Роман Тринос фото

Вінницький коваль розпочав свою справу з дверей для тещі

12 вересня 2016, 08:34

У селі Жаболівка, що на Вінниччині 44-річний Роман Тринос вирішив відродити ковальську майстерність на Поділлі

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницький коваль розпочав свою справу з дверей для тещі

    Додати коментар


У селі Жаболівка, що на Вінниччині 44-річний Роман Тринос вирішив відродити ковальську майстерність на Поділлі. Цікавими майстер-класами та виступами заохочує молодь спробувати себе у цій справі. Сам чоловік освоїв ковальське мистецтво впродовж кількох років й навіть має учнів, які працюють на відомих підприємствах України та Польщі, повідомляє кореспондент Vlasno.info.
Роман Тринос фото

– Мистецтво ковальства несправедливо забуто в нашій області, більшість людей навіть не знають, що метал «бурлив у венах» наших предків. Кожен чоловік міг викувати все від ножа, до брами. В деяких селах східної України навіть обряд весілля обов'язково проходив в кузні, – розповідає Роман. – На жаль сьогодні, багато чоловіків жодного разу в житті не тримали навіть ковальського молота, а деякі не можуть забити цвяха в дерево. Тому вирішив проводити такі майстер-класи, в яких кожен може приїхати й спробувати себе в ролі коваля й викувати щось собі на згадку. За бажання, можу виїхати на весілля, де пара молодять на вулиці скують розпечені металеві серця.

Роман закінчив сільськогосподарський технікум, вчився дуже добре, тому й залишився там працювати майстром. Писав дисертацію по переробці зерна. Ще до китайців разом із командою розробили та запатентували мотоблок та міні-трактор. Коли почалась перебудова 1990 року пішов «на вільні хліба».

– Все життя прожив у Вінниці. У містівсе так дістало, що захотілось спокою та затишку. Чотирнадцять років тому купили з дружиною ділянку землі в селі неподалік від міста. Перший рік почали вирощувати картоплю та огородину, але бізнес не пішов. Потім вирішили зробити майстерню з ремонту сільськогосподарської техніки, але в нашій державі це зробити дуже важко. Розпочав виготовляти якийсь дріб'язок по-господарству, – каже коваль. – Одного разу знайома підказала ідею – відкрити цех з виготовлення ринв та дачних умивальників. На моє здивування, бізнес пішов дуже добре. Майже вісім років орендували з дружиною приміщення, в якому я з працівниками виготовляли різні металеві вироби для дому. На жаль, через підвищення долара цех довелось закрити.
Роман Тринос фото

Останні кілька років, паралельно з роботою, Роман починав освоювати справжню ковальську майстерність. Найпершими викував тещі двері.

– Коли закрили цех, я з головою подався у ковальське ремесло. Почав виготовляти на замовлення церковні поминальні столики, підсвічники та панікадила. Завжди коли роблю щось для церкви – відчуваю величезне задоволення. Якщо до мене підходить священик й просить допомоги, то відкладаю всю роботу й повністю займаюсь його замовленням, – каже Роман. – Пам'ятаю, коли в мене замовили величезну люстру– панікадило, там треба було не так кувати, як зварювати, а електроди мають дуже не приємний запах. То поки я її варив, дим весь час пах мені церковним ладаном.
Роман Тринос фото
Роман Тринос фото

Разом із дружиною Роман мріє створити маленький еко-дворик, в якому кожен міг би погрітися на грубці, послухати, як тріскають дрова в каміні, повчитися кувати, вишивати так, як це робили наші прадіди.

– У майбутньому хочемо створити ковальський виставковий дворик, де будемо показувати не лише українських майстрів, а й ковалів із країн Європи. Щоб люди могли приїхати до нас, повчитися кувати, пекти хліб та вишивати. Треба, щоб діти ніколи не забували таланти, якими володіли їхні предки й замість того, щоб деградувати за комп'ютерними іграми, розвивалися тілесно та духовно, – додає Тринос.

Син Романа перейняв ковальську майстерність й зараз працює на одному з кращих ковальських підприємств у Львові.

Також майстер дозволив кореспонденту спробувати себе відчути ковалем й дозволив викувати підкову.
Роман Тринос фото
Роман Тринос фото
Роман Тринос фото
Роман Тринос фото

Фото Мирослави Слободянюк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення