розстріли-репресії-фото

Організатори Голодомору на Вінниччині самі загинули від рук більшовиків

13 листопада 2016, 13:45

Радянська тоталітарна машина знищувала

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Організатори Голодомору на Вінниччині самі загинули від рук більшовиків

    Додати коментар


Радянська тоталітарна машина знищувала й найвідданіших їй "псів режиму" та звичайних виконавців. Чимало керівників Комуністичної партії не пережили "великий терор".

Журналісти Vlasno.info неодноразово писали на тему злочинів радянської влади на території України і Вінницької області зокрема. І сьогодні прожовжують тему Голодомору.

Хто розпочинав Голодомор в Україні?

— Голод вразив українські села ще восени 1928 та навесні 1929 років внаслідок примусової колективізації, політики розкуркулення, а також вимерзання значної частини озимини, — наголошує історик Василь Марочко.

Ознаки голоду спостерігалися вже у червні 1930 року на території Могилівської округи — адміністративно-територіальної одиниці Української СРР, що об'єднувала 14 районів на півдні сучасної Вінницької області. За тогочасними свідченнями, людям дуже бракувало хліба, проте була можливість харчуватися картоплею.

діти збирають картоплю-фото
Діти збирають мерзлу картоплю у селі Удачне Донецької області (початок 1930-х)
Фото: memorialholodomor.org.ua

Восени 1931 року та першій половині 1932 року радянська влада розпочала організовано конфісковувати хліб і продовольство, вилучати насіннєві фонди.

Голова уряду УСРР Влас Чубар в листі від 10 червня 1932 року писав про опухлих і померлих людей. На той час мова йшла про територію мінімум 100 районів, на якій мешкало близько 9 млн осіб.

Чубар-Влас-фото
Влас Чубар під час виступу
Фото: archives.gov.ua

Чубара згодом призначили наркомом фінансів СРСР, але навіть членство у Політбюро ЦК КПРС не врятувало його від смерті. Власа Яковича, який народився на території сучасної Запорізької області в українській селянській родині, розстріляли 26 лютого 1939 року після арешту в червні 1938 року.

Визискування сільського населення України поставило чимало населених пунктів на межу голодної смерті вже у 1932 році. Але керівництво партії вважало, що будь-якою ціною треба виконати план.

Лазарь Каганович, який разом з В'ячеславом Молотовим приїхав на ІІІ Всеукраїнську конференцію КП(б)У у липні 1932 р., гостро розкритикував місцеве керівництво у провалі колективізації. І відкинув їх пропозиції по зменшенню норм хлібозаготівель в Україні.

Молотов-Сталін-Каганович-фото
Молотов, Сталін та Каганович на трибуні Мавзолею
Фото: nnm.me

Тоді ж Молотов та Каганович в листі до Сталіна звітували про підсумки першого дня в Україні:

— Всі члени Політбюро ЦК КП(б)У, включно зі Скрипником, висловилися за зниження плану. Посилаються на недосів 2,2 мільйонів гектар зернових і гибелі 0,8 мільйонів гектар озимих. Ми категорично відмовилися переглянути план, вимагаючи мобілізації партійних зусиль для боротьби з втратами, розбазарюванням хліба й для укріплення колгоспів.

вінницька правда-1932-1-фото

Старого українського комуніста Миколу Скрипника, очарованого утопічними ілюзіями, призначили у жовтні 1932 року відповідати за виконання хлібозаготівель на Дніпропетровщині. А згодом взагалі увільнили від політичної діяльності. Він скінчив життя самогубством 7 липня 1933 року у Харкові, передчуваючи, що майбутні репресії неминуче торкнуться й його.

Доля керівників Голодомору на Вінниччині

27 лютого 1932 року Вінницький обласний виконавчий комітет очолив Олександр Лісовик. Як і Микола Скрипник, й тогочасний секретар ЦК КП(б)У Панас Любченко, він починав політичну кар'єру в лавах Української комуністичної партії (боротьбистів). Пізніше цей рух підтримав більшовицьку окупацію України і влився до владних структур. Однак, надовго затриматись у владі "боротьбистам" не вдалося. Самого Лісовика, на той час першого заступника наркома харчової промисловості УРСР, заарештували 2 липня 1937 року як учасника "антирадянської терористичної націоналістичної організації". Розстріляли колишнього очільника Вінниччини 24 жовтня 1937 року в Києві.

вінницька правда-1932-2-фото

Новина про обрання Триліського у вінницькій газеті "Більшовицька Правда"

В жовтні 1932 Олександра Лісовика на посаді змінив Олексій Триліський, також колишній "боротьбист". У приватних розмовах, за спогадами його товариша Самутіна, він неодноразово висловлював особисту незгоду з політикою Москви:

— Ти подивися, який галас здіймається 1-го серпня, коли потрібно заготовляти хліб. Якби ставилися до справи хлібозаготівель не з погляду висмоктати побільше з українського мужика, то з України можна було не тільки взяти, але й дещо вкласти в сільське господарство.

Проте, до порад колишнього агронома прислухались не для того, щоб використовувати його особистий досвід, а з метою "шиття справи". Розстріляли його 25 листопада 1937 року.

колгоспники в залі суду-1931 рік-фото
Колгоспники в залі суду над колишніми членами Якушинецької сільради 1931 рік
Фото: memorialholodomor.org.ua

Так само недовго протримався на посаді перший секретар Вінницького обласного комітету КП(б)У Микита Алексєєв у 1932 році. Його арештували 1937-го, коли він був секретарем легкої промисловості УРСР, а розстріляли на початку вересня. А його наступник Володимир Чернявський помер 1939 року в ув'язненні.

Роман Бегайло-фото
Роман Бегайло був другим секретарем Вінницького обкому з 1932 по 1936 роки
Фото: knowbysight.info

Другого секретаря Вінницького обкому КП(б)У Романа Бегайло заарештували вже після його призначення до Центрального Комітету партії у 1937 році, а розстріляли наступного року.

Всі ці люди так чи інакше були причетні до заходів, що сприяли Голодомору 1932-33 років на Вінниччині. Як бачимо, вони самі стали мішенями тієї тоталітарної машини, на яку колись працювали.

У підготовці цього матеріалу використано статті газети "Більшовицька Правда" за друге півріччя 1932 року та видання "Реабілітовані історією. Вінницька область. Книга 1".

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення