вода фото

«Вода пахла рибою», ― калинівчани теж скаржаться на смердючу воду

16 червня 2017, 15:07

У мешканців райцентру постійні проблеми з питною водою

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Вода пахла рибою», ― калинівчани теж скаржаться на смердючу воду

    Додати коментар

Епопея із якістю вінницької води попри зменшення "фекального" запаху продовжує ширитись найближчими районами області. Наразі те, наскільки змінилася їх вода з-під крану, помітили мешканці Калинівки. Деталі з'ясовував кореспондент Vlasno.info.

Вода як "Дюшес"

Минулого тижня мешканка Калинівки Олена Ніколайчук помітила, що вода з водогону смердить і дещо змінила колір:

― Вона мала виразний запах риби, а на вигляд здавалася схожою на напій "Крем-сода" або "Дюшес", ― пояснює жінка. ― Справа в тому, що раніше я завжди пила воду з-під крана На ній ми варили їсти і не мали потреби бігати до криниці. Вода з-під крану періодично смерділа, але це було недовго.

Минуло більше двох тижнів з часу, як мешканці Вінниці вперше помітили, що з-під крана вода має виразний органічний запах, який не перебиває навіть її хлорування комунальниками.

Запах вище норми

Після того, як вінницьку воду на відповідність санітарним вимогам проаналізувало управління Держпродспоживслужби, стало зрозуміло, що вона придатна для споживання. Також аналогічні результати отримали після забору води коло Стрижавського мосту й в районі села Бохоники. Єдине, що не відповідає нормі, так це запах води, який з норми в 1-2 бали збільшився у Вінниці до 3 балів.

― Джерело погіршення запаху води за нашими розрахунками знаходиться вище Калинівки. Саме звідти йде забір води. Але саме забруднення поступово зменшується по мірі того, як вода прямує до самої Вінниці, ― стверджує начальниця лабораторії обласного водоканалу Аліна Кравчук.

За словами інженерки з якості води ДП "Калинівкаводоканал" Надії Торішньої, вода в райцентрі справді смердючіша за вінницьку:

― Маємо рекордні 5 балів із запаху води. Раніше схожа ситуація в нас траплялася рік тому, коли рівень запаху калинівської води так само викликав неабияке стурбування. Однак, окрім кількох дзвінків з обуренням від мешканців міста, ми не отримували масових скарг на якість води.
Гущинці фото

Забір води для Калинівки йде коло села Гущинці, фото Влада Боднара

Забір води для Калинівки відбувається зокрема в районі Гущинецької сільської ради за 8 км від самого села. Працівники водоканалу пояснюють цю ситуацію сезонними, а також екологічними змінами, які вони не мають можливості одні подолати.

― На жаль, цей період смердючої води всім нам доведеться просто перечекати. Іншого виходу не бачимо. Ті причини, які впливають на якість води, зокрема її запах, ми не можемо подолати. В нашій компетенції перебувають місця забору води та її стан, після того, як вона потрапляє на очисні споруди й у водогін, ― запевняє пані Торішня. ― Повірте, щогодини наші спеціалісти беруть на перевірку зразки води й роблять все від них залежне, щоб дотримуватися санітарних норм її очистки. Але ми ж не можемо просто взяти і додати туди більше хлору, оскільки наслідком стане утворення ще більшої кількості шкідливих речовин.

Хто винен і що робити

Поки що на рівні області створюється робоча група з питань вивчення ситуації, яка згодом має обстежити територію, на якій ймовірно зареєстрований найвищий рівень забруднення води. Але поки що "фекальний" запах проточної води дещо знизився. Хоч це питання й досі є джерелом невдоволення громадян.

― В нашій Калинівці катастрофічно бракує якісної води, ― скаржиться калинівчанка, яка попросила не розголошувати, як її звуть. ― Поруч з моїм будинком міська влада зробила бювет, який мав слугувати всім нам і забезпечувати район питною водою. Але він не працює. По криницях я ж не буду бігати, адже в них така вода, що на чистому чайникові відразу з'являється шалений осад. Але пити щось треба? Я б і гроші ладна платити за справді чисту воду, а не таку, як оце маємо з Бугу.
Гущинці фото

Калинівчани згодні купувати чисту та якісну воду, але не з Бугу, фото Олександра Глибіна

За минулий тиждень ДП "Калинівкаводоканал" відзначив, що відсоток розчиненого кисню в воді збільшився і запах став менш різкішим. Спеціалісти констатують, що до повернення звичного запаху води залишилося недовго чекати:

― Річка надзвичайно замулена через природні і людські фактори. Вона недостатньо самоочищується, а ситуацію погіршує й людська діяльність, ― ділиться міркуваннями Надія Торішня. ― Особливо це видно через скидання та зливання у Південний Буг різноманітних відходів. Вкупі зі спекою це могло привести до надзвичайного розмноження мікроорганізмів та водних рослин у річці. Звісно, що я не гідролог і це лише моя суб'єктивна думка. Але поганий запах ― це лише наслідок всіх процесів. І до того ж він носить тимчасовий характер.

Водночас, калинівчанка Олена Ніколайчук не ризикує продовжувати споживати воду з-під крану:

― Моя родина змушена тепер вистоювати в чергах до криниці, вода в якій теж далека від ідеальної. Фільтруємо воду також, бо запах хоч вже й не такий, як на вихідних, але його також не просто позбавитися.

Vlasno.info уважно стежитиме за ситуацією навколо погіршення якості води на Вінниччині і вчасно інформуватиме стосовно подальшого перебігу подій.

Нагадаємо, до журналістам у руки потрапило відео, на якому видно, як один з місцевих підприємців, ймовірніше за все на початку червня, зливає нечистоти посеред поля й не далеко від річки в районі селища Стрижавка.

Головне фото: firtka.if.ua

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення