Микола Маклай: син України, національний герой Індонезії, а росіяни вважають його «своїм»

Микола Маклай: син України, національний герой Індонезії, а росіяни вважають його «своїм»

01 лютого 2015, 11:09

Що пов'язує дослідника Папуа-Нової Ґвінеї та Тараса Бульбу?

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Микола Маклай: син України, національний герой Індонезії, а росіяни вважають його «своїм»

    Додати коментар

Мандрівник, антрополог, етнограф, дослідник народів Південно-Східної Азії, Австралії та Океанії – то все про нашого співвітчизника Миколу Миклухо-Маклая.

Він вів етнографічні та антропологічні спостереження, боровся за захист прав папуасів, виступав проти підготовки колоніального розділу Нової Гвінеї, проти анексії Берега Маклая Німеччиною; виступав проти расизму та колоніалізму, вимагав політичної автономії для тубільців берега Маклая під європейським захистом. А також доклав зусиль з припинення работоргівлі серед корінних рас Тихоокеанського регіону.

Давно точиться дискусія щодо національності цього чоловіка. Російська преса пише: «Будь-яка інша країна могла б пишатися такою людиною, і могла б захищати та підтримувати її; але це відома аксіома, що росіянин завжди повинен бути визнаний за кордоном, перш ніж його визнають вдома». Та українські та світові газети стверджують інше. Ось що пише сіднейське видання: «Жодна країна не може претендувати на нього одноосібно. Росії належать місця його народження і смерті, але його душа – людству, його праця – світу». Та наші північні сусіди вважають його корінним росіянином. Хоча архівні документи спростовують ці упереджені факти.
maklaj
Пращур майбутнього вченого був курінним отаманом Запорізької Січі. Спершу його прізвище було Охрім Макуха, а прадіда Маклая, який був сотником у козацькому війську, звали Степан Макуха. Він якраз і змінив своє прізвище на «благородніше» та милозвучніше – Миклуха. Батько Миклухо-Маклая, Микола Ілліч, походив із Стародубського повіту на Чернігівщині.

Ще одним доказом того, хто за національністю Миклухо-Маклай, свідчить його відповідь на запитання кореспондента газети «Sidney Morning Gerald» у 1884 році:

– Моя особа є живим прикладом того, як щасливо з'єдналися три одвічно ворожі сили. Палка кров запорожців мирно злилася з кров'ю їхніх, здавалося, непримиренних ворогів – гордих поляків, розбавлена кров'ю холодних німців. Чого у цій суміші більше, чи який з її складників у мене найзначніший, судити було б необачно й навряд чи можливо. Я дуже люблю батьківщину мого батька, Україну, але ця любов не применшує поваги до двох вітчизн батьків моєї матері – Німеччини і Польщі, сказав Маклай.
maklaj2
У сім'ї Миклухо-Маклая з покоління в покоління передавалося оповідання, що пізніше лягло в основу повісті Миколи Гоголя «Тарас Бульба». Далекий предок по батьківській лінії, Єфрем Макуха, був одним з курінних отаманів у Війську Запорізькому. Разом з ним воювали троє його синів – Омелько, Фома й Назар. Середній син, Назар, закохався в польську панянку й перейшов на сторону поляків. Брати Омелько й Фома вночі пробралися у фортецю і викрали Назара, щоб покарати його за зраду. Єфрем Макуха власноруч стратив свого сина-відступника. А Григорій Ілліч Миклухо-Маклай, рідний дядько мандрівника, учився й дружив з Миколою Гоголем. Письменник дуже цікавився сімейними оповіданнями друга й поклав їх в основу одного з найбільш знаменитих своїх здобутків. Так Єфрем Макуха став прототипом Тараса Бульби.

До речі, попри те, що чоловік похований на території Росії, всі прямі нащадки по лінії вченого живуть відтепер на зеленому континенті – у Австралії, а у сучасній Індонезії Миклухо-Маклая вважають національним героєм.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення