатку цінності знайдених речей не розуміли. Але коли приїхав керівник експедиції Віктор Клочко і в нього при погляді на знайдені речі, засвітились очі, ми зрозуміли, що знайшли щось дуже цікаве. Коли ж знайдене пішло в наукову розробку, стало зрозуміло, що це – найбільша пам'ятка доби бронзи у Європі, – каже співробітник музею.

гордіївка розкопки кургану фото
гордіївські розкопки намисто фото
гордіївське намисто фото
Унікальні речі з бурштину

За словами Марини Потупчик, знайдені вироби із золота є найдавнішими золотими прикрасами України. І хоча під час розкопок поселень трипільців (IV-III тис. до н.е.) теж знаходили золоті прикраси, ті не були такими вишуканими. Також археологів вражали вироби з бурштину, які знайшли у Гордіївських курганах. Вчені припускають що Гордіївський могильник знаходився на торговельному бурштиновому шляху, який вів до Криту та Кіпру.

– З Італії нам приходили листи з фото, на яких було зображення бурштинових намистин таких, як і у нас. Але сказати точно, що це наш бурштин, ми не можемо. Він втратив ту якість, коли з нього можна дістати інформацію звідки він. Але, звісно, така ймовірність є. Бо там є речі, такі ж як і у нас. А у нас є речі, які походять з Середземномор'я, – розповідає пані Потупчик.
Гордіївський могильник фото

Гордіївський могильник – найзагадковіша пам'ятка археології в Європі. Його відносять до нової, ще невідомої і найбільш східної групи курганної культури. Припускають, що могильник залишила чужорідна культурна група населення. Він один із найбагатших подібних пам'яток Європи. Марина Євгеніївна впевнена: якби могильник докопати, було б іще більше інформації про цей народ та його життя.
Гордіївський могильник фото
Гордіївський могильник фото
Гордіївський могильник фото

Розкопки не проводять, бо дорого

Із зітханням Марина Потупчик говорить, що Гордіївські кургани – величезна пам'ятка, яка має бути розкопана археологами, а не чорними копачами. Основна проблема, чому не проводились розкопки згодом – брак коштів. А їх для роботи потрібно дуже багато: на техніку, пальне, інвентар, добові археологам.

Як пояснив завідуючий сектором охорони культурної спадщини департаменту культури ОДА Михайло Потупчик, вартість розкопки одного кургану може становити від 50 до 500 тисяч гривень. Ціна вираховується від об'єму робіт та залежить від розміру кургану – його висоти та діаметру.

Михайло Потупчик
Михайло Потупчик


– В радянський час це було дешево: техніку давали колгоспи, зарплату ми отримували від музею. А зараз це дуже дорого. Це ж робота не тільки руками і заступами, – каже Михайло Потупчик.


Копають чорні археологи та руйнують газопроводи

На відміну від археологів-науковців, "чорні археологи" знаходять гроші на розкопки і грабують давні поховання, продаючи речі до приватних колекцій. Не оминула така доля і Гордіївський могильник. На Вінниччині до сих пір переказують історію, яка сталася близько десяти років тому. Двоє чорних археологів для оцінки знайденого пішли навпростець до завідуючого сектором охорони культурної спадщини управління культури Михайла Потупчика. Розповівши історію про те, що їм дістався спадок від бабусі, вони показали йому намисто та браслет з Гордіївських курганів. Потупчик одразу звернувся до правоохоронних органів, проте чоловіків так і не арештували і речі не повернули.

– Міліція тоді ці речі у чорних копачів вилучила. Але згодом у справу втрутилась прокуратура і змусила міліцію віддати знахідки назад чорним копачам, – розповідає держслужбовець.

За словами Михайла Потупчика, досі нікого так і не притягнули до відповідальності за пошкодження пам'яток археології. Це справи, які важко розслідувати і важко у них зібрати доказову базу.

Так само нічим закінчилась і скандальна історія, яка сталася у 2012 році, коли один із курганів Гордіївської групи, який знаходився на полях сусіднього села Четвертинівка, пошкодили під час прокладання газопроводу. Приватна компанія, яка виконувала роботи, виправдовувалась, що усі погодження у неї є.

– Ми подали тоді заяву до правоохоронних органів, – каже Михайло Потупчик. – Але оскільки за цією компанією стояв один з народних депутатів від партії регіонів, справу «зам'яли».

Побачити – лише під замовлення

Колекція знахідок з Гордіївського могильника знаходиться у фондах музею і побачити її можна лише в рамках платної екскурсії на замовлення.
Гордіївський курган фото
Гордіївський курган фото
Гордіївський курган фото

– Коли у нас в шостому залі провалилась підлога, ми хотіли там зробити виставковий зал зі стаціонарною виставкою цих речей. Задумка була така, щоб зробити зал у вигляді кургану. Але там треба зробити відповідний мікроклімат, бо велика сирість, організувати охорону. Ми його поки що розчистили і на тому все застопорилось: почалась війна, фінансування немає, – каже Марина Потупчик.

Зараз кургани серед Гордіївських полів знайти практично неможливо. За радянських часів на найбільшому кургані стояв стовпчик з табличкою, що це – пам'ятка археології і вона охороняється законом. Зараз його там уже немає.
розкопки Гордіївського могильника фото
розкопки Гордіївського могильника фото
розкопки Гордіївського могильника фото
розкопки Гордіївського могильника фото
розкопки Гордіївського могильника фото
розкопки Гордіївського могильника фото
розкопки Гордіївського могильника фото
розкопки Гордіївського могильника фото

розкопки Гордіївського могильника фото
розкопки Гордіївського могильника фото

Фото Тамари Тисячної та надані співробітниками Вінницького обласного краєзнавчого музею

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення