посуха фото

Науковці пророкують посушливе літо і маловоддя в річках

18 квітня 2016, 15:19

Цього літа вінничанам доведеться знову економити воду. Спеціалісти Вінницького регіонального управління водних ресурсів попереджають, що Вінниччині, як і минулого літа, загрожує посуха і маловоддя

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Науковці пророкують посушливе літо і маловоддя в річках

    Додати коментар


Цього літа вінничанам доведеться знову економити воду. Спеціалісти Вінницького регіонального управління водних ресурсів попереджають, що Вінниччині, як і минулого літа, загрожує посуха і маловоддя, повідомляє Vlasno.info.

В.о. начальника управління Ірина Войтюк зазначає, що прийдешнє літо може бути ще більш посушливе з ще меншою кількістю опадів. Річки, які після минулорічної посухи залишались на межі виживання, цього літа можуть пересохнути.

За словами Ірини Войтюк, виснаженість річок спостерігається третю весну поспіль. Не зважаючи на весняну пору, рівень води в малих річках нашої області й зараз залишається низьким. Снігу майже не було, дощів — теж, тому водойми не змогли відновитися і оздоровитися після посухи.

Пані Ірина зазначає, невтішні прогнози дають і науковці. Вони пророкують, що у наступних 100 років українці спостерігатимуть тенденцію до зменшення водності. У 2020-2040 роках наповнюваність річок та інших водних об'єктів буде ще меншою, а ґрунтові води підуть ще нижче.

Зміни клімату і глобальне потепління українці відчують на собі. Поділлю як і решті частини України загрожують катастрофічні паводки, які змінюватимуть посухи.

Так, через аномальну посуху минулого року майже пересохли приточки річки Соб, що протікає містом Гайсин, а глибина річки Рів у Барському районі становила лише 30 см. Навіть виток Південного Бугу у Хмельницькій області протягом останніх років змістився на 1 км, каже Ірина Войтюк.

– З року в рік температура повітря росте, а кількість опадів зменшується,  каже начальник відділу Вінницького обласного гідрометеоцентру Марія Кощавка.  Лише за останні 30 років середньорічна температура повітря на Вінниччині з 7,2 градусів підвищилась до 9,8.

Нагадаємо, через аномальну посуху влітку і восени минулого року рівень води у Ладижинському водосховищі вимушені були знизити на 1 м 70 см, а ставки – передчасно спустити.

 Зараз водосховище не спрацьовується,  каже провідний інженер відділу Вінницького регіонального управління водних ресурсів Юлія Мироненко.  Води поки що достатньо. Водосховище перебуває на нормальному підпірному рівні.

Провідний інженер зазначає, що подальший режим роботи водосховищ встановлюватимуть міжвідомчі комісії, в залежності від ситуації, що виникне цього літа.

Фото: 0432.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення