Олександр Джига фото

Вінницький агроном усе дитинство їв вареники із «золотими» грибами  

23 липня 2017, 09:01

Лише кілька років тому на конференції мешканець Вінниччини зрозумів, де можна знайти трюфелі

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницький агроном усе дитинство їв вареники із «золотими» грибами  

    Додати коментар

Земля відкриває свої багатства тим, хто її любить. Підтвердження цього — історія агронома із села Василівка Тиврівського району Олександра Джиги, який показує свою любов до землеробства не лише на словах, а й на ділі. Чоловік постійно читає багато літератури, експериментує й зовсім не використовує хімічних речовин для обробки врожаю. За це йому земля віддячує гарним врожаєм та відкриває нові можливості. Зокрема, у пошуку й вирощуванні таких делікатесів, як трюфелі.

– Любов до землі мені прививали з дитинства. Мої батьки все життя займаються землею, я завжди їм допомагав, змалку з ними засаджували разом поля, доглядали господарство. Ще з юного віку я не уявляв свого життя без поля. Коли після школи треба було вирішувати щось зі вступом, я вступив у аграрний університет, – розповідає Олександр Джига. – Після закінчення працював у різних закордонних компаніях агрономом. Там набирався досвіду й вивчав роботу вже досвідчених фахівців.
Мирослава Слободянюк та Олександр Джига фото
Мирослава Слободянюк та Олександр Джига

Олександр починав свій бізнес із клаптика землі в селі, де з рідними побудували теплиці й почали вирощувати органічні овочі, яких вдосталь вистачало для домашнього вжитку й продажу. З часом взяв у оренду шматочок поля, яке засіяв зерновими культурами. А восени планує закласти сертифіковану, професійну трюфельну ферму.

Трюфель – це корисна бактерія, яка допомагає рослині рости. Коли він поселяється на корінні дерева, допомагає рослині підтягувати воду й корисні речовини.

– Мій прадід працював лісником, або як тоді називали «єгерем», при маєтку полководця Олександра Суворова в Тульчині. Він розповідав дідусеві, як до них привезли з Франції заражені якимись незрозумілими грибами дерева, які всі називали «воловим серцем», прирівнювали по цінності до білого гриба й сприймали так само. Де їх шукати та як, він розповів дідові, а той уже нам з батьком. Пам'ятаю, як у дитинстві з батьком назбирували після дощу декілька відер цих трюфелів, а мама нам варила з них вареники. На одній з конференцій мій знайомий почав зі мною розмову про такий дивний гриб, як трюфель, що росте під деревами, і почав розпитувати, чи можемо в Україні вирощувати такий гриб. Потім показав його фото. Виявляється те, що ми в дитинстві носили відрами з лісу додому, один з найулюбленіших делікатесів у Франції, – говорить Олександр. – Після того я почав активно цікавитись цим питанням, вивчати давню літературу. Виявив, що за панських часів із земель на Вінниччині цей гриб експортували до Франції дуже активно. Вінницька область була найбільшим експортером цього делікатесу. На цій території агрономія була розвинута набагато більше, ніж навіть у Франції, оскільки агрономи навчились штучно підселювати трюфель на коріння дерев. В одному з архівів у Росії знайшов книжку 1907 року, де описувались посадження трюфеля в Ямпільському, Теплицькому та Тульчинському районах. Там описувались плантації, де знаходились дерева, інокульовані трюфелем. Коли зібрав інформацію, почав їздити селами й шукати посадки, де ще залишились висаджені за панських часів дерева.

Аграрії, які вирішують зайнятися трюфельним бізнесом, мають розуміти, що не варто очікувати швидких прибутків, адже на корінні дерева трюфель починає рости тільки через три-чотири роки, а прибуток буде приносити лише років через десять. Але Олександра це не лякає, у його теплиці вже підростають саджанці декількох сортів дерев, на корінні яких у майбутньому будуть рости «золоті» гриби.
Олександр Джига фото

– Наразі є багато ресторанів, які згодні замовляти цей делікатес, але в досить великих масштабах. Також трюфель можна експортувати за кордон, але для цього його також необхідно назбирати досить багато. На жаль, посадки, на яких росте трюфель, розкидані досить далеко один від одного, тому я перейнявся ідеєю посадити свою власну посадку дерев, на корінні яких буде рости цей гриб. У теплиці вже маю інокульовані дерева декількох видів, які восени планую висаджувати. Частина дерев – з Франції, ще частина буде інокульована мною власноруч, – каже агроном.

Трюфель вважається афродизіяком, який приваблює свиней та ведмедів. Якщо у Франції дикий трюфель шукали зі свинями, то в Російській імперії – з ведмедями, свинями. Пізніше лісники навчили собак відчувати й шукати цей гриб на запах, а також ходити з ними на «трюфельне полювання». Олександр же навчився шукати цей гриб самотужки, орієнтуючись по місцевості та породах дерев. На одне з таких «полювань» разом з Олександром вирушила і я.
Мирослава Слободянюк фото
трюфелі фото

– Часто друзі просять, щоб я звозив їх на таке «полювання». Як правило, обираю найближче до Вінниці село. Наразі це Василівка Тиврівського району. В одній з книг я прочитав, що тут був хутір польського поміщика, який займався інокулюванням коріння дерев трюфелем. За часів колективізації хутір розкуркулили, а частину посадки викорчували. Коли ми шукаємо трюфель, нам варто орієнтуватись по посадці. Найчастіше вони ростуть біля дубів. Далі оглядаю місцевість: якщо є розрита земля, ймовірно поблизу ростуть трюфелі. Необхідно розгорнути листя, яке є поруч, і дивитися на землю. Якщо вона вкрита біленьким павутинням, ймовірність того, що поблизу є гриб, збільшується. Також варто орієнтуватись по горбиках: якщо трюфель пробивається з-під землі, його дуже добре видно. Найчастіше трюфелі ростуть на ділянках, де проходить сонце, а також після дощу, – пояснює Олександр Джига. – Зазвичай, гриб знаходиться в землі на глибині від 3 до 15 сантиметрів. Для того, щоб його дістати, я використовую невеличку загострену сапку. Якщо вдається знайти гриб і хочете приберегти його до якогось свята, треба поставити його в холодильник між двома баночками. В одну баночку помістити яйце, а в іншу – рис. Тоді гриб навіть через місяць буде свіженьким.

На жаль, для «полювання» був вибраний не найкращий період, адже в селі вже кілька тижнів не було дощів, проте я виявилась «легкою на руку» й нам вдалось знайти кілька грибів.

Довідка:

Трюфель – рід сумчастих грибів з підземними м'ясистими плодовими тілами. Можуть рости на глибині 30-50 см під землею. Їстівні види трюфелів вважають цінними делікатесами. Мінімальна ціна за кілограм трюфелів — 100 євро, максимальна — від 2000 до 6000 євро.



Фото та відео Мирослави Слободянюк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення