встановлення хреста на Кемпі фото

На Вінниччині розколений навпіл хрест символізує єднання українців з поляками

05 березня 2016, 09:03

До 365 річниці героїчної оборони Вінниці козацькими загонами Івана Богуна Vlasno.info публікуватиме серію історичних матеріалів

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині розколений навпіл хрест символізує єднання українців з поляками

    Додати коментар


До 365 річниці героїчної оборони Вінниці козацькими загонами Івана Богуна Vlasno.info публікуватиме серію історичних матеріалів. Одне з місць, яке безпосередньо пов'язане з цією подією — острів Кемпа. Тут знаходилося оборонне укріплення, яке у 1651 році спершу успішно захопили, а через 10 днів поспіхом покидали загони Лянцкоронського.

Символічно примирилися українці та поляки через 356 років. У 2007 на острові Кемпа встановили пам'ятний кам'яний хрест. Скульптура присвячена всім загиблим під час відомої облоги Вінниці. Ініціаторами встановлення монументу був козацький полк імені Івана Богуна, козацькі формування Київської, Хмельницької, Львівської, Волинської областей та гості з Польщі.
хрест на Кемпі фото
Фото Катерини Буяльської

– Цей пам'ятний знак авторства Олексія Альошкіна символізує шану загиблим з обох сторін під час оборони Вінниці, — розповів отаман Вінницького козацького полку імені Івана Богуна Володимир Воловодюк.

Кам'яний монумент на Кемпі — це розколений навпіл хрест ніби роз'єднані братні народи. Об'єднує композицію лелека, яка вигріває писанку — символ життя і миру. Цікаво, що розташована скульптура у відповідності зі сторонами світу : східна частина присвячена українським воїнам, а західна — польським. На відкритті монументу композицію об'єднали стрічками у вигляді українського та польського прапорів. До речі, багато відвідувачів острову Кемпа вважають, що цей хрест схожий на язичницький символ. Саме такого ефекту намагався добитися автор, адже основні розмежування українців і поляків почалися з відстоювання різних християнських обрядів.

Головне фото: vn.20minut.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення