італійська деоегація на Стадницькому сміттєзвалищі фото

Італійці приїхали вивчати вінницьке сміття

12 липня 2016, 15:28

Сьогодні, 12 липня, делегація експертів з Італії приїхала оцінити систему поводження з відходами, яка існує на Вінниччині

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Італійці приїхали вивчати вінницьке сміття

    Додати коментар


Сьогодні, 12 липня, делегація експертів з Італії приїхала оцінити систему поводження з відходами, яка існує на Вінниччині. Одним з перших об'єктів для вивчення Стадницьке сміттєзвалище, повідомляє Vlasno.info.

Італійські делегати провели у Вінниці вже два семінари на тему ефективного поводження з відходами. Сьогоднішній семінар став третім.

Наразі для іноземних делегатів проводять екскурсію підприємством.
італійська делегація на Стадницькому сміттєзвалищі фото

Делегатам розповідають, як змінилось сміттєзвалище протягом останніх кількох років: від стихійного до встановлення на полігоні установки з вироблення газу.

Італійські делегати залишились задоволеними побаченим на полігоні і навіть враженими тим, що у Вінниці існує стільки категорій сортування сміття. Альберто Конфалоньєрі, представник неурядової організації "Аграрна школа дель Парко ді Монца", запевнив, що в Італії їх менше: скло, папір, органічні відходи.
італійська делегація на Стадницькому сміттєзвалищі фото
у центрі – Альберто Конфалоньєрі


– Особливо вразила сортувальна лінія, де сміття сортують вручну. Це, зазвичай, значно вражаюче, ніж механізована робота. Також значним кроком є те, що вінничани привчені сортувати сміття на сухі та органічні відходи. Якщо є така звичка, то потім значно легше буде їх привчити сортувати сміття на більше категорій, – сказав делегат.

Наразі, на думку італійського експерта, вінничанам варто приділити увагу роботі з органічними відходами, використання і декомпосту цих відходів, переробки їх на корисне добриво.
італійська деоегація на Стадницькому сміттєвалищі фото

Проте, окрім Стадницького сміттєзвалища, яке вже упорядкували, інші полігони, які існують на Вінниччині і є не настільки добре впорядкованими, делегатам не показали.

– На нашу думку, потреби відвідувати усі сміттєзвалища немає, адже немає особливих рекомендацій, а лише загальні. В першу чергу треба провести перезахоронення відходів. Також – відвести від полігонів газ, потім рекультивувати. Я не можу сказати, що це якісь особливі вимоги, вони прописані в рекомендаціях Європейського Союзу щодо використання сміттєвих полігонів, – сказав італійський експерт.
італійська деоегація на Стадницькому сміттєзвалищі фото
італійська деоегація на Стадницькому сміттєзвалищі фото

Кореспонденту Vlasno.info Альберто Конфалоньєрі розповів, що у Європі досить жорстко поводяться з тими, хто порушує правила зберігання сміття або недотримується правил сортування.

– У ЄС зараз відбуваються кілька судових позовів з приводу несанкціонованих полігонів: деякі з них не відповідають вимогам Європейського Союзу, або немає дотримання норм попереднього сортування сміття. За такі порушення передбачається великий штраф. Якщо сміття було попередньо нерозсортоване перед привезенням на полігон, організації, які його збирають, мають провести цю роботу власним коштом. Якщо є підвищений рівень газації на полігоні, сміттєзвалище або закривається, або на ньому в терміновому порядку проводять відведення газу, – розповів делегат.
італійська деоегація на Стадницькому сміттєзвалищі фото
італійська деоегація на Стадницькому сміттєзвалищі фото

Директор Департаменту екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Микола Ткачук розповів, що навчання має закінчитись відвіданням вінницькою делегацією подібного італійського підприємства по сортуванню сміття. Що ж до найбільшого у Європі Джуринського отрутомогильника, чиновник зауважив, що наразі з екологічного фонду виділяють кошти на його облагородження та тимчасове закорсервування.

Для довідки: Сортувальну лінію на Стадницькому сміттєзвалищі встановили три роки тому – наприкінці 2013-го. На сьогодні там також встановлена газозбірна станцію та факельна установка по спалюванню полігонного газу. До того мешканці села Стадниця неодноразово виходили на акції протесту щодо використання полігону, оскільки влітку сміття на ньому часто загорялось і дим ішов до села.


Фото Тамари Тисячної

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення