video-vlasno

Автор «Заколоту» заохочує вінничан писати латиницею та читати про Муссоліні

15 вересня 2017, 10:37

Vlasno.info започатковує проект "Розголос"

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Автор «Заколоту» заохочує вінничан писати латиницею та читати про Муссоліні

    Додати коментар

У час, коли інформаційні хвилі здіймаються переважно задля відволікання уваги від по-справжньому важливих питань, Vlasno.info започатковує проект, який порушуватиме теми, важливі для українського суспільства на макрорівні. Програма "Розголос" - це інтерв'ю з непересічними людьми на "непопсові", проте досить важливі і суперечливі теми.

Ми будемо спілкуватися з цікавими людьми, піддамо розголосу резонансні питання, та дамо висловитися тим, хто має що сказати.

Першим гостем нашої програми став письменник та видавець Дмитро Савченко, який завітав до нас із Києва на фестиваль "Заколот" напередодні Дня Незалежності. Ми мали цікаву розмову про нові книги, засновника італійського фашизму Беніто Муссоліні та запровадження української латинки в правописі.

Спеціально для наших глядачів Дмитро Савченко провів презентацію своєї книги, назва якої співзвучна назві фестивалю "Заколот". Книга "Zakolot" мала високий суспільний інтерес, адже її встигли вже навіть перевидати, і в цьому році у видавництві "Залізний тато", яке заснував Дмитро Савченко, вийшов другий її наклад. Крім того, видавці уклали ще й книгу про засновника фашизму, італійського диктатора Беніто Муссоліні. У ній — твори його сучасників, українців, які мешкали у 20-40-х роках 20 століття і Італії.

Зараз триває всеукраїнський форум видавців у Львові, і саме на цьому форумі Дмитро Савченко презентує першу книгу українською латинкою. Питання застосування латинських літер в українському правописі зараз дуже активно обговорюється в лінгвістичних та інформаційних колах. Не обходять його осторонь і націоналісти, думки яких, щоправда, часто полярні з цього приводу. Книга "TeжBesket" («ТежБешкет») уже наробила галасу, тож ми не могли не запитати в Дмитра, в чому полягає цінність цього проекту.

Співавтор розповів, чому вважає кирилицю "якорем" "руского міра" та чому українці мали би пильніше придивитися до досвіду сусідніх держав, які давно перейшли на латинську абеткову систему.

Кореспондентка: Ірина Басенко
Відеограф: Сергій Вишньовський

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення