23 березня в історії фото

На Вінниччині розстріляли 300 євреїв

23 березня 2016, 07:31

23 березня в історії України та Вінниччини

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині розстріляли 300 євреїв

    Додати коментар


23 березня в історії України та Вінниччини


У 1928 році видали постанову «Про оголошення замку-фортеці в місті Кам'янці-Подільському державним історико-культурним заповідником». Тобто території заповідника, в тому числі мури, брами та фортеці, оголошувалися власністю держави. Таке рішення стало дуже важливим кроком у збереженні Старого міста у нормальному стані.
Камянець-Подільський фото
Кам'янець-Подільський, фото: odessa-life.od.ua


У 1933 році
секретар Козятинського райкому Вінницької області Грибанов повідомив про те, що органи Державного Політичного Управління реєструють 25–30 % випадків смертності та опухання. Таким чином у Вінницькій області голодомор досяг величезних масштабів.

1942 року, під час німецької окупації України і зокрема Вінниччини, у Браїлові Вінницької області було розстріляно 300 євреїв.

У 1954 році було ухвалено рішення про набір українських юнаків та дівчат для поїздки до Сибіру та Казахстану для освоєння цілинних земель. Іншими словами, молодь відправляли на цілину. Проте вже через 10 років було ухвалено рішення не шукати нових земель, а покращувати урожайність вже існуючих.

З 2000 року в Україні почали відзначати Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва. З прийняттям незалежності України все більше уваги почали приділяти українському народному мистецтву. Зараз цим займається Міністерство культури України.

2014 року уряд відкликав підписання економічної частини асоціації з Європейським союзом.

Того ж дня у російських ЗМІ з'явились нові брехні. Цього разу повідомляють про втікачів із Західної України, що тікали у пошуках кращого життя до Росії.

Торік православні Московського патріархату намагалися вивезти з Почаєва релігійну святиню Почаївську ікону Божої матері до Росії.
Почаївська лавра фото
Почаївська лавра, фото: tcb.vn.ua


Того ж дня продовжуються обстріли із застосуванням стрілецької зброї, гранатометного та мінометного вогню. 5 разів позиції АТО атакували танки, ще двічі – артилерія. Шістьох українських бійців поранено.

В цей день народилися:

1786 року – декабрист Олексій Юшневський, що народився у місті Могилів-Подільський (нині Вінницької області). Від 1816 року – генерал-інтендант при штабі 2-ї армії у Тульчині. А з 1821 року – один з організаторів Південного товариства декабристів, один із його директорів. Заарештований у Тульчині разом з Павлом Пестелем 13 грудня 1825 року, доставлений до Петербурга та ув'язнений у Петропавловській фортеці. На процесі декабристів Юшневський був засуджений за першим розрядом до страти, замінену 20-річною каторгою, яку відбував у Сибіру, де й помер.

1936 року – історик, краєзнавець та етнограф Леонід Зінченко. 15 років очолював кафедру української і зарубіжної культури Вінницького державного педагогічного інституту (тепер університет імені Михайла Коцюбинського). Брав участь у створенні в університеті народознавчого центру. Автор близько 100 наукових праць, серед яких – навчальні посібники «Християнство», «Православ'я в Україні», «Новітні релігії в сучасній Україні».

1956 року – культуролог, начальник відділу культури та мистецтв Гайсинської РДА Микола Ричков, що народися у селі Кірове Немирівського району Вінницької області. З ініціативи Миколи Леонідовича відкрито Музей-садибу гончарства братів Герасименків у селі Новоселівка, Музей Василя Стуса в селі Рахнівка, Музей ветеранів Афганістану, стелу «Народній пісні жити» в селі Зятківці, пам'ятний знак та пам'ятник народній співачці Явдосі Зуїсі «Нетлінна свіча пам'яті» в селі Кущинці. Микола Ричков відзначений багатьма грамотами, носить звання «Людина року».

1966 року – український дипломат Олександр Буравченков, що родом з Вінниці. З 1996 року – перекладач Місії благодійності і милосердя Найсвятішого серця Ісуса Римо-Католицької церкви у місті Вінниця. З 1999 року – головний спеціаліст відділу зв'язків з політичними партіями та громадськими організаціями Управління з питань внутрішньої політики Вінницької облдержадміністрації. З 2010 року – Тимчасовий повірений у справах України в Ефіопії.

До речі, 23 березня день народження виразу «О.К.» (о'кей). Вважається, що вперше «О.К.» з'явилося ще у 1839 році у «Morning post» як неправильно написане «all correct». Після того у журналах з'являлися вирази «У тебе все О.К.?», «Я почуваюсь О.К.».

Не забувайте вітати – Галину, Віктора, Юрія, Михайла, Анастасію, Павла, Дениса, Леоніда та Георгія!

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення