медсестра з Намібії Леа Міа Кайофа фото

Медсестра з Намібії знайшла у Вінниці свою любов

26 квітня 2016, 17:08

Леа Міа Кайофа приїхала до України трохи більше ніж два роки тому. Якраз тоді, коли в країні пройшла Революція Гідності, а на Донбасі почалися криваві сутички

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Медсестра з Намібії знайшла у Вінниці свою любов

    Додати коментар


Леа Міа Кайофа приїхала до України трохи більше ніж два роки тому. Якраз тоді, коли в країні пройшла Революція Гідності, а на Донбасі почалися криваві сутички, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

Так сталося, що саме у ті часи 26-ти річна жителька Південно-Африканської країни працювала медичною сестрою у одній з лікарень Намібії, а куратором там був лікар з України, випускник Вінницького медичного університету. Він і порекомендував перспективній колезі продовжити навчання в українському виші.

– Український медик був для мене авторитетом, – розповідає Міа Кайофа, – бо він насправді добрий лікар, дуже компетентний. Я б хотіла бути таким професіоналом, як він. Тому одразу погодилася. Разом з ним я навідала Київ, а потім він доставив мене до університету у Вінниці. Вдома я вже отримувала медичну освіту – впродовж 4-ох років вчилася в університеті Намібії, однак тут хочу освоїти професію оториноларинголога.

Через воєнні сутички на території України родичі жінки з насторогою зустріли її ідею оселитися у Вінниці. Близьких не дуже радували новини, які надходили з далекого для них краю, тому вмовляли залишитися вдома.

– У мене вдома залишилися батьки, бабусі з дідусями, брати та сестри. І коли я збиралася виїжджати, вони мене застерігали, що може бути небезпечно і слід бути обережною. Але я відповідала, що все одно їду навчатися. Для мене це теж був крок у невідомість, але я вирішила, що якщо хочу досягти своєї мети стати хорошим спеціалістом, мене ніщо не повинно зупиняти, – усміхається студентка.
медсестра з Намібії Леа Міа Кайофа фото

Через рік життя у Вінниці Міа Кайофа запросила з Намібії до України свого однокласника Іпіто Тімотеуса. Юнак на той час уже встиг попрацювати медиком у Росії та Китаї, та вродлива землячка покликала його до себе. Іпіто погодився та вступив на ту ж саму спеціальність, тільки на молодший курс. І ось уже другий рік вони пліч-о-пліч. Разом тішаться снігом, якого ніколи не буває в Намібії, а також будують спільні мрії.

– Він тепер для мене і найкращий друг, і брат. Ми завжди разом. Коли приїхав, я йому в усьому допомагала, показувала місто, розповідала, що і де тут знаходиться. Зараз ми кругом ходимо разом. Я дуже часто раджу йому, як бути, щоб почувати себе комфортно посеред українців. А він мені в усьому допомагає. Ми мотивуємо одне одного дивитись у щасливе майбутнє, – ділиться Міа Кайофа.

Більше радіти життю молоді медики радять і жителям Вінниці. Мовляв, коли приїхали в Україну, були вражені, наскільки суворими є обличчя містян. Зовсім не такими, як вони звикли бачити вдома.

– У Вінниці люди зовсім не такі, як у нашій країні. Вони дуже організовані у всіх справах, які роблять. Вони більш серйозні. В Намібії люди більше виражають емоції. Вони ходять з широкими усмішками, вони жартують, не стримуючи свої позитивні почуття. Тут же люди з серйозними виразами, вони не веселяться направо й наліво, не жартують з оточуючими. Мої брати в Намібії працюють у банку та в великій енергетичній компанії, але вони не такі серйозні, як вінничани. Часом здається, що жителі Вінниці зосереджені на якихось дуже великих справах, – каже жінка.
медсестра з Намібії Леа Міа Кайофа фото

Хоч більшість людей, з якими спілкуються Міа та Іпіто є вихідцями з Південної Африки, своє перебування у Вінниці вони вважать подарунком для місцевих жителів. Та додають – традиції та побут вінничан та намібійців дуже подібні.

– Ми настільки культурні, настільки тихі тут. Ми даруємо вам свій мир, і самі почуваємось тут комфортно. В нас вдома, як і тут, чотири пори року, а взимку морози до мінус десяти, в нас їдять дуже подібні харчі – картоплю, макарони, м'ясо. У Намібії вирощують пшеницю, моркву та фрукти. Ми з дуже миролюбивої країни, чого бажаємо і вам. Ми так само, як українці святкуємо Різдво та Великдень. На Пасху в Намібії також є смачні страви з м'яса та крашанки, а також багато пісень. Ми живемо за тими ж звичаями, як православні, тільки за іншим календарем, бо святкуємо Різдво 25 грудня. Але любов у нас спільна, – говорить Міа.

Після закінчення університету у Вінниці, лікарі мріють подорожувати та практикуватися у різних країнах південної Африки, а також у Японії та Китаї. Потім – планують повернутися у Намібію, щоб служити землякам.

– Наша влада оплачує більшу частину нашого навчання. І цей вклад повернеться сторицею, бо ті знання, які ми тут отримуємо, дуже цінні. Однак, важливі не тільки знання. А й життєвий досвід. Це далеко непросто. коли тебе оточують люди зовсім не такі, як ти. Жити без твоєї сім'ї та друзів, які у будь-який момент тебе підтримають, може тільки сильна людина, – каже Міа Кайофа і додає:

– Такі випробування роблять нас ще сильнішими, ми це відчуваємо. Але ми також вдячні українцям, бо з вами ми дивимось в майбутнє з більшою надією.

Фото Оксани Тупальської

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення