прапор Ямполя фото

Ямпільська республіка на Вінниччині з’явилася в один час із Холодноярською (ЧАСТИНА I)

08 жовтня 2016, 17:15

Сьогодні в рамках проекту "Нескорені Вінничани" Vlasno.info розповість історію українські військових, які попри навали окупантів, утримували владу Української Народної Республіки на території кількох районів

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Ямпільська республіка на Вінниччині з’явилася в один час із Холодноярською (ЧАСТИНА I)

    Додати коментар


Сьогодні в рамках проекту "Нескорені Вінничани" Vlasno.info розповість історію українські військових, які попри навали окупантів, утримували владу Української Народної Республіки на території кількох районів. Більшості людей відомо про Холодноярську республіку, проте не потрібно забувати, що на Вінниччині існували схожі по типу об'єднання.

Звідки пішла "Ямпільська республіка"

Сама назва вперше з'явилася в книжечці Дмитра Косаковського-Кетроса, який взяв собі псевдо, що походило від назви його рідного села на Ямпільщині — Кетроси (зараз Довжок). У 1958 році до 40-річчя Української революції у Лондоні були видані його спогади під назвою "Так творилося українське військо (1917-1919)", де він, як учасник подій, розповів про історію боротьби його маленької Батьківщини.
Так творилось українське військо - книга фото

Книжка Дмитра Кетроса вийшла у Лондоні 1958 року


Після Брест-Литовського перемир'я Косаковський та чимало інших свідомих військових взяли під свій контроль територію кількох районів на півдні Вінницької області. А розпочалося все з того, що чоловіки, які щойно повернулися з Румунського фронту, почали організовувати на місцях загони самооборони. Причина цього була доволі проста: з війни поверталося чимало деморалізованих військових, які грабували цивільне населення.

— Коли валилася царська імперія, а з нею і фронт, через цей зовсім глухий клаптик землі відходили різні військові частини російської армії, — згадує Косаківський. — Одні частини були «зукраїнізовані», другі були «збільшовизовані». Перші дотримувались все ж таки якоїсь дисципліни, а другі були просто здичавілими бандами.

Частини, які перебували під впливом більшовицької пропаганди, за словами козака, залишали просто на околиці села всю зброю включно з легкими та важкими гарматами. Рушниці не залишали, оскільки ті були потрібні для грабування та оборони під час тривалого шляху додому на північ.

Таким чином місцевим колишнім військовим російської армії вдалося назбирати неабиякий арсенал, що знадобився у скрутніші часи.
Семен Ільницький фото
Семен Ільницький

Марківська сотня

Серед тих, хто дбайливо ховав зброю власних підрозділів, а також збирав полишену, був полковник Семен Ільницький з Кетросів та прапорщик Федір Криворучко з сусідньої Качківки, який згодом приєднався до більшовиків. Саме вони під час наступу австрійських військ у 1918 році створюють у рідних селах загони самооборони, кількістю до півтисячі чоловік і більше.
козаки Марківської сотні фото

Козаки Марківської сотні, фото надані Костянтином Завальнюком

Назву об'єднаний військовий підрозділ отримує від річки Марківки, яка бере свій початок недалеко від Вапнярки. Таким чином, на грудень 1918 року в Ямпільському районі постала Марківська козацька сотня, до якої влилося близько трьох тисяч чоловік.

Завчасно підготовлені та вишколені загони дають відсіч більшовикам на чолі із Криворучком, а 28 січня 1919 року проводять у Ямполі місцеві вибори до органів самоврядування.

Фактично Ямпільська республіка проіснувала в ізольованому стані від інших українських сил лише кілька місяців, але її населення змогло гідно витримати напір ворожих сил.

Нагадаємо, що "Медіа-центр "ВЛАСНО" до Дня Українського козацтва та Дня захисника України започатковує проект під назвою "Нескорені Вінничани". Він розкриватиме героїчні сторінки української історії, які є або не надто відомими, або недостатньо популярними.

Раніше ми повідомляли про те, що нацисти перепоховали у Вінниці повстанського отамана Хмару.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення