амброзія фото

На Вінниччині оголосили «війну» отруйній амброзії

31 травня 2017, 15:16

Бур'ян вкрив 85% родючих ґрунтів області

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині оголосили «війну» отруйній амброзії

    Додати коментар

На Вінниччині візьмуться за боротьбу з амброзією — отруйною рослиною, яка завдає шкоди ґрунтам та є небезпечною для людини. Про це говорили під час засідання обласної комісії з питань бюджету, фінансів та обласних програм, повідомляє Vlasno.info.

Зокрема, очільник департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук розповів, що наразі цією рослиною вкрито до 85% сільськогосподарських угідь області. Відтак, необхідно виділити кошти на боротьбу з нею.

— Амброзія полониста приносить великі втрати господарствам. Її вплив на довкілля впродовж останніх років значно поширюється. Особливо прогресує на сільськогосподарських угіддях, а також — у парках та скверах. Це небезпечний для людини і довкілля бур'ян, — розповів посадовець.

Програма по боротьбі з бур'яном розрахована на чотири роки. Для цього потрібно 10 млн грн. Кошти передбачаються з державного, обласного та місцевих бюджетів.

— Основні джерела фінансування — обласний, районні, місцеві бюджети та бюджети ОТГ, – каже Ткачук.

Відтак, 14 тисяч передбачається з держбюджету, 480 тис — з обласного, 5,9 мільйонів мають забезпечити місцеві бюджети і 3,7 мільйонів має надійти з інших джерел. Бур'ян мають викошувати та кропити хімічними засобами.

Однак, як пояснив директор департаменту фінансів ОДА Микола Копачевський, згідно із законом, за якість ґрунтів відповідає орендар або власник землі. Відповідно, він має і боротися на своїх угіддях зі шкідливим бур'яном.

— Орендар все-одно обробляє свою землю, бореться з іншими бур'янами, то чому не може боротися з амброзією. Тому я не готовий розглядати фінансування боротьби з бур'яном на сільськогосподарських угіддях. Інша справа — парки, сквери, лісопосадки. Для цієї роботи можна залучити і безробітних з центру зайнятості, волонтерів, громадські організації. Накращий спосіб боротьби з амброзією — це викошування до цвітіння. Якраз навесні добре було б щоб організовано всі вийшли на боротьбу з нею, – сказав Копачевський.

В результаті депутати підтримали програму.

Довідково: Для людини шкідливий пилок амброзії, який викликає алергію. Потрапляючи у ніс, бронхи, викликає сльозотечу, підвищує температуру. В результаті відбувається запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.

Головне фото: srvk.gov.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення