video-vlasno

Селянин з Вінниччини став царським полковником, дворянином та генералом армії УНР

27 серпня 2018, 20:03

Яків Гандзюк ішов на розстріл до більшовиків з високо піднятою головою

Vlasno.info
{YouTube}
{/YouTube}
Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Селянин з Вінниччини став царським полковником, дворянином та генералом армії УНР

  Vlasno.info   Додати коментар

Літинщина, земля отаманів, багата на імена Яків. Її прославили Яків Гальчевський та Яків Шепель. Втім, тут мешкав ще один борець за волю – генерал армії УНР Яків Григорович Гандзюк.

Селянин Яків Гандзюк завдяки власній хоробрості та відвазі зміг здобути звання у численних боях Російської Армії. Він став царським полковником та "потомственним" дворянином, а згодом і генералом-мазепинцем.

Серпень 1917 року. Колись грізна багатомільйонна російська армія розпадається. Серед загального хаосу починають визрівати перші національні військові формування. Так утворюється Перший український корпус, який очолив майбутній гетьман Української Держави Павло Скоропадський. А однією із дивізій корпусу командував наш земляк Яків Гандзюк. Зрештою, не знайшовши розуміння та підтримки з боку українських провідників, генерал Павло Скоропадський наприкінці 1917 року був змушений подати у відставку з посади командуючого корпусом. На його місце призначають Якова Гандзюка.

Читайте також: Отамана українських повстанців розстріляли на очах у дружини та шестирічного сина.


  Vlasno.info   27 серп. 2018 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення