60-ий ракетний полк у Вінниці фото

«Ракетна Вінниця» загрожувала НАТО

06 червня 2015, 12:48

60-ий ракетний полк розташовувався у Вінниці та складався із трьох дивізіонів 

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Ракетна Вінниця» загрожувала НАТО

    Додати коментар

На тлі останніх подій в Україні все більше зацікавлення викликає військова історія нашої країни та регіону зокрема. Вінниця має чим похвалитися у цьому контексті, одним із таких об'єктів є (був?) 60-ий ракетний полк. А нещодавно світ побачила книга, яка власне, складається із біографій тих військових, хто служив у цій структурі. У виданні присутня велика кількість мемуарів та фото, які надали самі ракетники.

Кореспондент Vlasno.info зустрівся із дослідником історії Ракетних військ Борисом Колядою та поговорив про «Вінницю ракетну» – те, що втрачено та чи багато втрачено.
60-ий ракетний полк у Вінниці фото

Вінницю називали ракетною столицею України тому, що тут розміщувалося управління 43-ї Ракетної армії. Вона мала на озброєнні найновітніші комплекси, здатні вражати будь-які цілі супротивника на значній відстані.

З 1961 по 1984 рік в складі армії поблизу нашого міста був розташований один з ракетних полків, 60-й. Він мав у своєму складі три дивізіони. Перший дивізіон з комплексом наземного старту розташовувався в районі села Пултівці, другий – біля села Людавка, третій, з шахтним варіантом старту – село Якушинці. На озброєнні були ракети середньої дальності типу Р-12.
60-ий ракетний полк у Вінниці фото

Крім цього, розповідає Борис, мінімум 24 секретні позиції для пускових установок першого та другого дивізіонів були розкидані по території Вінницької області. Вони являли собою залізобетонне формування для ракети наземного старту та ще декілька фундаментів. Зустріти такі «конструкції» можна було в несподіваних місцях, наприклад – у колгоспних дворах.

– У 1984 році полк знімається з бойового чергування, і переводиться у Житомирську область. Вібувається переозброєння на комплекс «Піонер», пускову установку якого вінничани мають змогу побачити у місцевому музеї Повітряних Сил, – розповідає дослідник. – А вже у 1987 році підписується відомий договір з Америкою про ліквідацію ракетних комплексів середньої дальності.
60-ий ракетний полк у Вінниці фото

Документи полку та його прапор, згідно чинним тоді інструкціям, були передані в Москву. Зараз до документів немає доступу.

– Якби це було за часів незалежної України – можна було би щось спробувати дослідити детальніше. Але стукатися у московський архів Ракетних військ, тим паче зараз, нереально.
60-ий ракетний полк у Вінниці фото

Та про важливість Ракетних військ наш співрозмовник не припиняє говорити, адже, аби ворога перемогти, необхідно було знищити його військові бази, промисловість, пункти управління тощо.

– Країні слід було відповідати сильному противнику в той час, коли Америка володіла рекордною кількістю ядерних боєприпасів. Аби захиститися – варто мати потужну зброю, яка б стримувала супротивника. Америка довгий час була першою у світі за кількістю виготовлених ядерних зарядів та засобів їх доставки. Переваги ракет над іншими засобами ураження в тому, що після старту їх майже неможливо перехопити. Треба було Америці чимось відповідати, підтримувати мир. Для цього і було створено Ракетні війська стратегічного призначення – засіб захисту, а не нападу.
60-ий ракетний полк у Вінниці фото

У контексті XXI століття, тоді, коли частина українців говорить про вступ до НАТО та потребу ядерного статусу держави, доречно було би говорити про важливість Ракетних військ у державі. Та наш співрозмовник твердить: вони би не збереглися, оскільки Україна відмовилася від ядерної зброї.

– За допомогою Росії та Америки свої комплекси ми ліквідували. Така доля чекала б і Вінницький полк. Він не міг бути, не міг зберегтися. З тієї ж причини, чому в України не буде ядерної зброї: на території нашої держави відсутній комплекс з виробництва та обслуговування ядерних зарядів. А створити його не дозволять ні Росія, ні Європа. Кому потрібна ще одна ядерна держава на континенті?
60-ий ракетний полк у Вінниці фото

На думку Бориса, Ракетні війська – невід'ємна частина історії Вінничини. Тому що це найпотужніша зброя, яку коли-небудь бачила Вінниця та Україна. Без цього не було би історії області, цю сторінку неможливо оминути.

– Заслуговують гідного вшанування і люди, які своєю працею створювали та підтримували ядерний щит Вітчизни. Через це зараз, з прийняттям «декомунізаційних законів», доречно було б розглянути питання про назву однієї з вулиць нашого міста на честь вінницьких ракетників, – підсумував дослідник.
60-ий ракетний полк у Вінниці фото
60-ий ракетний полк у Вінниці фото
60-ий ракетний полк у Вінниці фото
60-ий ракетний полк у Вінниці фото
60-ий ракетний полк у Вінниці фото
60-ий ракетний полк у Вінниці фото
60-ий ракетний полк у Вінниці фото
60-ий ракетний полк у Вінниці фото

Фото надані Борисом Колядою із його персонального блогу http://komariv.livejournal.com/. Тут ви зможете детальніше ознайомитися із військовою історією Вінниччини та іншими цікавими темами.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення